Przepis na roladę wołową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, tłuczek do mięsa

Mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Na rozbite mięso ułóż boczek pokrojony w plastry, ogórka pokrojonego w słupki i cebulę.

Zwiń mięso w rulony.

Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozpadało.

Zrazy podsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

Następnie zalej bulionem.

Mięso gotuj, aż będzie miękkie.

Opcjonalnie sos możesz zaciągnąć mąką.

Rolady wołowe na talerzu
Rolady wołowe
Koszt przygotowania dania
75.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Rolady wołowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie wołowej

Pyszne rolady wołowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolady jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobre roladki wołowe z dodatkiem cebuli, ogórka kiszonego i boczku zachwycą każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Wołowinę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić rolady wołowe? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w piórka, ogórka w słupki oraz boczek w paski. Następnie mięso pokrój w plastry i rozbij je tłuczkiem do mięsa na kotlety, a także dopraw solą i pieprzem. Na rozbite mięso układamy dodatki czyli, cebulkę, boczek i ogórki, a następnie zwijamy mięso w rulony. Kolejnym krokiem jest podsmażenie zrazów na patelni na złoty kolor. Podpieczone mięso zalewamy bulionem i gotujemy, aż będzie miękkie. Opcjonalnie na koniec możemy sos zaciągnąć odrobiną mąki.

Jak zwinąć roladki? Mięso może się rozpadać podczas smażenia lub gotowania dlatego warto je zabezpieczyć wykałaczką, tak aby farsz nie uciekł z mięsa.

Jak upiec? W przepisie jest wskazane smażenie oraz gotowanie mięsa, natomiast można również danie przyrządzić w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Zrazy będą równie pyszne.

Przepis na rolady wołowe jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ogórka kiszonego, który posiada bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ogórki kiszone są przede wszystkim nisko kalorycznym produktem, ponieważ cukier przekształcił się w kwas mlekowy w procesie fermentacji. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy z grupy B, a także magnezu i potasu. Dodatkowo ogórki kiszony są naturalnym probiotykiem oraz wpływają na lepszą odporność naszego organizmu. Dzięki temu, że są bogate w kwas mlekowy mają również dobry wpływ na układ pokarmowy oraz jelita, ponieważ kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Ogórki także obniżają poziom cholesterolu we krwi dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz zapobiegają anemii.

Pomysł na roladki z wołowiny z dodatkiem ogórka kiszonego idealnie komponują w takim wydaniu, a co ważne są szybkie do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Wartości odżywcze rolady wołowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
95.18 kcal
209.39 kcal
Białko
8.22 g
18.08 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
5.80 g
12.76 g
Tłuszcze nasycone
2.31 g
5.08 g
Tłuszcze nienasycone
3.49 g
7.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.69 g
5.91 g
Brak danych dla: ogórek kiszony, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
1.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladę wołową

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.20 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.62 mg
7.96 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
9.11 µg (mcg)
20.04 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek surowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę wołową

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
350.23 mg
770.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
162.65 mg
357.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
8.38 mg
18.44 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
92.85 mg
204.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.74 mg
25.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
1.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady wołowej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie wołowej

Lista alergenów dla rolady wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Cena przygotowania rolady wołowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
5 plastrów
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Boczek surowy
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek kiszony
180 g
3 ogórki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bulion wołowy
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
98.00
Jak oceniasz przepis na roladę wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób