Staropolski barszcz wigilijny

Opublikowano: 02.11.2022 r., 9:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna Staropolska Zupa Wigilijna
Staropolski barszcz wigilijny
Poznaj przepis na pyszny, staropolski barszcz wigilijny, które świetnie sprawdzi się na Święta.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 60 min
145 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Burak (2000 g)
  • Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (200 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (200 g)
  • Zakwas z buraka - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na staropolski barszcz wigilijny krok po kroku

Do garnka wlej pół litra wody, dodaj suszone grzyby.

Cebulę i jeden ząbek czosnku opal na palniku kuchenki. Przekrój na pół i dodaj do grzybów.

Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj pod przykryciem ok. 25-30 minut. W połowie czasu gotowania dodaj przyprawy.

Buraki i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko zetrzyj na tarce razem ze skórką.

Warzywa i jabłko włóż do dużego garnka, zalej ok. 2,5 litrem wody oraz dodaj wywar grzybowy. Przykryj i zagotuj.

Gotuj na minimalnym ogniu ok. 30 minut.

Dodaj zakwas, wymieszaj i odstaw z ognia.

Barszcz odstaw na około godzinę, następnie przecedź i schowaj do lodówki.

Jak oceniasz przepis na staropolski barszcz wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat staropolskiego barszczu wigilijnego

Staropolski barszcz wigilijny to pomysł na najlepszy, świąteczny barszcz z buraków czerwonych. Idealnie sprawdzi się jako główne danie wigilijnej kolacji, jeśli dodasz do niego bożonarodzeniowe uszka z kapustą i grzybami. Można go też wykorzystać do krokietów faszerowanych mięsem lub kapustą z grzybami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolski barszcz wigilijny, aby był naprawdę smaczny i zachwycił wszystkich zasiadających przy Twoim wigilijnym stole, koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego zaplanuj to sobie odpowiednio wcześnie. Przygotowania do świąt i tak bywają stresujące i chaotyczne, dlatego nie warto zostawiać barszczu na ostatnią chwilę. Możesz śmiało ugotować go nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Do ugotowania pysznego wigilijnego barszczu staropolskiego potrzebujesz suszonych grzybów, najlepiej borowików, świeżych buraków, selera korzeniowego i jabłek, cebuli, czosnku oraz przypraw. Najlepiej dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz, natomiast niektórzy dodają również cynamonu lub goździków. Dobrym pomysłem jest dodanie również zakwasu buraczanego do barszczu. Smak zupy będzie wtedy bardziej wyrazisty i intensywny, a dodatkowo zakwas jest bardzo zdrowym i wartościowym produktem. Przepis na staropolski barszcz wigilijny nie jest skomplikowany, wymaga jednak sporo czasu. Przygotowania wszystkich warzywa i powolne gotowanie na minimalnym ogniu może zająć nawet do kilku godzin. Barszcz świetnie smakuje samodzielnie, jak również z dodatkiem tradycyjnych, wigilijnych uszek faszerowanych kapustą i pieczarkami. Można też wykorzystać go do popijania krokietów, czy innych świątecznych przekąsek. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na barszcz staropolski wigilijny, który z pewnością zasmakuje Ci i całej Twojej rodzinie.

Alergeny w staropolskim barszczu wigilijnym

Lista alergenów dla staropolskiego barszczu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze staropolskiego barszczu wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Barszcz staropolski to bardzo zdrowa, niskokaloryczna zupa. W przypadku konieczności zastosowania diety lekkostrawnej warto ograniczyć ilość grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
48.45
145.35
Białko (g)
1.95
5.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.32
30.96
Węglowodany przyswajalne (g)
7.45
22.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
8.61
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.16
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1.64
4.91
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.43
13.29
Brak danych dla: jabłko, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.89
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.05
237.15
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.07
48.20
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
119.92
359.75
Potas (mg)
266.41
799.23
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.34
49.01
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
38.94
116.83
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.59
55.78
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.48
Brak danych dla: zakwas z buraka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.86
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby, zakwas z buraka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiego barszczu wigilijnego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania staropolskiego barszczu wigilijnego

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Burak
2000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 2000 g
Seler korzeniowy
200 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Zakwas z buraka
250 ml
1 szklanka
14.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 ml
Koszt składników
56.00