Surówka z kiszonej kapusty

Opublikowano: 19.04.2021 r., 21:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kiszonej kapusty znajduje się w brązowej misce. Całość stoi na brązowo-czarnym blacie.
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest niezwykle smaczna z mięsami oraz rybami. Jednak świetnie pasuje też do dań jarskich.
Przygotowanie 15 min
116 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (170 g)
  • Jabłko 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty krok po kroku

Kiszoną kapustę odciśnij z soku i pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojoną kapustę włóż do miski.

Marchew i jabłko obierz i potakuj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodaj do kapusty.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.

Do warzyw dodaj olej rzepakowy, sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta kiszona charakteryzuje się kwaśnym smakiem - jest to spowodowane powstawaniem kwasu mlekowego wytwarzanego podczas fermentacji kapusty białej. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty i marchewki jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przygotować. A więc jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Już spieszę z odpowiedzią. Musisz przygotować kapustę kiszoną, marchew, jabłko, cebulę, olej rzepakowy oraz przyprawy (w przepisie wykorzystamy sól oraz natkę pietruszki). Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i poszatkuj na drobne kawałki, marchew i jabłko obierz i zatrzyj na tarce, a cebulę obierz i pokrój w kostkę - wszystkie te składniki włóż do jednej miski i wymieszaj z olejem oraz przyprawami. Tak przygotowaną sałatkę podawaj jako dodatek do obiadu.

Podsumowując kapusta kiszona do obiadu to doskonały dodatek do dań mięsnych oraz ryb. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wtedy jesteśmy narażeni na obniżenie odporności i wzmożoną zachorowalność - a kapusta kiszona dostarczy do naszego organizmu witaminę C, która poprawi naszą odporność. Osoby na diecie redukcyjnej nie powinny obawiać się tej potrawy, ponieważ jest niskokaloryczna. Kapusta kiszona zawiera jednak spore ilości sodu, dlatego osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze oraz zmagające się z chorobami nerek powinny ograniczyć jej spożywanie. Kapusta kiszone jest źródłem kwasu mlekowego, który jest produktem bardzo zdrowym - zaleca się jego spożywanie dla zachowania odpowiedniej flory bakteryjnej. Jednak osoby zmagające się z przewlekłymi problemami ze strony układu pokarmowego powinny uważać na jej obecność w diecie - niskie pH kapusty kiszonej może działać drażniąco na śluzówkę naszego żołądka. Kwas askorbinowy (witamina C), oprócz korzystnego wpływu na nasz układ odpornościowy, może korzystnie wpływać na stan naszej skóry poprzez zwiększenie produkcji kolagenu.

Alergeny w surówce z kiszonej kapusty

Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty

Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
77.37
116.05
Białko (g)
0.78
1.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
7.54
11.31
Węglowodany przyswajalne (g)
5.00
7.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.16
7.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
7.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.31
4.96
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
2.11
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
237.50
356.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.47
26.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2355.00
3532.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
295.63
443.45
Potas (mg)
190.33
285.50
Wapń (mg)
24.77
37.15
Fosfor (mg)
22.33
33.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.48
15.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.10
Cynk (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej kapusty 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kiszonej kapusty

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Marchewka
170 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Jabłko
100 g
1 mała sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
18.00