Przepis na zupę meksykańską krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski
To będzie niezbędne
duży garnek, durszlak, praska do czosnku

Cebule pokrój w kostkę, a czosnek przepuść przez prasę.

Podsmaż na oliwie z oliwek w garnku, na złoty kolor.

Następnie dodaj mięso mielone i smaż dalej.

Marchewkę dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Do garnka wklej bulion i dodaj marchew.

Gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Pokrój pomidory w kostkę i dodaj je do garnka.

Zupę gotuj dalej na małym ogniu. Dopraw.

Na koniec dodaj odcedzoną fasole i kukurydzę.

Zupę gotuj jeszcze około 20 minut.

Zupa meksykańska w misce
Zupa meksykańska
Koszt przygotowania dania
65.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Zupa meksykańska - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie meksykańskiej

Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki składnikom, z których jest przyrządzone. Zupa jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Mięso mielone w połączeniu z warzywami i bulionem zachwyci każdego, a zapach dania będzie roznosił się po całym domu. Zupę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Zupa jest bardzo dobra w połączeniu z pieczywem.

Jak zrobić zupę meksykańską? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Całość podsmażamy na oliwie w garnku na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy dalej pod przykryciem. W między czasie należy dokładnie umyć marchewkę i pokroić ją w kostkę. Do garnka wlewamy bulion wołowy i dodajemy marchewkę. Zupę gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie kroimy pomidory w kostkę i wrzucamy je do gotującej się zupy oraz doprawiamy ją. Pod koniec gotowania zupy dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Danie zostawiamy jeszcze na palniku około 20 minut.

Przepis na zupę meksykańską należy do łatwych w przygotowaniu potraw. Składa się między innymi z pomidorów, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Mają między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, wapń, magnez i żelazo. Zupa zawiera również w przepisie oliwę z oliwek, która ma witaminy A,D,E i K. Odpowiadają one miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Jak ugotować zupę? Potrzebujemy duży garnek z przykrywką, praskę do czosnku, nóż, deske do krojenia i durszlak. Zupę gotujemy na wolnym ogniu, mieszając ją raz na jakiś czas.

Dobra zupa meksykańska idealnie sprawdzi się na obiad oraz kolacje. Jest to potrawa, którą każdy będzie zachwycony. Składniki i przyprawy nadają jej niezwykłego aromatu. Ten sprawdzony przepis to najlepsza propozycja, która na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze zupy meksykańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
95.90 kcal
383.62 kcal
Białko
6.04 g
24.16 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie meksykańskiej

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
10.14 g
40.55 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.97 g
31.89 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.66 g
14.65 g
Tłuszcze nasycone
1.69 g
6.76 g
Tłuszcze nienasycone
1.97 g
7.88 g
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
6.91 g
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.97 g

Witaminy w przepisie na zupę meksykańską

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.13 mg
0.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
5.68 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
55.33 µg (mcg)
221.34 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę meksykańską

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
201.37 mg
805.49 mg
Potas
279.44 mg
1117.77 mg
Wapń
18.61 mg
74.45 mg
Fosfor
85.88 mg
343.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.13 mg
92.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
4.93 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy meksykańskiej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie meksykańskiej

Lista alergenów dla zupy meksykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Cena przygotowania zupy meksykańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
16 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 16 g
Bulion wołowy
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
45 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Fasola czerwona
400 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
340 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 340 g
Pomidor
510 g
3 pomidory
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.80
Za 510 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
114.00
Jak oceniasz przepis na zupę meksykańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób