Surówka z kapusty pekińskiej

Opublikowano: 29.08.2021 r., 19:40 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielona miseczka z surówką z kapusty pekińskiej, na drewnianym stole. Obok znajduje się pęczek kopru i oliwa.
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej to prosta i smaczna surówka, która idealnie pasuje do obiadu. To świetny pomysł na wzbogacenie swojego posiłku w świeże warzywa.
Przygotowanie 15 min
110 kcal
Kcal w porcji
247 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta pekińska (150 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Papryka żółta (120 g)
  • Ogórek (110 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Kapustę i papryki pokrój w paski, a ogórka zetrzyj na tarce.

Do warzyw dodaj oliwę i szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Ta smaczna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Żeby ją przygotować, potrzebujesz kapusty pekińskiej, pomidora, papryki, ogórka, oliwy z oliwek, przypraw i innych ulubionych warzyw. Gdy masz już umyte wszystkie składniki, możemy zabierać się za krojenie. Kapustę pekińską bardzo łatwo pokroić w paski, przy pomocy ostrego i dużego noża. Pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i szczyptę soli. Teraz wystarczy już tylko wymieszać składniki i szybka surówka gotowa. To tylko jeden pomysł na taką surówkę, ale możesz też dodawać do niej inne warzywa, które lubisz lub na które akurat jest sezon. Nie zastanawiaj się, tylko wypróbuj ten przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i zobacz, jaka jest smaczna.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(247g)
Energia (kcal)
44.65
110.28
Białko (g)
1.02
2.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(247g)
Węglowodany (g)
3.94
9.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.96
7.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(247g)
Tłuszcz (g)
3.20
7.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
1.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
6.40
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.22
5.49
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.91
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(247g)
Witamina A (µg (mcg))
74.75
184.63
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
74.99
185.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.47
1.16
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
0.49
1.20
Foliany (µg (mcg))
29.88
73.80
Beta karoten (µg (mcg))
895.98
2213.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(247g)
Sód (mg)
21.29
52.59
Potas (mg)
195.81
483.65
Wapń (mg)
40.09
99.02
Fosfor (mg)
26.40
65.22
Magnez (mg)
13.58
33.53
Żelazo (mg)
0.50
1.24
Cynk (mg)
0.17
0.42
Miedź (mg)
0.06
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
150 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Papryka zielona
100 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka żółta
120 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Ogórek
110 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
34.50