Przepis na kaczkę pieczoną krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, mielony czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, wykałaczki

Kaczkę umyj dokładnie i włóż ją do dużej miski.

W małej miseczce zmieszaj oliwę z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj mielony czosnek i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą pastą natrzyj kaczkę z wierzchu, a pozostałą część wlej do środka. Mięso zamknij szczelnie wykałaczkami

Mięso wstaw do lodówki na godzinę.

Jabłka umyj i pokrój na małe cząstki. Usuń pestki i gniazda nasienne.

Naczynie żaroodporne natrzyj łyżeczką masła.

Wstaw kaczkę do środka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość piecz przez 2 godziny.

Na 45 minut przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż cząstki jabłek.

Kaczka pieczona ułożona w brytfannie z jabłkami.
kaczka pieczona
Koszt przygotowania dania
31.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
632 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
21

Kaczka pieczona - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaczce pieczonej

Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w ustach. Będzie idealnym pomysłem na wykwintny obiad czy ekskluzywną kolację. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni staropolskiej. Choć może się wydawać skomplikowane, dzięki temu przepisowi przekonasz się, że wcale tak nie jest.

Ta kaczka pieczona w brytfannie w piekarniku, będzie idealnym pomysłem na świąteczny obiad dla całej rodziny. Jest lekko słodkawa i bardzo delikatna, dlatego przypadnie do gustu nawet dzieciom. Pieczone cząstki jabłka idealnie współgrają z drobiowym mięsem.

Ten przepis na pyszną kaczkę jest naprawdę nieskomplikowany. Pozwala odczarować to danie i sprawia, że nawet początkujący kucharz będzie w stanie sobie z nim poradzić. Kaczka z tego przepisu musi poleżakować w przyprawach przez przynajmniej godzinę w lodówce, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Idealnie zostawić ją w lodówce na całą noc, dzięki temu przejdzie przyprawami i będzie smakować jeszcze lepiej.

To dobry przepis dla tych, którzy chcą spróbować pieczonej kaczki po raz pierwszy. Ta z przepisu smakuje naprawdę wybornie i zawsze się udaje. To wszystko zasługa odpowiednio dobranych przypraw, które świetnie łączą się z mięsem i dopełniają całą kompozycję smakową. Kaczka idealnie smakuje z pieczonymi jabłkami. Prawdziwi miłośnicy połączeń słodko wytrawnych będą zachwyceni jej smakiem.

Kaczkę piecze się w całości, dzięki temu smakuje jeszcze lepiej i może być podawana na na obiad dla wielu gości. Kaczkę można podawać z wieloma dodatkami, jednak najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i karmelizowaną marchewką.

To dobra opcja dla osób, które szukają pomysłu na uroczysty obiad, który skradnie serca wszystkich gości.

W tej wersji kaczka jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować kaczkę pieczoną, która będzie smakowała wybornie, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Dowiesz się z niego jak zrobić kaczkę w jabłkach, która nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda.

Wartości odżywcze kaczki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
Białko
13.44 g
43.69 g
Fenyloalanina
0.56 mg
1.81 mg

Węglowodany w kaczce pieczonej

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
2.82 g
9.18 g
Węglowodany przyswajalne
2.33 g
7.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
1.62 g
Sacharoza (cukier)
0.43 g
1.40 g
Glukoza
0.39 g
1.26 g
Fruktoza
1.27 g
4.12 g
Skrobia
0.01 g
0.03 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
14.03 g
45.60 g
Tłuszcze nasycone
5.32 g
17.29 g
Tłuszcze nienasycone
8.71 g
28.31 g
Cholesterol
61.54 mg
200.00 mg

Witaminy w przepisie na kaczkę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina B6
0.42 mg
1.36 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.62 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.89 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.70 mg
Niacyna
2.57 mg
8.36 mg
Foliany
16.78 µg (mcg)
54.52 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kaczkę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
43.54 mg
141.50 mg
Potas
212.33 mg
690.08 mg
Wapń
5.12 mg
16.62 mg
Fosfor
131.31 mg
426.75 mg
Magnez
16.42 mg
53.38 mg
Żelazo
3.24 mg
10.53 mg
Cynk
0.60 mg
1.95 mg
Miedź
0.24 mg
0.80 mg
Mangan
0.02 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki pieczonej 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaczce pieczonej

Lista alergenów dla kaczki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę pieczoną

Cena przygotowania kaczki pieczonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Jabłko
540 g
3 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 540 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na kaczkę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób