Przepis na sztufada krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Mięso natrzyj solą, rozmarynem i masłem.

Odstaw na 60 minut.

Słoninę pokrój na kawałki.

Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w dużą kostkę.

Obierz ziemniaki i podziel na kawałki.

Mięso natnij wąskim nożem wzdłuż włókien, tak aby powstał w nim otwór na słoninę.

Kawałki słoniny umieszczaj w mięsie.

Warzywa dopraw solą i pieprzem.

Ułóż je na spodzie naczynia.

Udziec wołowy wyłóż na warzywach.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 100-120 minut.

Mięso pokrój na porcje, gdy nieco wystygnie.

Sztufada podana w białym, głębokim talerzu.
Sztufada
Koszt przygotowania dania
65.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
645 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
69

Sztufada - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sztufadzie

Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia polska bogata jest w pieczone w całości mięsa. Mięso pieczone powinno zawierać przerosty tłuszczu, aby było soczyste. Sztufada jest doskonałym sposobem na soczyste mięso, które samo w sobie nie jest zbyt tłuste. Nadzianie mięsa słoniną wspaniale pozwala zachować soczystość i doskonale podkreśla smak mięsa. Przepis na sztufadę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sztufady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, słonina, marchew, cebula, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, sól, pieprz, rozmaryn, masło.

Jak zrobić sztufadę? Mięso natrzyj solą, rozmarynem i masłem. Odstaw na 60 minut. Słoninę pokrój na kawałki. Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w dużą kostkę. Obierz ziemniaki i podziel na kawałki. Mięso natnij wąskim nożem wzdłuż włókien, tak aby powstał w nim otwór na słoninę. Kawałki słoniny umieszczaj w mięsie. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Ułóż je na spodzie naczynia, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Udziec wołowy wyłóż na warzywach. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 100-120 minut. Mięso pokrój na porcje, gdy nieco wystygnie.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność, a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami.

Podsumowując pyszna sztufada to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Sztufadę można przygotować także z mięsa wieprzowego, takiego jak szynka czy schab. Duszona sztufada jest bardzo delikatna i można ją podać także dzieciom. Sztufada jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sztufadę można podać w sosie grzybowym.

Wartości odżywcze sztufady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
179.31 kcal
645.52 kcal
Białko
8.65 g
31.14 g

Węglowodany w sztufadzie

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
6.82 g
24.56 g
Węglowodany przyswajalne
5.58 g
20.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.24 g
4.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
13.00 g
46.80 g
Tłuszcze nasycone
6.70 g
24.13 g
Tłuszcze nienasycone
6.30 g
22.67 g
Tłuszcze jednonasycone
5.18 g
18.67 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
4.00 g
Cholesterol
46.24 mg
166.47 mg

Witaminy w przepisie na sztufada

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A
109.97 µg (mcg)
395.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
1.07 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
1.91 µg (mcg)
Witamina C
6.62 mg
23.85 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
1.44 mg
Retinol
23.14 µg (mcg)
83.30 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.52 mg
Niacyna
3.88 mg
13.95 mg
Foliany
17.14 µg (mcg)
61.70 µg (mcg)
Beta karoten
862.83 µg (mcg)
3106.18 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sztufada

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
41.31 mg
148.72 mg
Potas
298.97 mg
1076.28 mg
Wapń
16.14 mg
58.10 mg
Fosfor
110.62 mg
398.23 mg
Magnez
19.03 mg
68.52 mg
Żelazo
0.58 mg
2.10 mg
Cynk
1.21 mg
4.36 mg
Miedź
0.09 mg
0.31 mg
Mangan
0.08 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sztufady 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sztufadzie

Lista alergenów dla sztufady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania sztufady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1200 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
55.20
Za 1200 g
Słonina wieprzowa
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Pietruszka
200 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
90.00
Jak oceniasz przepis na sztufada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób