Sernik staropolski

Opublikowano: 04.11.2022 r., 14:55 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik staropolski
Sernik staropolski
Poznaj przepis na najlepszy, domowy sernik staropolski, który sprawdzi się na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
307 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietana 18% (180 g)
  • Budyń (proszek) (8 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżeczka (5 g)
  • Rodzynki (80 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, rondelek, drewniana łyżka, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na sernik staropolski krok po kroku

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Masło włóż do rondelka, podgrzewaj, aż się rozpuści i odstaw do wystudzenia.

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka ubij z cukrem. Dodaj śmietanę, cały czas mieszając, a następnie partiami dodawaj ser. Ubij do uzyskania jednolitej masy.

Dolej ostudzone masło, dodaj budyń i jeszcze raz wymieszaj do połączenia składników.

Do masy serowej dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszaj.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj do połączenia.

Masę wyłóż do blaszki o wymiarach 23 × 23 cm, wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.

Piecz przez około 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C.

Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale zostaw zamknięte drzwiczki na ok. 10 minut i otwieraj je stopniowo.

Sernik powinien stygnąć w ciepłym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na sernik staropolski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sernika staropolskiego

Sernik staropolski to pomysł na pyszny, tradycyjny, domowy placek serowy z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, który świetnie sprawdzi się na święta, różne uroczystości rodzinne, ale również jako coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty. Jego przygotowanie jest bardzo proste i potrzebujesz zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników do tego, aby powstało to pyszne ciasto idealne na wiele okazji. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik staropolski koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz dobry przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Sernik staropolski możesz przygotować na spodzie z kruchego ciasta, biszkoptów lub herbatników, jednak najczęściej przygotowuje się go bez żadnego spodu. Dla ułatwienia warto wykorzystać już gotowy, rozdrobniony, utarty twaróg sernikowy, zamiast przygotowywać go samodzielnie z tradycyjnego sera. Dzięki temu można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a sernik będzie równie pyszny. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, jajka (zarówno żółtka, jak i białka), cukier, budyń waniliowy lub śmietankowy, śmietana, mąka, rodzynki oraz kandyzowana skórka z pomarańczy. Zamiast cukru warto jednak wykorzystać ksylitol lub erytrytol, które mają niższą kaloryczność i indeks glikemiczny, dlatego możesz przygotować to pyszne ciasto w wersji fit. Przepis na sernik staropolski, mimo że nie należy do skomplikowanych, wymaga trochę czasu, dlatego zaplanuj sobie jego przygotowanie odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Ten sernik nie tylko pyszne smakuje, ale też bardzo dobrze prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli udekorujesz go lukrem, masą czekoladową, czy świeżymi owocami. Sernik staropolski delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasta.

Alergeny w serniku staropolskim

Lista alergenów dla sernika staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze sernika staropolskiego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
180.91
307.55
Białko (g)
8.65
14.70
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
13.85
23.54
Węglowodany przyswajalne (g)
13.54
23.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.31
17.53
Tłuszcze nasycone (g)
6.88
11.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
5.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
4.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
1.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
92.76
157.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
97.42
165.61
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.71
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.33
0.56
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.70
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.67
Brak danych dla: rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
95.89
163.01
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.33
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.14
0.23
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.79
26.84
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.43
29.63
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
209.75
356.57
Potas (mg)
132.65
225.50
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.33
114.46
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
133.45
226.86
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.00
15.31
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.81
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.84
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika staropolskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika staropolskiego

Koszt składników
45.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 18%
180 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Budyń (proszek)
8 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 8 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Rodzynki
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
45.70