Krupnik

Opublikowano: 13.04.2021 r., 12:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik z warzywami w miseczce
Krupnik
Krupnik to pyszna i lekkostrawna zupa, która ze względu na dużą ilość kaszy jest naprawdę pożywna. Jej wykonanie zabiera zaledwie kilka chwil, a zupa smakuje wszystkim.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 65 min
513 kcal
Kcal w porcji
502 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kasza jęczmienna perłowa - 6 łyzek (72 g)
  • Udko kurczaka bez skóry - 3 szt (480 g)
  • Ziemniaki późne - 5 szt (375 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (60 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krupnik krok po kroku

Mięso wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do gotującego się mięsa.

Cebulę obierz z wierzchnich liści i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

Dodaj do zupy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 minut.

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym czosnkiem, porządnie wymieszaj.

Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na krupnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat krupniku

Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej smak podkręcony został pysznymi warzywami, świeżą natką pietruszki i mięsem drobiowym. Jest to zupa bardzo lekkostrawna, dlatego mogą sobie na nią pozwolić osoby z chorobami żołądka i układu trawiennego.

Przepis na krupnik jest bardzo łatwy i szybki, dzięki czemu zupę można zrobić błyskawicznie i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Ta zupa, choć bardzo lekka jest naprawdę bardzo pożywna i sycąca, a to głównie za sprawą obecności kaszy, ziemniaków i mięsa z kurczaka. Jest idealnym pomysłem na pyszną kolację, czy obiad.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę krupnik, by była smaczna, a jej wykonanie nie zajęło zbyt dużo, to ten przepis sprawdzi się idealnie.

Jest bardzo tradycyjny, jednak w tej wersji wszyscy najbardziej ją lubią.

Składniki na zupę są bardzo podstawowe, dlatego można wykonać ją jako posiłek awaryjny. To sprawia również, że całe danie jest naprawdę tanie, a sycące, dlatego będzie to wspaniały posiłek dla studentów.

Pyszny krupnik najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, choć można również użyć innych rodzajów. Na diecie bezglutenowej dobrze sprawdzi się kasza jaglana. Warto użyć drobnej kaszy jęczmiennej, która jest bardziej lekkostrawna i lepiej komponuje się w zupie z innymi produktami. Kasza jęczmienna jest bardzo dobrym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, wapnia, cynku, kwasu foliowego i magnezu. Ze względu na bogactwo składników mineralnych powinna jak najczęściej gościć w menu. W tej wersji smakuje naprawdę wybornie, a to dlatego, że sparowana jest z miękkim mięsem z kurczaka, słodką marchewką i ziemniakami. Dodatek natki pietruszki świetnie podkreśla łagodny smak zupy. Miłośnicy ostrzejszych potraw mogą dodać do zupy dużej ilości pieprzu, dzięki temu zyska ona na wyrazistości.

Domowy krupnik z kaszą sprawdzi się jako zupa dla wszystkich domowników. Dzieci kochają ją za łagodny smak, a dorośli za dodatek pysznego mięsa. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować krupnik z kaszą, który zasmakuje naprawdę wszystkim, to jest to przepis idealnie dla ciebie.

Alergeny w krupniku

Lista alergenów dla krupniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze krupniku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(502g)
Energia (kcal)
102.29
513.48
Białko (g)
8.94
44.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(502g)
Węglowodany (g)
12.60
63.25
Węglowodany przyswajalne (g)
10.39
52.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
11.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(502g)
Tłuszcz (g)
1.79
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
3.88
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
5.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.58
2.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
2.19
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: kasza jęczmienna perłowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.31
177.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(502g)
Witamina A (µg (mcg))
64.69
324.75
Witamina B6 (mg)
0.30
1.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
1.11
Witamina C (mg)
8.21
41.23
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.98
Retinol (µg (mcg))
3.88
19.48
Tiamina (mg)
0.09
0.43
Ryboflawina (mg)
0.10
0.49
Niacyna (mg)
2.90
14.57
Foliany (µg (mcg))
13.99
70.25
Beta karoten (µg (mcg))
603.93
3031.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(502g)
Sód (mg)
50.27
252.37
Potas (mg)
305.32
1532.68
Wapń (mg)
28.94
145.28
Fosfor (mg)
113.90
571.79
Magnez (mg)
24.55
123.26
Żelazo (mg)
0.80
3.99
Cynk (mg)
0.97
4.89
Miedź (mg)
0.10
0.49
Mangan (mg)
0.16
0.83
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna perłowa
72 g
6 łyzek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 72 g
Udko kurczaka bez skóry
480 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 480 g
Ziemniaki późne
375 g
5 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
60 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
27.00