Jak zrobić flaki wołowe?

Jak zrobić flaki wołowe
Jak zrobić flaki wołowe
ikona podziel się
Opublikowano: 10.01.2023 r., 10:11 | Autor: Oliwia Gawron

Flaki to rodzaj dania, który się kocha albo nie lubi. Dlatego, jeśli jesteś fanem flaków, nie muszę przekonywać Cię do ich spożywania, jeśli jednak nigdy nie próbowałeś tego rodzaju podrobów, koniecznie przeczytaj mój dzisiejszy przepis.

  1. Flaki dokładnie opłucz i przełóż do garnka, wlej wodę.
  2. Całość zagotuj przez 15-20 minut.
  3. Wymień wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa takie jak marchew, pietruszka, seler.
  4. Całość gotuj przez 30 minut.
  5. Odlej odrobinę wywaru i wymieszaj z mąką, a następnie wlej całość do garnka z flakami.

Jak zrobić flaki wołowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Podroby to dość specyficzny rodzaj produktów spożywczych, których większość z nas nie lubi, jednym słowem tradycyjne flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj jednak przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaki wołowe jak u mamy. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy. Co ciekawe to pyszne danie nie musi powstawać tylko z flaków wołowych, możesz postawić też na flaki drobiowe, cielęce, z kurczaka, ale też w wersji wegetariańskiej z boczniaków. Dzisiaj przedstawię Ci jak zrobić flaki wołowe.

Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, oleju rzepakowego, bulionu warzywnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki wołowe.

Zatem, jak zrobić flaczki jak u mamy?

W pierwszej kolejności ugotuj flaki w garnku z wodą, odcedź je i przełóż do miseczki obok. Niech sobie ostygną, a my w tym czasie przygotujemy resztę składników.

W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie pomijaj dodatku tych cennych, aromatycznych warzyw, które dodają niesamowitego smaku całej potrawie.

Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.

Całość zalej bulionem warzywnym. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj flaczki wołowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Po około 15 minutach nasze flaczki jak u mamy z całą pewnością będą dobre.

Sam widzisz, w jaki posty sposób można przygotować smaczne danie i pyszne.

Skoro już wiesz, jak ugotować flaczki wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis na flaczki. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie. Sam widzisz, że gotowane flaki są proste w przygotowaniu.

Skoro już wiesz, jak ugotować najlepsze, domowe flaki na obiad koniecznie wykorzystaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto