Przepis na staropolska zupa fasolowa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Fasolę przełóż do miski i zalej wodą, odstaw na całą noc do napęcznienia.

Do garnka włóż pokrojone mięso i namoczoną fasolę, zalej całość wodą (około 1 litr).

Zagotuj całość, a następnie dodaj pokrojone ziemniaki.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj resztę pokrojonych warzyw i kawałek boczku.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, a zupa delikatnie zgęstnieje, będzie gotowa do podania.

Często zadawane pytania

staropolska zupa fasolowa
Staropolska zupa fasolowa
Koszt przygotowania dania
27.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
411 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Staropolska zupa fasolowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o staropolskiej zupie fasolowej

Staropolska zupa fasolowa to niezwykle szybki i prosty przepis, za pomocą którego przygotujesz pyszne i treściwe danie dla całej rodziny. Z tym daniem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na staropolską zupę fasolową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki dostępne w każdym sklepie, zaopatrz się w białą fasolę jaś, boczek, olej rzepakowy, cebulę, czosnek, włoszczyznę i ziemniaki oraz kawałek mięsa, ja postawiłam na łopatkę wieprzową.

Zatem, jak zrobić staropolską zupę fasolową?

W pierwszej kolejności białą fasolę przełóż do miski, zalej wodą i zostaw najlepiej na całą noc. Rano wypłucz fasolę pod bieżącą wodą. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Fasola jest dobra w smaku, a przez wielu uważana za produkt fit.

Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), nie będzie ona powodowała gwałtownego wyrzutu insuliny, mówiąc kolokwialnie.

Dania z fasolą i nasionami roślin strączkowych są proste, a dzięki niej szybko przygotujesz wegetariańskie dania, które pokocha każdy.

Do garnka przełóż wcześniej przygotowaną fasolę i pokrojone mięso. Zalej całość około litrem wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, gotuj około 15 minut, a w tym czasie pokrój pozostałe warzywa i dodaj je do zupy. Nie zapominaj o boczku, możesz go dodać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.

Gotuj zupę do momentu, aż wszystkie jej składniki będą miękkie. Po około 50 minutach nasza domowa, tradycyjna zupa jest smaczna i dobra do spożycia. Skoro już znasz mój przepis na staropolskie danie, przygotuj je i przekonaj się, jak pyszna jest moja propozycja.

Wartości odżywcze staropolskiej zupy fasolowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
205.55 kcal
411.09 kcal
Białko
11.51 g
23.01 g

Węglowodany w staropolskiej zupie fasolowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.08 g
22.16 g
Węglowodany przyswajalne
4.72 g
9.43 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.82 g
5.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.58 g
23.16 g
Tłuszcze nasycone
4.96 g
9.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.62 g
13.23 g
Tłuszcze jednonasycone
4.86 g
9.71 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
2.91 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na staropolska zupa fasolowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
75.47 µg (mcg)
150.95 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C
5.73 mg
11.46 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.48 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Retinol
2.16 µg (mcg)
4.32 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.65 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna
2.16 mg
4.33 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany
10.61 µg (mcg)
21.23 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Beta karoten
739.56 µg (mcg)
1479.12 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na staropolska zupa fasolowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
132.40 mg
264.80 mg
Potas
256.16 mg
512.31 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń
16.20 mg
32.39 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor
101.71 mg
203.42 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez
15.53 mg
31.07 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
1.50 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk
1.16 mg
2.32 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny staropolskiej zupy fasolowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w staropolskiej zupie fasolowej

Lista alergenów dla staropolskiej zupy fasolowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na staropolska zupa fasolowa

Cena przygotowania staropolskiej zupy fasolowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
250 g
1 szklanka
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Ziemniaki późne
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na staropolska zupa fasolowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób