Bigos z kiszonej kapusty

Opublikowano: 25.11.2021 r., 6:58 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z kiszonej kapusty w naczyniu
Bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kapusty kiszonej to klasyka polskiej kuchni, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, a także podczas imprezy lub spotkań świątecznych. Jest przepyszny!
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
528 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Łopatka wieprzowa (700 g)
  • Cebula (100 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na bigos z kiszonej kapusty krok po kroku

Mięso i cebule pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej oliwę.

Podsmaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj mięso i smaż dalej.

Do garnka wlej 0,5 l wody i zagotuj ją.

Dodaj przyprawy oraz suszone grzyby.

Całość gotuj na małym ogniu około 40 minut.

Dodaj kiszoną kapustę.

Jeśli wody będzie za mało, to dolej wedle uznania.

Dokładnie wymieszaj i gotuj około 20 minut dalej na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj składniki.

Potrawę gotuj jeszcze około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos z kiszonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat bigosu z kiszonej kapusty

Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub jako danie na imprezę. Kapusta kiszona z mięsem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Przygotowanie go jest proste. Na początku mięso i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Do garnka z mięsem wlewamy 0,5L wody i gotujemy ją. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Całość należy gotować na małym ogniu około 40 minut. Kiszoną kapustę dokładnie odcedzamy i wkładamy ją do garnka. Jeśli wody będzie za mało, dolej wedle uznania. Bigos dokładnie wymieszaj i gotuj dalej około 20 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy składniki i gotujemy jeszcze około 20 minut.

Przepis na bigos z kiszonej kapusty nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Składnik należy do produktów o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Najlepszy bigos z kiszonej kapusty posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie nadaje się także jako posiłek na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w bigosie z kiszonej kapusty

Lista alergenów dla bigosu z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiszonej kapusty

Wartości odżywcze bigosu z kiszonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Kiszonki posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego ich spożywanie jest jak najbardziej rekomendowane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
117.41
528.36
Białko (g)
7.55
33.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.42
19.90
Węglowodany przyswajalne (g)
2.11
9.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
10.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
7.73
34.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
14.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.56
20.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
16.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
3.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
3.25
14.61
Witamina B6 (mg)
0.21
0.94
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.22
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.91
40.11
Witamina D (µg (mcg))
0.62
2.80
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
1.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.73
3.30
Tiamina (mg)
0.30
1.34
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.53
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.56
7.04
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.71
70.68
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.83
125.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
371.67
1672.52
Potas (mg)
233.78
1052.01
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.36
105.13
Fosfor (mg)
80.86
363.89
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.03
67.62
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
6.59
Cynk (mg)
1.11
5.01
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kiszonej kapusty 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kiszonej kapusty

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
60.50