Rolady wołowe

Opublikowano: 02.11.2021 r., 18:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolady wołowe na talerzu
Rolady wołowe
Zrazy to klasyka polskiej kuchni. Są aromatyczne i idealnie nadają się na obiady rodzinne, a w połączeniu z ziemniakami i buraczkami gotowanymi zachwycą wszystkich.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
209 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwica wołowa 5 plastrów (500 g)
  • Boczek surowy (50 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Ogórek kiszony 3 ogórki (180 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (20 g)
  • Bulion wołowy 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tłuczek do mięsa

Przepis na roladę wołową krok po kroku

Mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Na rozbite mięso ułóż boczek pokrojony w plastry, ogórka pokrojonego w słupki i cebulę.

Zwiń mięso w rulony.

Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozpadało.

Zrazy podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

Następnie zalej bulionem.

Mięso gotuj, aż będzie miękkie.

Opcjonalnie sos możesz zaciągnąć mąką.

Jak oceniasz przepis na roladę wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rolady wołowej

Pyszne rolady wołowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolady jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobre roladki wołowe z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego i boczku zachwycą każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Wołowinę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić rolady wołowe? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w piórka, ogórka w słupki oraz boczek w paski. Następnie mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na kotlety, a także dopraw solą i pieprzem. Na rozbite mięso układamy dodatki czyli, cebulkę, boczek i ogórki, a następnie zwijamy mięso w rulony. Kolejnym krokiem jest podsmażenie zrazów na patelni na złoty kolor. Podpieczone mięso zalewamy bulionem i gotujemy, aż będzie miękkie. Opcjonalnie na koniec możemy sos zaciągnąć odrobiną mąki.

Jak zwinąć roladki? Mięso może się rozpadać podczas smażenia lub gotowania dlatego warto je zabezpieczyć wykałaczką, tak aby farsz nie uciekł z mięsa.

Jak upiec? W przepisie jest wskazane smażenie oraz gotowanie mięsa, natomiast można również danie przyrządzić w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Zrazy będą równie pyszne.

Przepis na rolady wołowe jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ogórka kiszonego, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ogórki kiszone są przede wszystkim nisko kalorycznym produktem, ponieważ cukier przekształcił się w kwas mlekowy w procesie fermentacji. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy z grupy B, a także magnezu i potasu. Dodatkowo ogórki kiszony są naturalnym probiotykiem oraz wpływają na lepszą odporność naszego organizmu. Dzięki temu, że są bogate w kwas mlekowy mają również dobry wpływ na układ pokarmowy oraz jelita, ponieważ kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Ogórki także obniżają poziom cholesterolu we krwi dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz zapobiegają anemii.

Pomysł na roladki z wołowiny z dodatkiem ogórka kiszonego idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są szybkie do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w roladzie wołowej

Lista alergenów dla rolady wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze rolady wołowej

na 100g gotowej potrawy

Wołowina czyli czerwone mięso ze względu na dużą ilość tłuszczu nie jest polecane wśród dietetyków, dlatego jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję zrazów warto wykorzystać schab. Roladki będą równie pyszne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
95.18
209.39
Białko (g)
8.22
18.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
2.06
4.52
Węglowodany przyswajalne (g)
1.77
3.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.80
12.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
5.08
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
7.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
5.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.88
67.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
1.72
3.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.67
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.40
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.62
7.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.11
20.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.72
23.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
350.23
770.50
Potas (mg)
162.65
357.83
Wapń (mg)
8.38
18.44
Fosfor (mg)
92.85
204.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.74
25.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
1.12
Cynk (mg)
1.00
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady wołowej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady wołowej

Koszt składników
98.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
5 plastrów
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Boczek surowy
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek kiszony
180 g
3 ogórki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
98.00