Flaki wołowe

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaki wołowe podane w małym, żeliwnym garnuszku.
Flaki wołowe
Flaki wołowe to bardzo dobra propozycja na pyszną zupę dla całej rodziny. Flaki przygotowane w domu są bardzo aromatyczne i zawierają sprawdzone składniki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
210 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Flaki (400 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Bulion warzywny 10 szklanek (2500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaki wołowe krok po kroku

Flaki oczyść i pokrój.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.

Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.

Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na flaki wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat flaków wołowych

Flaki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe to tradycyjna Polska potrawa, która podawana jest zazwyczaj na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Do przygotowania flaczków możesz wykorzystać świeże lub mrożone flaki wołowe. Przepis na flaki wołowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, flaki wołowe, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić flaki wołowe? Flaki oczyść i pokrój. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A.

Podsumowując wiesz już jak ugotować flaki wołowe. Możesz wykorzystać przepis na obiad lub jako danie na imprezę. Smaczne flaki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszne flaki można podać także z dodatkiem domowej zacierki lub makaronu.

Alergeny w flakach wołowych

Lista alergenów dla flaków wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze flaków wołowych

na 100g gotowej potrawy

Flaki wołowe to zupa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także źródłem białka i składników mineralnych oraz witamin. Flaki są dość pikantne, dlatego nie powinny ich spożywać małe dzieci i osoby starsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
45.83
210.80
Białko (g)
1.71
7.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
4.21
19.37
Węglowodany przyswajalne (g)
3.49
16.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
3.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
2.60
11.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.21
10.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.58
7.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
2.89
Cholesterol (mg)
10.61
48.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
62.41
287.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.00
18.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.22
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.91
27.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
617.63
2841.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
198.85
914.70
Potas (mg)
121.72
559.90
Wapń (mg)
16.76
77.10
Fosfor (mg)
20.50
94.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.72
35.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
1.64
Cynk (mg)
0.23
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków wołowych 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków wołowych

Koszt składników
94.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
400 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 400 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion warzywny
2500 ml
10 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 ml
Koszt składników
94.10