Flaki po warszawsku

Opublikowano: 10.05.2022 r., 14:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
flaki po warszawsku
Flaki po warszawsku
Poznaj przepis na tradycyjne flaki po warszawsku z pulpetami.
Przygotowanie 60 min
312 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Wątróbka cielęca (200 g)
  • Kajzerka 1 sztuka (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Flaki (1000 g)
  • Bulion wołowy (2000 ml)
  • Seler korzeniowy 2 sztuki (1000 g)
  • Marchewka 4 sztuki (200 g)
  • Pietruszka 2 sztuki (90 g)
  • Masło 10 łyżek (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 5 łyżek (50 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na flaki po warszawsku krok po kroku

Wątróbkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.

Bułkę namocz w mleku lub wodzie.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie podsmaż na maśle.

Flaki zalej wodą, odstaw na 20 minut. Po tym czasie odlej wodę i przecedź, dodaj flaki do garnka i zalej bulionem.

Dodaj przygotowane warzywa, zagotuj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40-50 minut.

Na patelni przygotuj zasmażkę z 50 g mąki i 50 g masła, uważając aby się nie przypaliła. Zalej chochlą bulionu z garnka, wymieszaj i dodaj do zupy.

Przygotuj pulpety: oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Wątróbki wymieszaj z żółtkiem, bułką i przyprawami. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Łyżką nabieraj porcje, formując pulpety i kolejno wrzucaj na gotujący się bulion.

Gotuj ok.7-10 minut. Dopraw przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na flaki po warszawsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat flaków po warszawsku

Flaczki po warszawsku to jedna z odmian jednej z najpopularniejszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Podawane z pulpetami z wątróbki cielęcej posmakują przede wszystkim miłośnikom podrobów oraz mięsnych dań o wyrazistym smaku i zapachu. Przepis na flaczki po warszawsku nie należy jednak do najszybszych i najprostszych, dlatego najczęściej podawane są głównie na planowanych wcześniej, dużych uroczystościach rodzinnych, na przykład weselach, czy urodzinach. Jeśli jednak marzą Ci się pyszne, domowe flaczki wołowe po warszawsku koniecznie poznaj nasz przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces i znacznie Ci to ułatwi. Jak zrobić flaczki po warszawsku? Składniki niezbędne do ich przygotowania to oczywiście flaczki wołowe, bulion wołowy, włoszczyzna (seler korzeniowy, marchewka i pietruszka) oraz masło i mąka do przygotowania zasmażki. Z kolei do przygotowania pulpecików, które są obowiązkowym i głównym elementem flaczków po warszawsku, będziesz potrzebować wątróbki cielęcej, jajek oraz namoczonej w wodzie lub mleku bułki tartej. Niektórzy uważają, że najlepsze pulpeciki do flaczków powstają, kiedy doda się do nich szpik wołowy, jednak możesz przygotować je również bez tego składnika – również będą bardzo smaczne. Przygotowanie samych flaczków niewiele różni się od przygotowania każdego innego rodzaju tej zupy, na przykład flaczków z żołądków drobiowych, kluczowe jest jednak wcześniejsze przygotowanie pulpecików i ich dodanie w odpowiednim momencie. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować dobre flaczki po warszawsku koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis.

Alergeny w flakach po warszawsku

Lista alergenów dla flaków po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze flaków po warszawsku

na 100g gotowej potrawy

Flaki po warszawsku są stosunkowo kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego warto aby były okazjonalnym, a nie stałym elementem diety. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość witaminy A w podrobach, nie jest danie dedykowane kobietom w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
62.49
312.45
Białko (g)
4.70
23.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.01
20.07
Węglowodany przyswajalne (g)
3.39
16.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
3.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.09
15.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
9.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
6.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
5.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.90
259.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
535.74
2678.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
2.78
13.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.32
11.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.23
Brak danych dla: wątróbka cielęca, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
500.97
2504.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.16
0.78
Niacyna (mg)
1.25
6.23
Foliany (µg (mcg))
14.03
70.14
Beta karoten (µg (mcg))
346.08
1730.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
208.50
1042.49
Potas (mg)
138.47
692.33
Wapń (mg)
31.52
157.58
Fosfor (mg)
68.22
341.10
Magnez (mg)
10.59
52.96
Żelazo (mg)
0.75
3.77
Cynk (mg)
0.93
4.65
Miedź (mg)
0.53
2.65
Mangan (mg)
0.09
0.47
Brak danych dla: jajko, marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków po warszawsku 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków po warszawsku

Koszt składników
145.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka cielęca
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Kajzerka
40 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Flaki
1000 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 1000 g
Bulion wołowy
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Seler korzeniowy
1000 g
2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Marchewka
200 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
90 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Masło
100 g
10 łyżek
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
145.30