Pierogi z kapustą

Opublikowano: 21.01.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ulepione pierogi z kapustą ułożone na drewnianej desce do krojenia.
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierogi jarskie można podać także jako danie na święta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne pierogi.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
586 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3,5 szklanki (700 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Kapusta biała - pół małej główki (600 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, łyżka cedzakowa

Przepis na pierogi z kapustą krok po kroku

Kapustę posiekaj drobno.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kapustę, wlej wodę i duś kapustę przez 20 minut.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj bułkę pszenną i wymieszaj.

Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i 250 ml ciepłej wody.

Zagnieć gładkie ciasto.

Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut.

Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła.

Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą.

Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi.

Gotuj je 3-5 minut.

Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.

Gotowe pierogi wyciągnij z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak oceniasz przepis na pierogi z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z kapustą

Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z kapustą jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło klarowane, cebula, kapusta biała, majeranek, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić pierogi z kapustą? Kapustę posiekaj drobno. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wlej wodę i duś kapustę przez 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj bułkę pszenną i wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch. Wody musi być odpowiednio dużo, wtedy pierogi nie będą się sklejać. Jeśli gotujemy bardzo dużą ilość pierogów, powinno się wówczas wymienić wodę.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując ciasto na pierogi z kapustą to tradycyjne ciasto do pierogów. Pierogi można przygotować także z grzybami leśnymi lub z pieczarkami. Farsz na pierogi z kapustą można zrobić także z dodatkiem żurawiny lub z kapustą kiszoną. Kapusta na pierogi to najlepiej kapusta biała, czerwona kapusta może powodować nieestetyczne zabarwienie ciasta.

Alergeny w pierogach z kapustą

Lista alergenów dla pierogów z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pierogów z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z kapustą to danie zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę z racji szybkiego podnoszenia się poziomu cukru we krwi po ich spożyciu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
279.11
586.13
Białko (g)
7.03
14.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
36.27
76.18
Węglowodany przyswajalne (g)
34.92
73.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
11.91
25.01
Tłuszcze nasycone (g)
4.83
10.15
Tłuszcze nienasycone (g)
7.08
14.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.11
6.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.54
167.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
66.86
140.42
Potas (mg)
135.14
283.78
Wapń (mg)
37.70
79.18
Fosfor (mg)
72.03
151.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.04
46.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.67
5.60
Cynk (mg)
0.60
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kapustą 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z kapustą

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Kapusta biała
600 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
31.80