Stek

Opublikowano: 10.09.2021 r., 7:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojony stek podany jest na drewnianej desce. Poza stekiem na desce leży jeszcze widelec oraz nóż.
Stek
Stek to doskonała propozycja na obiad dla mięsożerców. Jeśli jesteś jednym z nich koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Tak możesz podać sałatką lub puree ziemniaczanym.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 15 min
304 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica wołowa - Możesz użyć antrykot wołowy (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa

Przepis na stek krok po kroku

Mięso wyjmij przed smażeniem aby miało temperaturę pokojową.

Na patelni roztop masło dodaj do niego rozmaryn i rozciśnięty czosnek. Połóż mięso. Smaż 4-5 minut z każdej strony. Mięso podczas pieczenia polewaj po wierzchu masłem.

Gotowy stek dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Daj mu odpocząć 10 minut. Dopiero po tym czasie krój.

Jak oceniasz przepis na stek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat steku

Stek to doskonała propozycja na pyszny kawałek mięsa. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. Najlepsza na stek jest polędwica, jest też najdroższym kawałkiem mięsa wołowego. Równie dobrze sprawdza się także antrykot i rostbef. Antrykot charakteryzuje się tym że jest ładnie poprzetykany tłuszczem. Rostbef natomiast jest idealnym mięsem na stek z którego powstają steki zwane T-bone, czyli kawałek mięsa z kością w kształcie litery T. Przepis na stek nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego musisz natomiast trzymać się kilku złotych zasad aby poprawnie go wykonać.

Jak usmażyć stek? Stek wołowy może mieć różne poziomy wysmażenia począwszy od krwistego skończywszy na bardzo dobrze wysmażonym, który przez smakoszy zwany jest podeszwą. My proponujemy stek medium czyli z delikatnie różowym środkiem. Najlepsza do smażenia steku jest wołowina sezonowana, którą kupić można już w wielu sklepach. Mięso musi mieć temperaturę pokojową a smażyć należy je na mocno nagrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub masła klarowanego.

Jak zrobić dobry stek? Stek to przede wszystkim dobrej jakości mięso. Dlatego jeśli chcesz przygotować go w domu kup mięso najwyższej jakości. Stek wyjmij z lodówki na około godzinę przed smażeniem. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego rozmaryn i rozciśnięty czosnek. Połóż stek i smaż 4-5 minut z jednej strony. Nie zmniejszaj ognia podczas smażenia. Podlewaj go masłem po wierzchu podczas smażenia. Gotowy stek zdejmij z patelni, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i daj mu odpocząć 10 minut. Dopiero po tym czasie krój mięso. W przeciwnym wypadku wszystkie najcenniejsze soki wypłyną z niego. Stek możesz zawinąć w folię aluminiową, aby nie wystygł. Dobry stek powinien być miękki dlatego nie dodawaj do niego soli bezpośrednio przed smażeniem.

Podsumowując stek to doskonała propozycja na obiad w gronie znajomych. Pomysł na stek możesz wykorzystać, aby zaskoczyć swoich gości. Sprawdzony przepis sprawi, że lęk przed przygotowaniem steku zniknie. Pyszny stek możesz podać z sałatką lub puree ziemniaczanym.

Alergeny w steku

Lista alergenów dla steku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek

Wartości odżywcze steku

na 100g gotowej potrawy

Stek to danie pełne łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera dużo żelaza, więc sprawdza się u osób z jego niedoborami lub anemią. W zależności od kawałka mięso zawiera różne ilości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku oraz kalorii. Jeśli dbasz o linie pamiętaj, aby wybrać mniej tłusty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
152.00
304.00
Białko (g)
19.10
38.20
Fenyloalanina (mg)
0.77
1.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.81
15.62
Tłuszcze nasycone (g)
4.26
8.52
Tłuszcze nienasycone (g)
3.55
7.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
6.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.02
Cholesterol (mg)
78.00
156.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.49
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
1.27
2.54
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.25
0.50
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.30
0.60
Niacyna (mg)
8.44
16.88
Foliany (µg (mcg))
13.00
26.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
76.00
152.00
Potas (mg)
329.00
658.00
Wapń (mg)
11.00
22.00
Fosfor (mg)
209.00
418.00
Magnez (mg)
24.00
48.00
Żelazo (mg)
0.78
1.56
Cynk (mg)
2.55
5.10
Miedź (mg)
0.11
0.22
Mangan (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny steku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steku

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
400 g
Możesz użyć antrykot wołowy
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
48.00
Za 400 g
Koszt składników
60.00