Jak zagęścić zupę?

Istnieje kilka sposobów, żeby zagęścić zupę. Najczęściej wykorzystuje się dodatek mąki pszennej wymieszaną z odrobiną bulionu lub przygotowuje się zasmażkę na bazie mąki oraz tłuszczu.

Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania sosów:

- zagęszczanie zupy przy pomocy mąki pszennej — najczęściej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania wielu potraw. W tej metodzie należy wymieszać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody lub bulionu i rozwór wlać do gotującej się zupy;

- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryty garnek należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i zupa zgęstnieje. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie zupy co jakiś czas, aby się nie przypaliła;

- blendowanie zup na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie pysznych zup, przyda się tutaj dobry blender z odpowiednią końcówką. Zblendowaną zupę możesz dodatkowo gotować bez przykrycia, aby zredukować ilość wody;

- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany do różnych zup. Śmietana poza zagęszczeniem nada zupie delikatny i kremowy smak. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści zupę. Śmietanę przed dodaniem do gotującej się zupy należy zahartować z odrobiną ciepłego bulionu, a następnie dodanie do zupy.

- dodatek zasmażki, którą przygotuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania zup. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż zasmażką stanie się rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę wywaru z zupy, wymieszać i całość przelać do garnka z zupą.

- dodatek żółtka jaja kurzego — w tym celu do kubeczka wlej odrobinę wywaru, dodaj kilka łyżek zimnej wody oraz roztrzepane żółtko jaja. Składniki dokładnie połącz ze sobą, wlej do garnka z zupą i energicznie rozmieszaj. Zupę z dodatkiem żółtka rozgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Zobacz pytania podobne do jak zagęścić zupę?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak zagęścić zupę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. W tradycji polskiej stanowi pierwsze danie obiadu. Zupa jest wywarem, który powstaje podczas gotowania warzyw, owoców lub mięs i zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin. Zupa stanowi doskonały pomysł na dla całej rodziny. Na stornie znajdziesz przepis na pyszną zupę w różnych wydaniach. Pewnie nie raz przez myśl przeszło Ci „czym mogę zagęścić zupę”. Najbardziej popularna jest zasmażka, jednak poniżej opisano wiele innych sposobów na zagęszczanie zup.

A więc jak zagęścić zupę? Istnieje kilka sposobów, żeby zagęścić zupę. Najczęściej wykorzystuje się dodatek mąki pszennej wymieszaną z odrobiną bulionu lub przygotowuje się zasmażkę na bazie mąki oraz tłuszczu.

Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania sosów:

- zagęszczanie zupy przy pomocy mąki pszennej (czyli zaklepka) - najczęściej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania wielu potraw. A jak zrobić zasmażkę? W tej metodzie należy wymieszać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody lub bulionu i rozwór wlać do gotującej się zupy;

- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryty garnek należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i zupa zgęstnieje. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie zupy co jakiś czas, aby się nie przypaliła;

- blendowanie zup na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie pysznych zup, przyda się tutaj dobry blender z odpowiednią końcówką. Zblendowaną zupę możesz dodatkowo gotować bez przykrycia, aby zredukować ilość wody;

- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany do różnych zup. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści zupę. Śmietanę przed dodaniem do gotującej się zupy należy zahartować z odrobiną ciepłego bulionu, a następnie dodanie do zupy. Zagęszczenie zupy śmietaną wpłynie również na smak zupy, będzie ona delikatniejsza i bardziej kremowa.

- dodatek zasmażki, którą przygotuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania zup. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż zasmażką stanie się rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę wywaru z zupy, wymieszać i całość przelać do garnka z zupą.

- dodatek żółtka jaja kurzego — w tym celu do kubeczka wlej odrobinę wywaru, dodaj kilka łyżek zimnej wody oraz roztrzepane żółtko jaja. Składniki dokładnie połącz ze sobą, wlej do garnka z zupą i energicznie rozmieszaj. Zupę z dodatkiem żółtka rozgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Podsumowując: wiesz już czym zagęścić zupę oraz jak ją zaklepać (czyli zagęścić mąką pszenną z wodą lub bulionem). Aby zagęścić zupę bez mąki oraz bez śmietany warto wykorzystać żółtko jaja kurzego, ewentualnie zredukować nadmiar wody. Mąka pszenna chętnie wykorzystywana jest w kuchni, ponieważ posiada wiele właściwości oraz zastosowań.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto