Zaguby

Opublikowano: 05.03.2024 r., 8:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zaguby
Zaguby
Poznaj przepis na tradycyjne, polskie zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem ziemniaczanym.
Przygotowanie 60 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Ziemniaki młode 10 sztuk (750 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek, tarka

Przepis na zaguby krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Na patelnię z cebulą dodaj starte ziemniaki, przyprawy, wymieszaj.

Podsmażaj kilka minut, tak aby ziemniaki zmiękły, ale nie były widocznie przysmażone.

Odstaw do przestygnięcia.

Mąkę zagnieć z wodą i solą, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto pierogowe.

Ciasto rozwałkuj na jeden duży placek lub dwa mniejsze.

Na środek nałóż masę ziemniaczaną i rozprowadź, zostawiając ok. 1-1,5 cm wolne od brzegów.

Zawiń ciasto z masą w ciasny rulon i potnij ukośnie na kawałki wielkości 7 cm.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj zaguby. Gotuj ok. 20 minut od wypłynięcia.

Gotuj ok. 20 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na zaguby
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zaguby

Zaguby to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, popularne przede wszystkim na terenie Podlasia. To po prostu ciasto pierogowe z farszem ziemniaczanym, podawane najczęściej ze smażoną cebulką, skwarkami lub śmietaną. Zastanawiasz się, jak zrobić zaguby na obiad, aby były naprawdę najlepsze? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis na domowe, podlaskie zaguby z ciasta pierogowego z ziemniakami. Potrzebujesz do ich przygotowania jedynie kilku prostych, tanich, łatodostępnych składników. Zapewne część z nich już masz w swojej kuchni. Co będzie Ci potrzebne? Ziemniaki, cebula, masło, mąka, woda, sól oraz przyprawy. Tradycyjne zaguby podaje się ze smażoną cebulką, boczkiem lub skwarkami. Dodatki wybierz w zależności od swoich indywidualnych preferencji. Warto też dodać surówkę na przykład z białej, czy czerwonej kapusty lub buraków. Przepis na zaguby jest bardzo prosty, ale dość czasochłonny, dlatego nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili. W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Ziemniaki wystarczy obrać, umyć i zetrzeć na tarce oraz podsmażyć razem z cebulką. To bardzo ważne, aby były miękkie, ale nie zarumienione. Następnie przygotuj ciasto pierogowe. Potrzebujesz do tego jedynie mąki, wody i soli. Na placku uformowanym z ciasta wystarczy rozprowadzić farsz, ciasno zawinąć i pokroić na kształt przypominający kopytka. Po ugotowaniu zaguby są gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują na ciepło, jednak po odgrzaniu również będą smaczne. Jeśli lubisz tradycyjną polską kuchnię i dania mączne, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przepis na podlaskie zaguby.

Alergeny w zagubach

Lista alergenów dla zaguby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zaguby

na 100g gotowej potrawy

Zaguby najlepiej podawać w towarzystkie produktów białkowych, aby zwiększyć jego ilość w posiłku i obniżyć ładunek glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
236.74
0.00
Białko (g)
8.47
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
46.08
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
45.15
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
2.21
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.00
Tiamina (mg)
0.54
0.00
Ryboflawina (mg)
0.25
0.00
Niacyna (mg)
3.91
0.00
Foliany (µg (mcg))
83.95
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
107.28
0.00
Potas (mg)
244.62
0.00
Wapń (mg)
16.52
0.00
Fosfor (mg)
90.38
0.00
Magnez (mg)
28.76
0.00
Żelazo (mg)
3.28
0.00
Cynk (mg)
0.69
0.00
Miedź (mg)
0.15
0.00
Mangan (mg)
0.46
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zaguby 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zaguby

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
750 g
10 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
15.00