Przepis na flaki z żołądków drobiowych krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut.

W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 2500 ml wody i gotuj przez około 45 minut.

Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj.

Dodaj cebulę do zupy.

Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy.

Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem.

Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Flaki z żołądków drobiowych podane w białej misce.
Flaki z żołądków drobiowych
Koszt przygotowania dania
31.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1140 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
46

Flaki z żołądków drobiowych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flakach z żołądków drobiowych

Flaki z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na szybkie danie obiadowe. Flaczki z żołądków świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na flaki z żołądków drobiowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, udko drobiowe, marchewka, seler, cebula, czosnek, imbir, majeranek, papryka ostra, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić flaki z żołądków drobiowych? Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut. W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez około 45 minut. Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do garnka. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj. Dodaj cebulę do zupy. Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem. Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Żołądki drobiowe to produkt zawierający bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Żołądki są tanie i często niedoceniane, przez zły sposób podania, który zniechęca do dalszego próbowania i przygotowywania potraw z tego składnika. Żołądki drobiowe zawierają także witaminy z gruby B oraz wapń i witaminę A. Marchew jest warzywem korzeniowym często dodawanym do wielu potraw. Marchew po ugotowaniu ma lekko słodki smak. Marchew jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest także bogata w beta-karoten, który jest składnikiem do syntezy witaminy A w naszym organizmie.

Podsumowując prosty przepis na żołądki przygotujesz bez większego problemu. Dobre flaczki z żołądków nie są szybkie do zrobienia, więc jeśli nie masz zbyt wiele czasu, dobrym pomysłem jest użycie szybkowaru, skróci czas gotowania o połowę. Zupa może być przechowywana w lodówce przez 2-3 dni. Możesz ją także zawekować w słoikach.

Wartości odżywcze flaków z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(610g)
Energia (kalorie)
186.96 kcal
1140.45 kcal
Białko
8.72 g
53.19 g

Węglowodany w flakach z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(610g)
Węglowodany
15.24 g
92.98 g
Węglowodany przyswajalne
13.08 g
79.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
13.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(610g)
Tłuszcz
10.08 g
61.46 g
Tłuszcze nasycone
2.81 g
17.17 g
Tłuszcze nienasycone
7.26 g
44.29 g
Tłuszcze jednonasycone
5.06 g
30.88 g
Tłuszcze wielonasycone
2.20 g
13.41 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.21 g
Brak danych dla: chleb żytni razowy.
czytaj dalej
Cholesterol
56.54 mg
344.90 mg

Witaminy w przepisie na flaki z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(610g)
Witamina A
110.21 µg (mcg)
672.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.47 mg
15.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.83 µg (mcg)
35.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.54 mg
15.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.25 µg (mcg)
208.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1036.75 µg (mcg)
6324.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flaki z żołądków drobiowych

Na 100g
Na porcję
(610g)
Sód
198.21 mg
1209.07 mg
Potas
169.38 mg
1033.19 mg
Wapń
32.54 mg
198.50 mg
Fosfor
102.79 mg
627.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.21 mg
123.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
6.96 mg
Cynk
0.98 mg
5.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków z żołądków drobiowych 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flakach z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla flaków z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania flaków z żołądków drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
400 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 400 g
Udko kurczaka ze skórą
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Chleb żytni razowy
600 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
50.50
Jak oceniasz przepis na flaki z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób