Kapusta z grochem i grzybami

Opublikowano: 10.09.2021 r., 7:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta z grochem i grzybami podana jest w woku.
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Będzie również doskonałym pomysłem na potrawę wigilijną. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
136 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona - 1 mała sztuka (800 g)
  • Groch (nasiona) (300 g)
  • Suszone grzyby (100 g)
  • Bulion warzywny (200 ml)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kapusta z grochem i grzybami krok po kroku

Groch namocz w czystej wodzie na 12-24 godziny przed gotowaniem.

Poszatkuj kapustę kiszoną. Namocz grzyby we wrzącej wodzie, aż zmiękną i pokrój na mniejsze kawałki.

Ugotuj groch w 4 litrach wody z solą do miękkości.

Kapustę kiszoną oraz grzyby umieść w garnku, zalej bulionem dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek i gotuj na wolnym ogniu 35-40 minut.

Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Dodaj także ugotowany groch i wymieszaj dokładnie.

Dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na kapusta z grochem i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat kapusty z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane podczas kolacji wigilijnej, rzadko spożywamy kapustę w innym okresie roku a to danie jest pyszne i pełne cennych witamin i minerałów więc możesz je przygotować w dzień powszedni i podać z ziemniakami zamiast bigosu. Przepis na kapustę z grochem i grzybami jest prosty w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszna kapusta powstanie z następujących składników spożywczych: kapusta kiszona, groch łuskany, grzyby suszone, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić kapustę z grochem i grzybami? Najpierw namocz groch. Dzień wcześniej wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny, dzięki moczeniu groch szybciej się ugotuje. Następnie poszatkuj kapustę kiszoną. Grzyby namocz we wrzątku aby zmiękły. Pokrój je w mniejsze kawałki. Przełóż do garnka kapustę i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i zalej ją 200 mililitrami bulionu warzywnego, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości. Połącz ugotowaną kapustę kiszoną z grochem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Kapusta biała z której przygotowuje się kiszoną kapustę jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny.

Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków, które mają bardzo pozytywny wpływa na cały nasz organizm. Zdrowie zaczyna się w jelitach więc powinniśmy dbać o to co jemy. Kiszenie powoduje, że nie pozorne na pierwszy rzut oka warzywa stają się bombą probiotyczną stanowiącą pożywkę dla naszego mikrobiomu.

Podsumowując kapusta z grochem i grzybami jest pełna witamin i minerałów. Możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Kapustę podawaj z dodatkiem produktów zbożowych.

Alergeny w kapuście z grochem i grzybami

Lista alergenów dla kapusty z grochem i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kapusty z grochem i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Kapusta z grochem i grzybami to zdrowe i pełne witamin i minerałów danie spożywane głównie na święta. Kapusta z grochem i grzybami może śmiało zastępować dania mięsne w naszej diecie. Wystarczy dodatek skrobiowy aby białko z rośliny strączkowej było białkiem pełnowartościowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
68.38
136.75
Białko (g)
3.75
7.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.61
21.22
Węglowodany przyswajalne (g)
6.04
12.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.58
9.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.40
2.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
2.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
1.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.16
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.19
4.38
Witamina B6 (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.40
16.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.39
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.88
97.75
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.50
39.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
409.25
818.50
Potas (mg)
154.00
308.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.56
45.12
Fosfor (mg)
41.19
82.38
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.06
34.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.85
3.70
Cynk (mg)
0.34
0.69
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grochem i grzybami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z grochem i grzybami

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
800 g
1 mała sztuka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Groch (nasiona)
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
61.00