Przepis na kaczkę pieczoną krok po kroku
- Kaczka cała 2000 g
- Jabłko 540 g 3 szt
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Kaczkę umyj dokładnie i włóż ją do dużej miski.
W małej miseczce zmieszaj oliwę z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj mielony czosnek i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą pastą natrzyj kaczkę z wierzchu, a pozostałą część wlej do środka. Mięso zamknij szczelnie wykałaczkami
Mięso wstaw do lodówki na godzinę.
Jabłka umyj i pokrój na małe cząstki. Usuń pestki i gniazda nasienne.
Naczynie żaroodporne natrzyj łyżeczką masła.
Wstaw kaczkę do środka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość piecz przez 2 godziny.
Na 45 minut przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż cząstki jabłek.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kaczka pieczona - cechy przepisu
Więcej o kaczce pieczonej
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w ustach. Będzie idealnym pomysłem na wykwintny obiad czy ekskluzywną kolację. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni staropolskiej. Choć może się wydawać skomplikowane, dzięki temu przepisowi przekonasz się, że wcale tak nie jest.
Ta kaczka pieczona w brytfannie w piekarniku, będzie idealnym pomysłem na świąteczny obiad dla całej rodziny. Jest lekko słodkawa i bardzo delikatna, dlatego przypadnie do gustu nawet dzieciom. Pieczone cząstki jabłka idealnie współgrają z drobiowym mięsem.
Ten przepis na pyszną kaczkę jest naprawdę nieskomplikowany. Pozwala odczarować to danie i sprawia, że nawet początkujący kucharz będzie w stanie sobie z nim poradzić. Kaczka z tego przepisu musi poleżakować w przyprawach przez przynajmniej godzinę w lodówce, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Idealnie zostawić ją w lodówce na całą noc, dzięki temu przejdzie przyprawami i będzie smakować jeszcze lepiej.
To dobry przepis dla tych, którzy chcą spróbować pieczonej kaczki po raz pierwszy. Ta z przepisu smakuje naprawdę wybornie i zawsze się udaje. To wszystko zasługa odpowiednio dobranych przypraw, które świetnie łączą się z mięsem i dopełniają całą kompozycję smakową. Kaczka idealnie smakuje z pieczonymi jabłkami. Prawdziwi miłośnicy połączeń słodko wytrawnych będą zachwyceni jej smakiem.
Kaczkę piecze się w całości, dzięki temu smakuje jeszcze lepiej i może być podawana na na obiad dla wielu gości. Kaczkę można podawać z wieloma dodatkami, jednak najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i karmelizowaną marchewką.
To dobra opcja dla osób, które szukają pomysłu na uroczysty obiad, który skradnie serca wszystkich gości.
W tej wersji kaczka jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować kaczkę pieczoną, która będzie smakowała wybornie, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Dowiesz się z niego jak zrobić kaczkę w jabłkach, która nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda.
Wartości odżywcze kaczki pieczonej
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w kaczce pieczonej
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy w przepisie na kaczkę pieczoną
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na kaczkę pieczoną
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kaczce pieczonej
Lista alergenów dla kaczki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę pieczoną