Przepis na krupnik krok po kroku
- Kasza jęczmienna perłowa 72 g 6 łyzek
- Udko kurczaka bez skóry 480 g 3 szt
- Ziemniaki późne 375 g 5 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Pietruszka 60 g 1 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
Mięso wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do gotującego się mięsa.
Cebulę obierz z wierzchnich liści i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Dodaj do zupy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym czosnkiem, porządnie wymieszaj.
Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krupnik - cechy przepisu
Więcej o krupniku
Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej smak podkręcony został pysznymi warzywami, świeżą natką pietruszki i mięsem drobiowym. Jest to zupa bardzo lekkostrawna, dlatego mogą sobie na nią pozwolić osoby z chorobami żołądka i układu trawiennego.
Przepis na krupnik jest bardzo łatwy i szybki, dzięki czemu zupę można zrobić błyskawicznie i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Ta zupa, choć bardzo lekka jest naprawdę bardzo pożywna i sycąca, a to głównie za sprawą obecności kaszy, ziemniaków i mięsa z kurczaka. Jest idealnym pomysłem na pyszną kolację, czy obiad.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę krupnik, by była smaczna, a jej wykonanie nie zajęło zbyt dużo, to ten przepis sprawdzi się idealnie.
Jest bardzo tradycyjny, jednak w tej wersji wszyscy najbardziej ją lubią.
Składniki na zupę są bardzo podstawowe, dlatego można wykonać ją jako posiłek awaryjny. To sprawia również, że całe danie jest naprawdę tanie, a sycące, dlatego będzie to wspaniały posiłek dla studentów.
Pyszny krupnik najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, choć można również użyć innych rodzajów. Na diecie bezglutenowej dobrze sprawdzi się kasza jaglana. Warto użyć drobnej kaszy jęczmiennej, która jest bardziej lekkostrawna i lepiej komponuje się w zupie z innymi produktami. Kasza jęczmienna jest bardzo dobrym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, wapnia, cynku, kwasu foliowego i magnezu. Ze względu na bogactwo składników mineralnych powinna jak najczęściej gościć w menu. W tej wersji smakuje naprawdę wybornie, a to dlatego, że sparowana jest z miękkim mięsem z kurczaka, słodką marchewką i ziemniakami. Dodatek natki pietruszki świetnie podkreśla łagodny smak zupy. Miłośnicy ostrzejszych potraw mogą dodać do zupy dużej ilości pieprzu, dzięki temu zyska ona na wyrazistości.
Domowy krupnik z kaszą sprawdzi się jako zupa dla wszystkich domowników. Dzieci kochają ją za łagodny smak, a dorośli za dodatek pysznego mięsa. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować krupnik z kaszą, który zasmakuje naprawdę wszystkim, to jest to przepis idealnie dla ciebie.
Wartości odżywcze krupniku
Energia i białka
Węglowodany w krupniku
(502g)
Tłuszcze
(502g)
Witaminy w przepisie na krupnik
(502g)
Składniki mineralne w przepisie na krupnik
(502g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krupniku
Lista alergenów dla krupniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy