Wołowina - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
polędwica wołowa 0 0
mięso mielone wołowe 0 0
żeberka wołowe 0 0
wątróbka wołowa 0 0
kostka mięsna - bulion wołowy - -
udziec wołowy 0 0
ozory wołowe 0 0
antrykot wołowy bez kości 0 0
mostek wołowy bez kości 0 0
rostbef wołowy 0 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w wołowinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego wołowiny

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak polędwica wołowa indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone wołowe indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak żeberka wołowe indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak wątróbka wołowa indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak kostka mięsna - bulion wołowy indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak udziec wołowy indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak ozory wołowe indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak antrykot wołowy bez kości indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mostek wołowy bez kości indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak rostbef wołowy indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z wołowiną
Mięso, Kurczak, Wątróbka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla wołowiny

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
Kategoria produktu Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Pozostałe produkty Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory
Alergie* b/d b/d b/d b/d Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne b/d b/d b/d b/d b/d
Dieta wegańska Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Dieta wegetariańska Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Indeks glikemiczny 0
(niski)
0
(niski)
0
(niski)
0
(niski)
b/d 0
(niski)
0
(niski)
0
(niski)
0
(niski)
0
(niski)

Przepisy z wołowiną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z wołowiną

tatar wołowy kcal, burgery kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto