Przepis na strogonowa krok po kroku

Składniki
  • Polędwica wołowa 500 g
  • Mąka pszenna typ 750 50 g
  • bulion wołowy 500 ml
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Pieczarki marynowane 250 g
  • Papryka czerwona 150 g 1 mała sztuka
  • Przecier pomidorowy bez soli 175 g
  • Koncentrat pomidorowy 25 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski. Wymieszaj je z mąką pszenną.

W garnku zagotuj bulion wołowy.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zwiększ ogień i stopniowo układaj na patelni mięso. Szybko je obsmaż i włóż do gotującego się bulionu.

Wywar z mięsem dopraw papryką słodką i ostrą. Gotuj przez około 10-15 minut, aż mięso stanie się miękkie.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do garnka i gotuj kolejne 5 minut.

Pieczarki pokrój w plastry, natomiast paprykę w paski. Na łyżce oleju odparuj pieczarki, następnie dodaj do nich pokrojoną paprykę i smaż przez około 5 minut.

Warzywa z patelni przełóż do garnka z mięsem i gotuj przez 5 minut.

Pod koniec gotowania dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze 5 minut od momentu zagotowania się wywaru.

Gotowy strogonow podawaj udekorowany natką pietruszki i z dodatkiem pieczywa.

Strogonow podany w białym, głębokim talerzu znajdującym się na serwecie, która leży na drewnianym blacie. Dookoła talerza dostrzegamy oliwę, natkę pietruszki oraz pomidory.
Strogonow
Koszt przygotowania dania
79.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Strogonow - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o strogonowie

Strogonow to doskonała propozycja na treściwy i dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Najlepiej smakuje ze świeżym, razowym pieczywem. Świetnie sprawdzi się jak urozmaicenie codziennej diety. Jest to danie wywodzące się z kuchni rosyjskie a jej nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Przepis na strogonow jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić strogonow. Niezbędne składniki na strogonow to polędwica wołowa, mąka pszenna, bulion wołowy, olej rzepakowy, cebula, pieczarki, papryka czerwona (ale możesz też użyć innej), przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra).

A więc jak przygotować strogonow tradycyjny z wieprzowiny lub wołowiny z pieczarkami? Mięso pokrój na mniejsze kawałki i usuń z niego więzadła. Następnie wymieszaj je w mące pszennej. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, które po odsmażeniu ułóż w gotującym się bulionie. Następnie dodaj przyprawy i gotuj około 15 minut. Następnie podsmaż obraną i pokrojoną cebulę i dodaj do garnka z mięsem. Pieczarki i paprykę pokrój w mniejsze kawałki, podsmaż i również dodaj do garnka z wywarem. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Zupę podgotuj jeszcze 5 minut i podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa.

Podsumowując nasz najlepszy przepis na strogonow to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem żelaza, które pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Polędwica wołowa jest również źródłem witaminy B6, B12, D, wapnia i magnezu. Dodatkowo znajdziemy w niej sporą ilość kreatyny, która poprawia wydolność i wytrzymałość mięśni - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie sportowców. Jednak powinniśmy zachować umiar w jej spożywaniu, ponieważ jej nadmiar w diecie może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Wartości odżywcze strogonowa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (370g)
Energia (kalorie)
113.32 kcal
419.30 kcal
Białko
6.57 g
24.30 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (370g)
Tłuszcz
7.72 g
28.57 g
Tłuszcze nasycone
1.63 g
6.05 g
Tłuszcze nienasycone
6.09 g
22.53 g
Tłuszcze jednonasycone
4.42 g
16.36 g
Brak danych dla: pieczarki marynowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.67 g
6.16 g

Witaminy w przepisie na strogonowa

Na 100g
Na porcję (370g)
Witamina B6
0.20 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.45 mg
12.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.26 µg (mcg)
63.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na strogonowa

Na 100g
Na porcję (370g)
Sód
125.80 mg
465.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
229.36 mg
848.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
9.27 mg
34.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
82.82 mg
306.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.00 mg
40.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w strogonowie

Lista alergenów dla strogonowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Cena przygotowania strogonowa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki marynowane
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Przecier pomidorowy bez soli
175 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 175 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
104.00
Łączny koszt
79.28
Jak oceniasz przepis na strogonowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób