Przepis na bitki wołowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, przyprawa do mięsa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

W miseczce wymieszaj przyprawy z olejem i zamarynuj z nich mięso. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.

Mięso przed przygotowaniem wyciągnij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało.

Patelnię rozgrzej z olejem, i usmaż mięso z dwóch stron do momentu zarumienienia.

Podsmażone mięso odłóż do garnka.

Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Warzywa dodaj do mięsa w garnku.

Do mięsa dodaj ziele angielskie i liście laurowe, całość zalej wrzącą wodą (aby całe mięso było przykryte) i duś około 3 godzin, lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj ją do garnka i dokładnie wymieszaj - z wody i mąki powstanie sos (jeśli będzie zbyt rzadki dodaj więcej mąki).

Gotowe bitki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Bitki wołowe polane sosem i przyozdobione liściem sałaty znajdują się w wysokim talerzu. Na ich wierzchu leży nóż i widelec.
Bitki wołowe
Koszt przygotowania dania
90.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Bitki wołowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitkach wołowych

Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, która będzie idealnym połączeniem z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Pasują do niej również kiszone lub konserwowe ogórki. Przepis na bitki wołowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przyrządzić. W dalszej części dowiesz się jak zrobić bitki wołowe oraz jak przygotować do nich mięso. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do ich przygotowania to polędwica wołowa, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna oraz przyprawy (przyprawa do mięsa, sól, pieprz, majeranek, ziela angielski, liście laurowe oraz czosnek).

A więc jak zrobić te pyszne bitki wołowe? Mięso oczyść i zamarynuj, pozostaw je najlepiej na całą noc do lodówki. Na patelni podsmaż mięso z każdej strony, to samo zrób z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka. Składniki umieść w garnku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zalej wodą i duś pod przykryciem około 3 godzin. Jak możesz zauważyć jest to przepis prosty jednak czasochłonny, dlatego przygotuj go wtedy, kiedy masz więcej wolnego czasu. Jest to przepis, który nie spełni oczekiwań na szybkie danie obiadowe.

To pyszne, klasyczne duszone danie z wołowiny jest doskonałym źródłem żelaza, które spożywane w odpowiednich ilościach zapobiega rozwojowi anemii oraz pozytywnie wpływa na wiele innych funkcji naszego organizmu. Jest to mięso czerwone, dlatego nie powinno występować w naszej diecie zbyt często, jednak nie należy rezygnować całkowicie z jego spożywania.

Podsumowując bitki w sosie własnym to dobre rozwiązanie na pyszne danie obiadowe. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi bądź konserwowymi ogórkami. Stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest to danie, które najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podaj je od razu po przygotowaniu (odgrzewane nie smakuje już tak dobrze).

Wartości odżywcze bitek wołowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
198.94 kcal
397.89 kcal
Białko
16.64 g
33.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
12.16 g
24.32 g
Tłuszcze nasycone
3.99 g
7.97 g
Tłuszcze nienasycone
8.18 g
16.35 g
Tłuszcze jednonasycone
6.21 g
12.42 g
Tłuszcze wielonasycone
1.97 g
3.93 g

Witaminy w przepisie na bitki wołowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.42 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.46 mg
14.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.06 µg (mcg)
44.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki wołowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
63.67 mg
127.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
287.83 mg
575.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
11.28 mg
22.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
181.17 mg
362.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.94 mg
43.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
1.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.18 mg
4.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek wołowych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach wołowych

Lista alergenów dla bitek wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Cena przygotowania bitek wołowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
750 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
90.00
Za 750 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
133.00
Jak oceniasz przepis na bitki wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób