Zrazy wołowe

Opublikowano: 30.05.2021 r., 14:38 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zraz wołowy na białym talerzu, z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami.
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe to klasyczna polska potrawa pochodząca ze śląska, która kojarzy się z domem rodzinnym. To wołowina zawijana jest z boczkiem, cebulą oraz z ogórkiem kiszonym.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 90 min
352 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec wołowy (800 g)
  • Ogórki kiszone 3 duże ogórki (200 g)
  • Cebula 2 cebule (210 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion wołowy (400 ml)
  • Musztarda 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa

Przepis na zrazy wołowe krok po kroku

Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbij na cienkie kotlety.

Cebulę pokrój w piórka, a ogórki i boczek w słupki.

Mięso posyp solą i pieprzem i posmaruj, z jednej strony, musztardą.

Na musztardę, od brzegu ułóż boczek, ogórka i cebulę (ilość zależy od wielkości mięsa).

Zwiń roladkę w rulon. W razie potrzeby zwiąż nitką lub zepnij wykałaczką.

W garnku rozgrzej olej i obsmaż zrazy z każdej strony.

Następnie zalej mięso bulionem i dodaj 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Jeżeli została ci cebula lub ogórki to też wrzuć je do garnka.

Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na zrazy wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat zrazów wołowych

Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z wołowiny z ogórkiem kiszonym, cebula i boczkiem. Są to takie a’la bitki wołowe zawijane z dodatkami. Dusi się je i podaje w sosie powstałym w trakcie duszenia. Świetnie smakują zarówno w towarzystwie gotowanych ziemniaków, jak i kaszy czy klusek śląskich. Pamiętaj, aby dodać też warzywa. Może to być surówka z czerwonej kapusty, buraczki, kiszone ogórki lub jakieś inne przetwory z ogórków, na przykład sałatka z zielonych pomidorów i ogórków.

Przepis na zrazy wołowe wymaga trochę czasu, ponieważ duszenie trwa około 1,5 godziny. Mimo że wielu osobom to jak zrobić zrazy wołowe wydaje się skomplikowane, to pod względem przygotowania, jest to dosyć prosty przepis.

Zaczynamy od kupienia mięsa. Wołowina nie jest najtańszym mięsem, natomiast jest bardzo smaczna i zawiera dużo żelaza hemowego. Do zrazów najczęściej używa się udźca wołowego. Mięso kroimy, w poprzek włókien, na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie mięso trzeba rozbić na cienkie kotlety. Sposób przygotowania warzyw do zrazów jest różny. Jedni podsmażają cebulę z ogórkami, a inni wkładają je bez wcześniejszej obróbki termicznej. W mojej wersji mięso zawijane jest z nie podsmażonymi warzywami, ale oczywiście możesz to zmienić. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki w słupki. Także boczek kroimy słupki. Rozbite mięso smarujemy musztardą i przy jednym boku układamy słupek boczku, ogórka i cebulę. Jeżeli nie lubisz jakiegoś dodatku, możesz go pominąć lub zamienić. Ja na przykład nie przepadam za boczkiem, więc często w jego miejsce wkładam więcej kiszonego ogórka lub paprykę. Mięso zawijamy, zaczynając od brzegu z dodatkami. Zrazy wołowe można związać nitką, aby się nie rozpadły. Następnie obsmażamy je z każdej strony i przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy bulionem i dusimy około 1,5 godziny. Po tym czasie do powstałego sosu można dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Zrazy wychodzą pyszne i soczyste. Podajemy z ulubionym dodatkiem skrobiowym (ziemniaki, kasza, kluski) i warzywami.

Alergeny w zrazach wołowych

Lista alergenów dla zrazów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze zrazów wołowych

na 100g gotowej potrawy

Zrazy wołowe mają niski indeks glikemiczny, wiec mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a dodatkowo są bezglutenowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
117.62
352.86
Białko (g)
10.03
30.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
1.45
4.35
Węglowodany przyswajalne (g)
1.03
3.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.75
23.24
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
10.34
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
12.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.47
10.41
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
2.48
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.73
119.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
2.09
6.28
Witamina B6 (mg)
0.26
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
1.80
Witamina C (mg)
0.97
2.92
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Witamina E (mg)
0.32
0.97
Retinol (µg (mcg))
0.91
2.72
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Niacyna (mg)
4.24
12.72
Foliany (µg (mcg))
8.61
25.83
Beta karoten (µg (mcg))
9.70
29.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
334.69
1004.06
Potas (mg)
195.73
587.19
Wapń (mg)
10.70
32.09
Fosfor (mg)
115.66
346.99
Magnez (mg)
14.71
44.13
Żelazo (mg)
0.52
1.56
Cynk (mg)
1.25
3.75
Miedź (mg)
0.07
0.21
Mangan (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: cebula, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów wołowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów wołowych

Koszt składników
100.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
800 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
36.80
Za 800 g
Ogórki kiszone
200 g
3 duże ogórki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
210 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Boczek wieprzowy bez kości
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion wołowy
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Musztarda
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
100.00