Przepis na bitki wołowe krok po kroku
- Polędwica wołowa 750 g
- Olej rzepakowy 50 ml
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
- Mąka pszenna typ 750 50 g
W miseczce wymieszaj przyprawy z olejem i zamarynuj z nich mięso. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
Mięso przed przygotowaniem wyciągnij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało.
Patelnię rozgrzej z olejem, i usmaż mięso z dwóch stron do momentu zarumienienia.
Podsmażone mięso odłóż do garnka.
Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Warzywa dodaj do mięsa w garnku.
Do mięsa dodaj ziele angielskie i liście laurowe, całość zalej wrzącą wodą (aby całe mięso było przykryte) i duś około 3 godzin, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj ją do garnka i dokładnie wymieszaj - z wody i mąki powstanie sos (jeśli będzie zbyt rzadki dodaj więcej mąki).
Gotowe bitki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
-
Żeberka
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Ceviche
-
Pałki z kurczaka
-
Zalewa do grzybów
-
Pulled pork
-
Papryka marynowana
-
Cebula marynowana
-
Cukinia z grilla
-
Antipasti
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Marynata do żeberek
-
Gravlax
-
Szynka długodojrzewająca
-
Marynaty

(liczba kalorii)
Bitki wołowe - cechy przepisu
Więcej o bitkach wołowych
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, która będzie idealnym połączeniem z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Pasują do niej również kiszone lub konserwowe ogórki. Przepis na bitki wołowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przyrządzić. W dalszej części dowiesz się jak zrobić bitki wołowe oraz jak przygotować do nich mięso. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do ich przygotowania to polędwica wołowa, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna oraz przyprawy (przyprawa do mięsa, sól, pieprz, majeranek, ziela angielski, liście laurowe oraz czosnek).
A więc jak zrobić te pyszne bitki wołowe? Mięso oczyść i zamarynuj, pozostaw je najlepiej na całą noc do lodówki. Na patelni podsmaż mięso z każdej strony, to samo zrób z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka. Składniki umieść w garnku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zalej wodą i duś pod przykryciem około 3 godzin. Jak możesz zauważyć jest to przepis prosty jednak czasochłonny, dlatego przygotuj go wtedy, kiedy masz więcej wolnego czasu. Jest to przepis, który nie spełni oczekiwań na szybkie danie obiadowe.
To pyszne, klasyczne duszone danie z wołowiny jest doskonałym źródłem żelaza, które spożywane w odpowiednich ilościach zapobiega rozwojowi anemii oraz pozytywnie wpływa na wiele innych funkcji naszego organizmu. Jest to mięso czerwone, dlatego nie powinno występować w naszej diecie zbyt często, jednak nie należy rezygnować całkowicie z jego spożywania.
Podsumowując bitki w sosie własnym to dobre rozwiązanie na pyszne danie obiadowe. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi bądź konserwowymi ogórkami. Stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest to danie, które najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podaj je od razu po przygotowaniu (odgrzewane nie smakuje już tak dobrze).
Wartości odżywcze bitek wołowych
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w bitkach wołowych
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na bitki wołowe
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na bitki wołowe
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bitkach wołowych
Lista alergenów dla bitek wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa