Przepis na staropolski barszcz wigilijny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Do garnka wlej pół litra wody, dodaj suszone grzyby.

Cebulę i jeden ząbek czosnku opal na palniku kuchenki. Przekrój na pół i dodaj do grzybów.

Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj pod przykryciem ok. 25-30 minut. W połowie czasu gotowania dodaj przyprawy.

Buraki i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko zetrzyj na tarce razem ze skórką.

Warzywa i jabłko włóż do dużego garnka, zalej ok. 2,5 litrem wody oraz dodaj wywar grzybowy. Przykryj i zagotuj.

Gotuj na minimalnym ogniu ok. 30 minut.

Dodaj zakwas, wymieszaj i odstaw z ognia.

Barszcz odstaw na około godzinę, następnie przecedź i schowaj do lodówki.

staropolski barszcz wigilijny
staropolski barszcz wigilijny
Koszt przygotowania dania
28.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
60

Staropolski barszcz wigilijny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o staropolskim barszczu wigilijnym

Staropolski barszcz wigilijny to pomysł na najlepszy, świąteczny barszcz z buraków czerwonych. Idealnie sprawdzi się jako główne danie wigilijnej kolacji, jeśli dodasz do niego bożonarodzeniowe uszka z kapustą i grzybami. Można go też wykorzystać do krokietów faszerowanych mięsem lub kapustą z grzybami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolski barszcz wigilijny, aby był naprawdę smaczny i zachwycił wszystkich zasiadających przy Twoim wigilijnym stole, koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. Przygotowania do świąt i tak bywają stresujące i chaotyczne, dlatego nie warto zostawiać barszczu na ostatnią chwilę. Możesz śmiało ugotować go nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Do ugotowania pysznego wigilijnego barszczu staropolskiego potrzebujesz suszonych grzybów, najlepiej borowików, świeżych buraków, selera korzeniowego i jabłek, cebuli, czosnku oraz przypraw. Najlepiej dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz, natomiast niektórzy dodają również cynamonu lub goździków. Dobrym pomysłem jest dodanie również zakwasu buraczanego do barszczu. Smak zupy będzie wtedy bardziej wyrazisty i intensywny, a dodatkowo zakwas jest bardzo zdrowym i wartościowym produktem. Przepis na staropolski barszcz wigilijny nie jest skomplikowany, wymaga jednak sporo czasu. Przygotowania wszystkich warzywa i powolne gotowanie na minimalnym ogniu może zająć nawet do kilku godzin. Barszcz świetnie smakuje samodzielnie, jak również z dodatkiem tradycyjnych, wigilijnych uszek faszerowanych kapustą i pieczarkami. Można też wykorzystać go do popijania krokietów, czy innych świątecznych przekąsek. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na barszcz staropolski wigilijny, który z pewnością zasmakuje Ci i całej Twojej rodzinie.

Wartości odżywcze staropolskiego barszczu wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
45.96 kcal
137.87 kcal
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Białko
1.84 g
5.53 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Węglowodany w staropolskim barszczu wigilijnym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
9.89 g
29.68 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.03 g
21.08 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.87 g
8.61 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
0.16 g
0.48 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.23 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.24 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.08 g
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.16 g
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na staropolski barszcz wigilijny

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
1.64 µg (mcg)
4.91 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina C
4.43 mg
13.29 mg
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina E
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
0.89 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Foliany
79.05 µg (mcg)
237.15 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Beta karoten
16.07 µg (mcg)
48.20 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na staropolski barszcz wigilijny

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
62.98 mg
188.94 mg
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Potas
266.41 mg
799.23 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Wapń
16.34 mg
49.01 mg
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Fosfor
38.94 mg
116.83 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Magnez
18.59 mg
55.78 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
2.48 mg
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Cynk
0.29 mg
0.86 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiego barszczu wigilijnego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w staropolskim barszczu wigilijnym

Lista alergenów dla staropolskiego barszczu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na staropolski barszcz wigilijny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • zakwas z buraka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania staropolskiego barszczu wigilijnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Burak
2000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 2000 g
Seler korzeniowy
200 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Zakwas z buraka
250 g
1 szklanka
Jak oceniasz przepis na staropolski barszcz wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób