Przepis na kapusta z grochem i grzybami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Groch namocz w czystej wodzie na 12-24 godziny przed gotowaniem.

Poszatkuj kapustę kiszoną. Namocz grzyby we wrzącej wodzie, aż zmiękną i pokrój na mniejsze kawałki.

Ugotuj groch w 4 litrach wody z solą do miękkości.

Kapustę kiszoną oraz grzyby umieść w garnku, zalej bulionem dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek i gotuj na wolnym ogniu 35-40 minut.

Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Dodaj także ugotowany groch i wymieszaj dokładnie.

Dopraw solą i pieprzem.

Kapusta z grochem i grzybami podana jest w woku.
Kapusta z grochem i grzybami
Koszt przygotowania dania
45.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Kapusta z grochem i grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane podczas kolacji wigilijnej, rzadko spożywamy kapustę w innym okresie roku a to danie jest pyszne i pełne cennych witamin i minerałów więc możesz je przygotować w dzień powszedni i podać z ziemniakami zamiast bigosu. Przepis na kapustę z grochem i grzybami jest prosty w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszna kapusta powstanie z następujących składników spożywczych: kapusta kiszona, groch łuskany, grzyby suszone, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić kapustę z grochem i grzybami? Najpierw namocz groch. Dzień wcześniej wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny, dzięki moczeniu groch szybciej się ugotuje. Następnie poszatkuj kapustę kiszoną. Grzyby namocz we wrzątku aby zmiękły. Pokrój je w mniejsze kawałki. Przełóż do garnka kapustę i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i zalej ją 200 mililitrami bulionu warzywnego, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości. Połącz ugotowaną kapustę kiszoną z grochem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Kapusta biała z której przygotowuje się kiszoną kapustę jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny.

Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków, które mają bardzo pozytywny wpływa na cały nasz organizm. Zdrowie zaczyna się w jelitach więc powinniśmy dbać o to co jemy. Kiszenie powoduje, że nie pozorne na pierwszy rzut oka warzywa stają się bombą probiotyczną stanowiącą pożywkę dla naszego mikrobiomu.

Podsumowując kapusta z grochem i grzybami jest pełna witamin i minerałów. Możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Kapustę podawaj z dodatkiem produktów zbożowych.

Wartości odżywcze kapusty z grochem i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
68.38 kcal
136.75 kcal
Białko
3.75 g
7.51 g

Węglowodany w kapuście z grochem i grzybami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.61 g
21.22 g
Węglowodany przyswajalne
6.04 g
12.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.58 g
9.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.40 g
2.81 g
Tłuszcze nasycone
0.30 g
0.59 g
Tłuszcze nienasycone
1.11 g
2.21 g
Tłuszcze jednonasycone
0.53 g
1.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.16 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapusta z grochem i grzybami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
2.19 µg (mcg)
4.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
8.40 mg
16.80 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.39 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
48.88 µg (mcg)
97.75 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
19.50 µg (mcg)
39.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapusta z grochem i grzybami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
409.25 mg
818.50 mg
Potas
154.00 mg
308.00 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
22.56 mg
45.12 mg
Fosfor
41.19 mg
82.38 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
17.06 mg
34.12 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.85 mg
3.70 mg
Cynk
0.34 mg
0.69 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grochem i grzybami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z grochem i grzybami

Lista alergenów dla kapusty z grochem i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kapusty z grochem i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
800 g
1 mała sztuka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Groch (nasiona)
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Suszone grzyby
100 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 100 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na kapusta z grochem i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób