Staropolski zakwas buraczany

Opublikowano: 03.10.2022 r., 17:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zakwas buraczany w słoiku
Staropolski zakwas buraczany
Poznaj przepis na domowy, staropolski zakwas buraczany.
Przygotowanie 20 min
43 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Sól 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na staropolski zakwas buraczany krok po kroku

Do garnka wlej ok. 2 litry wody, dodaj sól i wymieszaj.

Buraki umyj, obierz i pokrój na plasterki.

W szklanych słoikach ciasno poukładaj plastry buraków.

Zalej solanką, szczelnie zakręć słoiki i odstaw na ok. 5-7 dni do ciemnego miejsca w temperaturze pokojowej.

Jak oceniasz przepis na staropolski zakwas buraczany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat staropolskiego zakwasu buraczanego

Staropolski zakwas buraczany to produkt bardzo ceniony za swoje właściwości zdrowotne oraz możliwości wykorzystania kulinarnego. Dodatkowo domowy, tradycyjny zakwas jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością sobie z nim poradzisz. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić staropolski zakwas buraczany, aby był najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy, prosty, szybki przepis. Zakwas buraczany powstaje w wyniku fermentacji surowych buraków zanurzonych w osolonej wodzie. Proces powstawania zakwasu trwa najczęściej od pięciu do siedmiu dni, przy czym bardzo istotne jest jego odpowiednie przechowywanie, najlepiej w zaciemnionych, suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Mimo że obecnie zakwas z buraków można dostać w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością, warto wypróbować nasz sprawdzony przepis na smaczny, tani zakwas. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie surowych buraków, soli oraz wody. Z pomocą tych składników powstanie najbardziej podstawowa wersja zakwasu, możesz jednak urozmaicać go również dodatkiem innych produktów, na przykład czosnku, czy przypraw takich jak kurkuma, ziele angielskie, czy liście laurowe, które nie tylko urozmaicą jego smak, ale również walory zdrowotne. Domowy zakwas buraczany to produkt, który może mieć zastosowanie w wielu problemach zdrowotnych. Pity regularnie może obniżać ciśnienie krwi, regulować pracę jelit, działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, poprawiać wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także zapobiegać anemii. W porównaniu do soku z buraków ma również niższy indeks glikemiczny i jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Korzystnie wpływa też na odporność, dlatego warto go pić w okresie jesienno-zimowych. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na staropolski zakwas buraczany i dowiedzieć się jak przygotować go krok po kroku.

Alergeny w staropolskim zakwasie buraczanym

Lista alergenów dla staropolskiego zakwasu buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolski zakwas buraczany

Wartości odżywcze staropolskiego zakwasu buraczanego

na 100g gotowej potrawy

Niepasteryzowany zakwas z buraka, zwłaszcza w przypadku braku pewności co do właściwego przechowywania, nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
43.62
43.62
Białko (g)
1.64
1.64
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.70
9.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.93
6.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.96
1.96
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.11
5.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.33
0.33
Foliany (µg (mcg))
106.89
106.89
Beta karoten (µg (mcg))
19.66
19.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
457.03
457.03
Potas (mg)
322.64
322.64
Wapń (mg)
17.70
17.70
Fosfor (mg)
40.72
40.72
Magnez (mg)
22.80
22.80
Żelazo (mg)
0.80
0.80
Cynk (mg)
0.36
0.36
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.34
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiego zakwasu buraczanego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania staropolskiego zakwasu buraczanego

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
7.00