Przepis na pasztet z sarny krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, jałowiec
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, szpatułka, patelnia, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

Zagotuj około 1 litr bulionu warzywnego.

Mięso z sarny dokładnie umyj i pokrój na 4-5 kawałki.

Mięso wrzuć do gotującego się bulionu, dodaj 2-3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku i gotuj 90 minut.

Mięso pozostaw do ostudzenia. Pozostaw 1/4 szklanki płynu z gotowania mięsa.

Na patelni rozgrzej olej.

Na patelnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie zeszklij.

Na patelnię dodaj umytą wcześniej i oczyszczoną z błonek wątróbkę.

Wątróbkę podsmaż z cebulą przez 10 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia.

Czerstwą bułkę namocz w wodzie.

Sarninę, wątróbkę z cebulą, marchewkę z wywaru warzywnego oraz bułkę zmiel.

Pasztet dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.

Do pasztetu wbij jajka i dodaj około 1/4 szklanki wody z gotowania mięsa.

Pasztet dokładnie wymieszaj i przełóż do dwóch małych foremek do pieczenia lub jednej dużej.

Piecz 60-80 minut w temperaturze 280 stopni do momentu aż będzie pięknie zrumieniony.

Pasztet z sarny podany na drewnianej desce, z koperkiem, natką pietruszki, sałatą, bagietką, obok sztućce
Pasztet z sarny
Koszt przygotowania dania
62.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
74 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Pasztet z sarny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z sarny

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z sarny to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet z sarny to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Ten możesz przygotować również z grzybami lub z żurawiną. Pasztet z grzybami będzie idealny na Boże Narodzenie a pasztet z żurawiną na Wielkanoc. Pasztet z dodatkiem sarniny warto przygotowywać częściej niż na święta.

Przepis na pasztet z sarny, nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do słoików. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jeśli masz taką możliwość pasztet możesz przygotować z podrobów sarny. Mięso możesz wcześniej zamarynować. Marynata może być przygotowana z czerwonego wina, czosnku, goździków, jałowca, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz utartej skórki pomarańczy. Z tak przygotowanego mięsa przygotujesz najsmaczniejszy pasztet bożonarodzeniowy. Jak zrobić dobry pasztet z sarny dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z sarny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kalorie)
85.60 kcal
74.47 kcal
Białko
8.37 g
7.28 g

Węglowodany w pasztecie z sarny

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany
2.97 g
2.58 g
Węglowodany przyswajalne
2.73 g
2.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz
4.28 g
3.73 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
1.74 g
Tłuszcze nienasycone
2.29 g
1.99 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
1.38 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
0.61 g
Cholesterol
74.92 mg
65.18 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z sarny

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A
355.06 µg (mcg)
308.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
2.18 µg (mcg)
1.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.43 mg
2.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina E
0.26 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
337.63 µg (mcg)
293.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.64 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.48 µg (mcg)
56.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
164.64 µg (mcg)
143.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z sarny

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód
203.58 mg
177.12 mg
Potas
137.18 mg
119.34 mg
Wapń
16.44 mg
14.30 mg
Fosfor
98.53 mg
85.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.29 mg
8.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.92 mg
1.67 mg
Cynk
1.45 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z sarny 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z sarny

Lista alergenów dla pasztetu z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Cena przygotowania pasztetu z sarny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
500 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
35.00
Za 500 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Czosnek
12 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Bułka pszenna
80 g
1 kajzerka czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Marchewka
25 g
0,5 marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Koszt składników
128.10
Jak oceniasz przepis na pasztet z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób