Żur staropolski

Opublikowano: 23.09.2021 r., 21:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żur staropolski podany w eleganckiej zastawie.
Żur staropolski
Żur staropolski jest najbardziej klasyczną wersją tej popularnej zupy. Ze względu na dużą ilość mięsa i grzybów jest niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
646 kcal
Kcal w porcji
233 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Biała kiełbasa 3 szt (300 g)
  • Suszone grzyby 2 garści (60 g)
  • Zakwas żytni (500 g)
  • Por pół szt (70 g)
  • Seler korzeniowy 1 plaster (60 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Chrzan 2 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na żur staropolski krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 l wody i gotuj przez 20 minut. Następnie włóż do środka grzyby i kiełbasę. Całość gotuj przez 1 godzinę.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj go do wywaru.

Zakwas wlej do zupy i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Dodaj chrzan, całość dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na żur staropolski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat żuru staropolskiego

Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje się ziemniaków jest bardzo pożywna. To zasługa dużej ilości mięs. Całość na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań.

Przepis na żur staropolski jest niezwykle prosty, dzięki czemu z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby początkujące. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Bulion gotuje się od podstaw, jednak w przypadku braku czasu można spokojnie sięgnąć po gotowy wywar, przez co przygotowanie będzie dużo szybsze. Najlepiej użyć bulionu warzywnego, gdyż w tym przypadku dodaje się również mięsa i grzybów. Całość dzięki dużej ilości różnych składników jest niezwykle aromatyczna. Jednak wywar mięsno grzybowy może nie być odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić żur staropolski, by był niezwykle smaczny, a przy tym bardzo prosty, ta receptura sprawdzi się idealnie. Powstaje z niej zupa o wyjątkowym smaku. Żurek nie jest zbyt gęsty, dlatego można dodać do niego ziemniaki. Najważniejsze, by ugotować je osobno. To zupa bardzo kwaśna, dlatego przygotowanie ich w zupie może sprawić, że nie zachowają swojej konsystencji.

To idealny przepis dla wszystkich, którzy zastanawiają się jak ugotować żur staropolski w domowy, ale łatwy sposób. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a smak tej zupy jest niezwykły. To najlepszy żurek dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań, to dlatego, że przepis jest odwzorowaniem klasycznej receptury. W zupie znajduje się boczek, biała kiełbasa i suszone grzyby. Wspaniałego smaku dodaje całości również majeranek. Warto go najpierw rozetrzeć w dłoni, by uwolnić więcej smaku.

To danie, które idealnie sprawdzi się na święta, ze względu na wspaniały aromat. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ten sprawdzony przepis sprawdzi się dla wszystkich, którzy pragną przygotować w domu dobry żurek bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, w zdrowszej, ale równie smacznej opcji.

Alergeny w żurze staropolskim

Lista alergenów dla żuru staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas żytni
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze żuru staropolskiego

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kcal)
277.33
646.18
Białko (g)
14.70
34.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany (g)
22.96
53.49
Węglowodany przyswajalne (g)
20.60
48.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
5.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz (g)
13.36
31.13
Tłuszcze nasycone (g)
5.44
12.68
Tłuszcze nienasycone (g)
7.92
18.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.58
12.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
5.46
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.71
80.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina A (µg (mcg))
66.19
154.21
Witamina C (mg)
1.68
3.91
Retinol (µg (mcg))
8.36
19.47
Tiamina (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.46
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.13
11.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód (mg)
632.65
1474.07
Wapń (mg)
41.29
96.20
Żelazo (mg)
2.11
4.92
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru staropolskiego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żuru staropolskiego

Koszt składników
114.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Biała kiełbasa
300 g
3 szt
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Suszone grzyby
60 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Zakwas żytni
500 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
54.00
Za 500 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Chrzan
20 g
2 łyżeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Koszt składników
114.50