Wołowina - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
polędwica wołowa | 0 | 0 |
mięso mielone wołowe | 0 | 0 |
żeberka wołowe | 0 | 0 |
wątróbka wołowa | 0 | 0 |
kostka mięsna - bulion wołowy | - | - |
udziec wołowy | 0 | 0 |
ozory wołowe | 0 | 0 |
antrykot wołowy bez kości | 0 | 0 |
mostek wołowy bez kości | 0 | 0 |
rostbef wołowy | 0 | 0 |

Wskaźnik indeksu glikemicznego wołowiny
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak polędwica wołowa indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak mięso mielone wołowe indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak żeberka wołowe indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak wątróbka wołowa indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak kostka mięsna - bulion wołowy indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak udziec wołowy indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak ozory wołowe indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak antrykot wołowy bez kości indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak mostek wołowy bez kości indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak rostbef wołowy indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze wołowiny?
- ile węglowodanów jest w wołowinie?
- jakie są witaminy wołowinie?
Tabela informacyjna dla wołowiny
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
Kategoria produktu | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Pozostałe produkty | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory |
Cena | Sprawdź cenę wołowiny | |||||||||
Kalorie | Sprawdź kalorie w wołowinie | |||||||||
Alergie* | b/d | b/d | b/d | b/d | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d |
Dieta wegańska | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Dieta wegetariańska | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Indeks glikemiczny |
0 (niski) |
0 (niski) |
0 (niski) |
0 (niski) |
b/d |
0 (niski) |
0 (niski) |
0 (niski) |
0 (niski) |
0 (niski) |
Przepisy z wołowiną
-
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Burgery z grilla
Burgery z grilla są pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także …
15 + 20 min łatwy 5 197 kcal -
Stek wołowy z grilla
Stek wołowy z grilla to obowiązkowe danie podczas każdego grillowania z rodziną, czy przyjaciółmi. Jest najczęściej przygotowywanym na grillu mięsem …
20 min trudny 1 279 kcal -
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Zupa pho
Zupa pho z wołowiną jest to popularne danie kuchni wietnamskiej. Jest to zupa na bazie rosołu podawana z makaronem i …
20 + 60 min łatwy 6 660 kcal
-
Żeberka wołowe
Żeberka wołowe to świetna propozycja dla wszystkich, miłośników dań mięsnych, którzy uwielbiają żeberka, ale szukają urozmaicenia i odmiany od tradycyjnych, …
15 + 80 min średni 1 725 kcal -
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal -
Strogonow
Strogonow to doskonała propozycja na treściwy i dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Najlepiej smakuje ze świeżym, razowym pieczywem. Świetnie sprawdzi …
20 + 35 min łatwy 5 419 kcal -
Zupa chili con carne
Zupa chili con carne to pikantne danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ta zupa jest prosta do przygotowania i …
35 + 45 min łatwy 5 501 kcal -
Wątroba wołowa
Wątroba wołowa to dobry pomysł na obiad w gronie rodzinnym. Znajdzie się na nią wiele smakoszy. Danie można podawać w …
15 + 30 min łatwy 2 501 kcal -
Burgery
Burgery to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie dla całej rodziny. Są niezwykle aromatyczne i na pewno przypadną do …
15 + 25 min łatwy 3 536 kcal
-
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Kotlety wołowe
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
20 + 15 min łatwy 12 218 kcal -
Cannelloni
Cannelloni jest to rodzaj makaronu w kształcie rurki czy walca z przestrzenią w środku, która jest stworzono do tego aby …
10 + 190 min łatwy 6 489 kcal -
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Rosół wołowy
Rosół wołowy to zupa tradycyjna dla domowej polskiej kuchni. Dobry bulion z mięsa wołowego, w przeciwieństwie do najpopularniejszego rosołu drobiowego …
20 + 180 min łatwy 10 311 kcal
-
Tatar wołowy
Tatar wołowy inaczej nazywany befsztykiem tatarskim jest daniem znanym na całym świecie. Przystawka ta składa się z surowego mięsa wołowego …
40 min średni 4 337 kcal -
Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym
Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To …
20 + 30 min łatwy 6 420 kcal -
Pasztet wieprzowy
Domowy, pieczony pasztet wieprzowy z wątróbką drobiową to doskonała propozycja na pyszny zamiennik wędlin na kanapkach. Pasztet ten świetnie pasuje …
25 + 180 min łatwy 10 614 kcal -
Pasztet wielkanocny
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, …
30 + 90 min łatwy 20 255 kcal -
Chinkali
Chinkali to przepis na naprawdę pyszne pierożki, które skradną serca wszystkich, którzy je spróbują. To idealny pomysł na szybki i …
20 + 15 min łatwy 4 745 kcal -
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal
-
Polędwiczki w sosie
Polędwiczki w sosie śmietanowym wychodzą soczyste i delikatne. Ze względu na pyszny, kremowy sos do polędwiczek jest to świetny pomysł …
25 + 60 min łatwy 5 324 kcal -
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to fajna mięsa propozycja na pyszny obiad lub sycącą kolacje. Przepis na wołowinę po burgundzku nie należy …
30 + 180 min średni 10 387 kcal -
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice …
20 + 40 min łatwy 5 262 kcal -
Rumsztyk
Rumsztyk to pyszny kotlet, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. To niesamowicie łatwy sposób na przygotowanie mięsa …
20 + 30 min łatwy 4 716 kcal -
Roladki wołowe
Roladki wołowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym najczęściej przygotowywane są jeszcze z cebulą. Takie połączenie daje gwarancję dobrych smaków. Te …
55 + 90 min łatwy 4 221 kcal
-
Kofta
Kofta to bardzo proste danie na grilla, które składa się z mięsa mielonego. Do jej przyrządzenia można wykorzystać właśnie grill …
25 + 20 min średni 8 158 kcal -
Rosół z kołdunami
Rosołu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, mimo swej prostoty jest często widywany na odświętnym czy niedzielnym stole. Jest niezastąpiony podczas …
60 + 150 min trudny 8 942 kcal -
Ozór wołowy
Ozór wołowy to gotowany język wołowy, który na pozór może wydawać się niezbyt apetycznym daniem, ale zdecydowanie warto chociaż raz …
30 + 150 min średni 10 248 kcal -
Kiełbasa żywiecka
Kiełbasa żywiecka to wędzona, parzona i podsuszana kiełbasa, która jest bardzo popularna. Domowa kiełbasa oczywiście wymaga trochę pracy i czasu, …
120 + 90 min trudny 50 196 kcal -
Pastrami
Pastrami to idealny dodatek do kanapek i domowych burgerów. Choć można dostać je również w sklepie, to najlepiej smakuje to …
60 + 240 min łatwy 10 170 kcal