Przepis na flaki wołowe krok po kroku
- Flaki 400 g
- Marchewka 300 g 2 średnie sztuki
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Pomidory w puszce 600 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Bulion warzywny 2500 ml 10 szklanek
Flaki oczyść i pokrój.
Obierz marchew i pokrój w kostkę.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.
Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.
Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Często zadawane pytania
-
Flaki
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki

(liczba kalorii)
Flaki wołowe - cechy przepisu
Więcej o flakach wołowych
Flaki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe to tradycyjna Polska potrawa, która podawana jest zazwyczaj na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Do przygotowania flaczków możesz wykorzystać świeże lub mrożone flaki wołowe. Przepis na flaki wołowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, flaki wołowe, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić flaki wołowe? Flaki oczyść i pokrój. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A.
Podsumowując wiesz już jak ugotować flaki wołowe. Możesz wykorzystać przepis na obiad lub jako danie na imprezę. Smaczne flaki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszne flaki można podać także z dodatkiem domowej zacierki lub makaronu.
Wartości odżywcze flaków wołowych
Energia i białka
(460g)
Węglowodany w flakach wołowych
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy w przepisie na flaki wołowe
(460g)
Składniki mineralne w przepisie na flaki wołowe
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w flakach wołowych
Lista alergenów dla flaków wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny