Przepis na mielonkę w słoiku po staropolsku krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, duża miska, ściereczka

Mięso włóż do miski.

Dodaj łyżkę czosnku, 3/4 łyżki pieprzu, łyżkę soli, łyżkę majeranku oraz żelatynę.

Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.

Napełnij słoiki mięsem w 2/3 wysokości.

Pasteryzuj dobrze zamknięte słoiki przez godzinę. Studź słoiki w garnku i schowaj je do lodówki.

Po dobie pasteryzuj ponownie przez godzinę. Ostudź słoiki. Po ostudzeniu schowaj na kilka godzin do lodówki.

Po minimum 5 godzinach mięso można jeść (gdy powstanie galaretka i wytrąci się tłuszcz na wierzchu).

Mielonka w słoiku po staropolsku
Mielonka w słoiku po staropolsku
Koszt przygotowania dania
37.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
100 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Mielonka w słoiku po staropolsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mieloce w słoiku po staropolsku

Pyszna, domowa konserwa mięsna na chleb? Mielonka w słoiku po staropolsku jest bardzo prosta. Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób własną wędlinę. Mielonka w słoiku po staropolsku to doskonała propozycja na smaczny, mięsny dodatek do chleba. Robiąc domową konserwę mięsną własnej roboty, masz pewność, co się w niej znajduje. Przepis na mielonkę w słoiku po staropolsku jest zrobiony z mięsa mielonego, żelatyny i przypraw. Zobacz, jak zrobić mielonkę w słoiku po staropolsku. To naprawdę banalny przepis.

Konserwy mięsne, które można kupić w sklepie, są smaczne i szybkie. Często jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia i taka konserwa nie jest dobra pod względem jakości. Mielonka w słoiku po staropolsku jest sprawdzonym przepisem na to, by otrzymać pyszną, domową wędlinę. Przepis na mielonkę w słoiku po staropolsku zawiera tylko mięso mielone z karkówki i łopatki, żelatynę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Tych kilka prostych składników to sprawdzony przepis na mięso do kanapek, który w dodatku bardzo prosto się robi.

Jak zrobić mielonkę w słoiku po staropolsku? Potrzebujesz słoików i zakrętek, które są czyste i wyparzone. Przyda się też garnek i ściereczka. W przepisie na mielonkę w słoiku po staropolsku używa się mięsa mielonego. Zmieloną karkówkę i łopatkę połącz z przyprawami: czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj masę mięsną wraz z suchym proszkiem żelatyny. Mięso mielone przełóż do słoików. Należy napełnić 2/3 wysokości słoików. Zakręć je dobrze i ustaw w garnku na ściereczce tak, by nic się nie dotykało. Wlej wodę w ¾ wysokości słoików i wszystko gotuj godzinę po zagotowaniu wody. Słoiki ostudź w wodzie i schowaj do lodówki na całą dobę. Po tym czasie ponów pasteryzację (godzina). Gorące słoiki możesz zostawić w garnku i studzić lub studzić poza garnkiem. Zimne słoiki schładzaj w lodówce kilka godzin.

Jak zrobisz mielonkę w słoiku po staropolsku, będziesz mógł ją zjeść około 5 godzin po schłodzeniu. Będzie smaczna i zdąży nabrać odpowiedniej konsystencji. Po pasteryzacji zwróć uwagę, czy wieczko się zassało. Jeżeli nie – wymień zakrętkę i ponów pasteryzację. Źle zamknięty słoik spowoduje zepsucie mięsa.

Mielonka w słoiku po staropolsku to dobry pomysł na dodatek do chleba. Jednak to nie jest jedyny sposób wykorzystania. Ta pyszna, domowa wędlina nada się świetnie do bigosu. Taka konserwa jest smaczna z makaronem i sosem pomidorowym. Dobra będzie też do zapiekanki makaronowej.

Mielonkę w słoiku po staropolsku bez otwierania można przechowywać nawet 2 miesiące.

Wartości odżywcze mielonki w słoiku po staropolsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
200.72 kcal
100.36 kcal
Białko
23.30 g
11.65 g

Węglowodany w mieloce w słoiku po staropolsku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
11.25 g
5.62 g
Tłuszcze nasycone
4.75 g
2.38 g
Tłuszcze nienasycone
6.50 g
3.25 g
Tłuszcze jednonasycone
4.98 g
2.49 g
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
0.76 g

Witaminy w przepisie na mielonkę w słoiku po staropolsku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
1.33 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.87 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina C
0.23 mg
0.12 mg
Witamina D
1.23 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.12 mg
Retinol
1.33 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Tiamina
0.65 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.14 mg
Niacyna
4.70 mg
2.35 mg
Foliany
4.47 µg (mcg)
2.23 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mielonkę w słoiku po staropolsku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
66.36 mg
33.18 mg
Potas
323.69 mg
161.85 mg
Wapń
14.55 mg
7.27 mg
Fosfor
225.01 mg
112.50 mg
Magnez
19.35 mg
9.67 mg
Żelazo
1.03 mg
0.52 mg
Cynk
2.98 mg
1.49 mg
Miedź
0.12 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonki w słoiku po staropolsku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mieloce w słoiku po staropolsku

Lista alergenów dla mielonki w słoiku po staropolsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mielonkę w słoiku po staropolsku

Cena przygotowania mielonki w słoiku po staropolsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
mielona
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Łopatka wieprzowa
500 g
mielona
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Żelatyna
8 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 8 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na mielonkę w słoiku po staropolsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób