Przepis na bigos z kiszonej kapusty krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek

Mięso i cebule pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej oliwę.

Podsmaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj mięso i smaż dalej.

Do garnka wlej 0,5 l wody i zagotuj ją.

Dodaj przyprawy oraz suszone grzyby.

Całość gotuj na małym ogniu około 40 minut.

Dodaj kiszoną kapustę.

Jeśli wody będzie za mało, to dolej wedle uznania.

Dokładnie wymieszaj i gotuj około 20 minut dalej na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj składniki.

Potrawę gotuj jeszcze około 20 minut.

Często zadawane pytania

Bigos z kiszonej kapusty w naczyniu
Bigos z kiszonej kapusty
Koszt przygotowania dania
38.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
528 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Bigos z kiszonej kapusty - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z kiszonej kapusty

Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub jako danie na imprezę. Kapusta kiszona z mięsem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Do garnka z mięsem wlewamy 0,5L wody i gotujemy ją. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Całość należy gotować na małym ogniu około 40 minut. Kiszoną kapustę dokładnie odcedzamy i wkładamy ją do garnka. Jeśli wody będzie za mało, dolej wedle uznania. Bigos dokładnie wymieszaj i gotuj dalej około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy składniki i gotujemy jeszcze około 20 minut.

Przepis na bigos z kiszonej kapusty nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Składnik należy do produktów o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Najlepszy bigos z kiszonej kapusty posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie nadaje się także jako posiłek na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze bigosu z kiszonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
Białko
7.55 g
33.97 g

Węglowodany w bigosie z kiszonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
4.42 g
19.90 g
Węglowodany przyswajalne
2.11 g
9.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.31 g
10.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
7.73 g
34.81 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
14.27 g
Tłuszcze nienasycone
4.56 g
20.53 g
Tłuszcze jednonasycone
3.71 g
16.68 g
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
3.85 g

Witaminy w przepisie na bigos z kiszonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
3.25 µg (mcg)
14.61 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.94 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
8.91 mg
40.11 mg
Witamina D
0.62 µg (mcg)
2.80 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
1.00 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.73 µg (mcg)
3.30 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
1.34 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.53 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
7.04 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
15.71 µg (mcg)
70.68 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
27.83 µg (mcg)
125.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kiszonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
371.67 mg
1672.52 mg
Potas
233.78 mg
1052.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
23.36 mg
105.13 mg
Fosfor
80.86 mg
363.89 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
15.03 mg
67.62 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.46 mg
6.59 mg
Cynk
1.11 mg
5.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kiszonej kapusty 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kiszonej kapusty

Lista alergenów dla bigosu z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiszonej kapusty

Cena przygotowania bigosu z kiszonej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
60.50
Jak oceniasz przepis na bigos z kiszonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób