Przepis na chłodnik z botwiny krok po kroku
- Jogurt naturalny 300 ml
- Kefir 250 g
- Botwina 250 g
- Rzodkiewka 120 g 10 rzodkiewek
- Ogórek 180 g 1 sztuka
- Jajko 3 szt.
- Koperek 16 g
- Buraki gotowane 180 g 1,5 sztuki
Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
Jajka ugotuj na twardo.
Botwinkę pokrój w paski, a buraki, ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
Koperek posiekaj.
Wrzuć wszystkie warzywa do miski i zalej jogurtem oraz kefirem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Podawaj z jajkiem na twardo.

(liczba kalorii)
Chłodnik z botwiny - cechy przepisu
Więcej o chłodniku z botwiny
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Dodatkowo przygotowywany jest bez gotowania, dzięki czemu nie nagrzewasz mieszkania w trakcie gotowania. Przepis na chłodnik z botwiny jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie zajmie ci do 20 minut. Taka zupa na botwince składa się z: ugotowanego buraka (do kupienia np. w Biedronce), jogurtu naturalnego i/lub kefiru, botwinki, rzodkiewki, ogórka, koperku i przypraw. Botwina to młode liście buraka ćwikłowego. Sezon na botwinkę trwa tylko od maja do lipca, więc warto, w tym czasie korzystać ile się da z tego składnika. Chłodnik z botwiny ma nie tylko prosty przepis, ale jest też bardzo dobry i można go uznać za fit potrawę. Wszystkie składniki, które zawiera, są bardzo zdrowe. Fermentowane produkty mleczne, czyli kefiry i jogurty, to źródło żywych bakterii, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, poprzez wspieranie naszej mikrobioty jelitowej, a także wzmocnić kości, dzięki zawartości wapnia. Natomiast burak jest źródłem żelaza niehemowego, potasu, wapnia, a także niestety kwasu szczawiowego. Zawiera też azotany, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, i beta-alaniny wykazujące właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Do tego witamina C i błonnik pokarmowy z warzyw, które zawiera ten pyszny chłodnik i mamy bardzo zdrowy posiłek.
Przejdźmy już do tego, jak zrobić chłodnik z botwiny. Jest to bardzo proste. Zaczynamy od pokrojenia w paski botwiny. Buraka ścieramy na tarce razem z rzodkiewkami i zielonym ogórkiem. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw. Zalewamy wszystko jogurtem z kefirem lub samym jogurtem. Dodajemy do smaku sól i pieprz i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się „przegryzły”. Jeżeli chcesz, możesz ugotować jajko i dodać do zupy przed samym podaniem. Jajko najlepiej ugotować trochę wcześniej niż chcesz podawać zupę, żeby zdążyło wystygnąć.
Po około 1 godzinie w lodówce buraczany chłodnik jest gotowy. Możesz go dodatkowo posypać świeżo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, a na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, ugotowane na twardo jajko.
Wartości odżywcze chłodnika z botwiny
Energia i białka
Węglowodany w chłodniku z botwiny
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy w przepisie na chłodnik z botwiny
(480g)
Składniki mineralne w przepisie na chłodnik z botwiny
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chłodniku z botwiny
Lista alergenów dla chłodnika z botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko