Przepis na pierogi z kapustą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, łyżka cedzakowa

Kapustę posiekaj drobno.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kapustę, wlej wodę i duś kapustę przez 20 minut.

Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj bułkę pszenną i wymieszaj.

Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i 250 ml ciepłej wody.

Zagnieć gładkie ciasto.

Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut.

Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła.

Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą.

Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi.

Gotuj je 3-5 minut.

Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.

Gotowe pierogi wyciągnij z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

Ulepione pierogi z kapustą ułożone na drewnianej desce do krojenia.
Pierogi z kapustą
Koszt przygotowania dania
10.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
586 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Pierogi z kapustą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z kapustą

Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z kapustą jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło klarowane, cebula, kapusta biała, majeranek, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić pierogi z kapustą? Kapustę posiekaj drobno. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, wlej wodę i duś kapustę przez 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj bułkę pszenną i wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch. Wody musi być odpowiednio dużo, wtedy pierogi nie będą się sklejać. Jeśli gotujemy bardzo dużą ilość pierogów, powinno się wówczas wymienić wodę.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując ciasto na pierogi z kapustą to tradycyjne ciasto do pierogów. Pierogi można przygotować także z grzybami leśnymi lub z pieczarkami. Farsz na pierogi z kapustą można zrobić także z dodatkiem żurawiny lub z kapustą kiszoną. Kapusta na pierogi to najlepiej kapusta biała, czerwona kapusta może powodować nieestetyczne zabarwienie ciasta.

Wartości odżywcze pierogów z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
279.11 kcal
586.13 kcal
Białko
7.03 g
14.77 g

Węglowodany w pierogach z kapustą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
36.27 g
76.18 g
Węglowodany przyswajalne
34.92 g
73.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
11.91 g
25.01 g
Tłuszcze nasycone
4.83 g
10.15 g
Tłuszcze nienasycone
7.08 g
14.86 g

Witaminy w przepisie na pierogi z kapustą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.46 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.11 mg
6.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
79.54 µg (mcg)
167.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kapustą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
66.86 mg
140.42 mg
Potas
135.14 mg
283.78 mg
Wapń
37.70 mg
79.18 mg
Fosfor
72.03 mg
151.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.04 mg
46.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.67 mg
5.60 mg
Cynk
0.60 mg
1.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kapustą 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kapustą

Lista alergenów dla pierogów z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania pierogów z kapustą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Kapusta biała
600 g
pół małej główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
31.80
Jak oceniasz przepis na pierogi z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób