Rolady wołowe
- Polędwica wołowa - 5 plastrów (500 g)
- Boczek surowy (50 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Ogórek kiszony - 3 ogórki (180 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na roladę wołową krok po kroku
Mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Na rozbite mięso ułóż boczek pokrojony w plastry, ogórka pokrojonego w słupki i cebulę.
Zwiń mięso w rulony.
Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozpadało.
Zrazy podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
Następnie zalej bulionem.
Mięso gotuj, aż będzie miękkie.
Opcjonalnie sos możesz zaciągnąć mąką.
- Roladki z kurczaka
- Rolada serowa
- Roladki z tortilli
- Roladki ze schabu
- Roladki z indyka
- Rolada śląska
- Roladki z mięsem mielonym
- Rolada z indyka
- Rolada szpinakowa z łososiem
- Roladki z łososia
- Roladki z karkówki
- Roladki z ciasta francuskiego
- Rolada z tortilli z kurczakiem
- Zrazy z mięsa mielonego
- Roladki ze szpinakiem i łososiem
- Roladki z tortilli z łososiem
- Roladki z tortilli z kurczakiem
- Roladki drobiowe
- Roladki
Więcej informacji na temat rolady wołowej
Pyszne rolady wołowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolady jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobre roladki wołowe z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego i boczku zachwycą każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Wołowinę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić rolady wołowe? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w piórka, ogórka w słupki oraz boczek w paski. Następnie mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na kotlety, a także dopraw solą i pieprzem. Na rozbite mięso układamy dodatki czyli, cebulkę, boczek i ogórki, a następnie zwijamy mięso w rulony. Kolejnym krokiem jest podsmażenie zrazów na patelni na złoty kolor. Podpieczone mięso zalewamy bulionem i gotujemy, aż będzie miękkie. Opcjonalnie na koniec możemy sos zaciągnąć odrobiną mąki.
Jak zwinąć roladki? Mięso może się rozpadać podczas smażenia lub gotowania dlatego warto je zabezpieczyć wykałaczką, tak aby farsz nie uciekł z mięsa.
Jak upiec? W przepisie jest wskazane smażenie oraz gotowanie mięsa, natomiast można również danie przyrządzić w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Zrazy będą równie pyszne.
Przepis na rolady wołowe jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ogórka kiszonego, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ogórki kiszone są przede wszystkim nisko kalorycznym produktem, ponieważ cukier przekształcił się w kwas mlekowy w procesie fermentacji. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy z grupy B, a także magnezu i potasu. Dodatkowo ogórki kiszony są naturalnym probiotykiem oraz wpływają na lepszą odporność naszego organizmu. Dzięki temu, że są bogate w kwas mlekowy mają również dobry wpływ na układ pokarmowy oraz jelita, ponieważ kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Ogórki także obniżają poziom cholesterolu we krwi dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz zapobiegają anemii.
Pomysł na roladki z wołowiny z dodatkiem ogórka kiszonego idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są szybkie do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Alergeny w roladzie wołowej
Lista alergenów dla rolady wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze rolady wołowej
Wołowina czyli czerwone mięso ze względu na dużą ilość tłuszczu nie jest polecane wśród dietetyków, dlatego jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję zrazów warto wykorzystać schab. Roladki będą równie pyszne.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.