Surówka z kiszonej kapusty
- Kapusta kiszona (250 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (170 g)
- Jabłko - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty krok po kroku
Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrojoną kapustę włóż do miski.
Marchew i jabłko obierz i potakuj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodaj do kapusty.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.
Do warzyw dodaj olej rzepakowy, sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Sałatka z kapusty kiszonej
-
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
-
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
-
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty kiszonej
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Surówki z kiszonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta kiszona charakteryzuje się kwaśnym smakiem - jest to spowodowane powstawaniem kwasu mlekowego wytwarzanego podczas fermentacji kapusty białej. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty i marchewki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przygotować. A więc jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Już spieszę z odpowiedzią. Musisz przygotować kapustę kiszoną, marchew, jabłko, cebulę, olej rzepakowy oraz przyprawy (w przepisie wykorzystamy sól oraz natkę pietruszki). Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i poszatkuj na drobne kawałki, marchew i jabłko obierz i zatrzyj na tarce, a cebulę obierz i pokrój w kostkę - wszystkie te składniki włóż do jednej miski i wymieszaj z olejem oraz przyprawami. Tak przygotowaną sałatkę podawaj jako dodatek do obiadu.
Podsumowując kapusta kiszona do obiadu to doskonały dodatek do dań mięsnych oraz ryb. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wtedy jesteśmy narażeni na obniżenie odporności i wzmożoną zachorowalność - a kapusta kiszona dostarczy do naszego organizmu witaminę C, która poprawi naszą odporność. Osoby na diecie redukcyjnej nie powinny obawiać się tej potrawy, ponieważ jest niskokaloryczna. Kapusta kiszona zawiera jednak spore ilości sodu, dlatego osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze oraz zmagające się z chorobami nerek powinny ograniczyć jej spożywanie. Kapusta kiszone jest źródłem kwasu mlekowego, który jest produktem bardzo zdrowym - zaleca się jego spożywanie dla zachowania odpowiedniej flory bakteryjnej. Jednak osoby zmagające się z przewlekłymi problemami ze strony układu pokarmowego powinny uważać na jej obecność w diecie - niskie pH kapusty kiszonej może działać drażniąco na śluzówkę naszego żołądka. Kwas askorbinowy (witamina C), oprócz korzystnego wpływu na nasz układ odpornościowy, może korzystnie wpływać na stan naszej skóry poprzez zwiększenie produkcji kolagenu.
Alergeny w surówce z kiszonej kapusty
Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty
Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.