Zrazy wołowe
- Udziec wołowy (800 g)
- Ogórki kiszone - 3 duże ogórki (200 g)
- Cebula - 2 cebule (210 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion wołowy (400 ml)
- Musztarda - 2 łyżki (40 g)
Przepis na zrazy wołowe krok po kroku
Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbij na cienkie kotlety.
Cebulę pokrój w piórka, a ogórki i boczek w słupki.
Mięso posyp solą i pieprzem i posmaruj, z jednej strony, musztardą.
Na musztardę, od brzegu ułóż boczek, ogórka i cebulę (ilość zależy od wielkości mięsa).
Zwiń roladkę w rulon. W razie potrzeby zwiąż nitką lub zepnij wykałaczką.
W garnku rozgrzej olej i obsmaż zrazy z każdej strony.
Następnie zalej mięso bulionem i dodaj 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Jeżeli została ci cebula lub ogórki to też wrzuć je do garnka.
Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Więcej informacji na temat zrazów wołowych
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z wołowiny z ogórkiem kiszonym, cebula i boczkiem. Są to takie a’la bitki wołowe zawijane z dodatkami. Dusi się je i podaje w sosie powstałym w trakcie duszenia. Świetnie smakują zarówno w towarzystwie gotowanych ziemniaków, jak i kaszy czy klusek śląskich. Pamiętaj, aby dodać też warzywa. Może to być surówka z czerwonej kapusty, buraczki, kiszone ogórki lub jakieś inne przetwory z ogórków, na przykład sałatka z zielonych pomidorów i ogórków.
Przepis na zrazy wołowe wymaga trochę czasu, ponieważ duszenie trwa około 1,5 godziny. Mimo że wielu osobom to jak zrobić zrazy wołowe wydaje się skomplikowane, to pod względem przygotowania, jest to dosyć prosty przepis.
Zaczynamy od kupienia mięsa. Wołowina nie jest najtańszym mięsem, natomiast jest bardzo smaczna i zawiera dużo żelaza hemowego. Do zrazów najczęściej używa się udźca wołowego. Mięso kroimy, w poprzek włókien, na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie mięso trzeba rozbić na cienkie kotlety. Sposób przygotowania warzyw do zrazów jest różny. Jedni podsmażają cebulę z ogórkami, a inni wkładają je bez wcześniejszej obróbki termicznej. W mojej wersji mięso zawijane jest z nie podsmażonymi warzywami, ale oczywiście możesz to zmienić. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki w słupki. Także boczek kroimy słupki. Rozbite mięso smarujemy musztardą i przy jednym boku układamy słupek boczku, ogórka i cebulę. Jeżeli nie lubisz jakiegoś dodatku, możesz go pominąć lub zamienić. Ja na przykład nie przepadam za boczkiem, więc często w jego miejsce wkładam więcej kiszonego ogórka lub paprykę. Mięso zawijamy, zaczynając od brzegu z dodatkami. Zrazy wołowe można związać nitką, aby się nie rozpadły. Następnie obsmażamy je z każdej strony i przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem i dusimy około 1,5 godziny. Po tym czasie do powstałego sosu można dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Zrazy wychodzą pyszne i soczyste. Podajemy z ulubionym dodatkiem skrobiowym (ziemniaki, kasza, kluski) i warzywami.
Alergeny w zrazach wołowych
Lista alergenów dla zrazów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze zrazów wołowych
Zrazy wołowe mają niski indeks glikemiczny, wiec mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a dodatkowo są bezglutenowe.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.