Przepis na flaki wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku przygotuj bulion wołowy.

Dodaj oczyszczone flaki wieprzowe i gotuj do miękkości.

Dodaj pokrojone warzywa i gotuj jeszcze 30 minut do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Odlej odrobinę ciepłego bulionu do szklanki i wymieszaj z mąką.

Powstałą zawiesiną wlej do garnka z daniem, gotuj około 10 minut i podawaj.

flaki wieprzowe
Flaki wieprzowe
Koszt przygotowania dania
31.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
105 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Flaki wieprzowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flakach wieprzowych

Flaki wieprzowe to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj pokażę Ci jak ugotować flaki oraz przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaki wieprzowe. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.

Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, ta smaczna zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, bulionu najlepiej mięsnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki wołowe.

Zatem, jak zrobić flaki wieprzowe?

Do garnka wlej wodę i przygotuj bulion. Następnie dodaj umyte flaki i gotuj do miękkości. Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.

Tak przygotowaną zupę gotuj jeszcze 20 minut, w tym czasie przygotuj zawiesinę z mąki.

Wystarczy, że odlejesz odrobinę gorącego bulionu do szklanki i wymieszasz z odrobiną mąki. Powstałą zawiesinę wlej do garnka z flakami i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Nasze domowe flaki są gotowe, a zupa jest dobra do spożycia

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie. Najlepiej sprawdzi się bulion mięsny, całe danie będzie niezwykle aromatyczne.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis

Skoro już wiesz, jak ugotować flaczki wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze flaków wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
42.34 kcal
105.84 kcal
Białko
4.51 g
11.28 g

Węglowodany w flakach wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
3.10 g
7.75 g
Węglowodany przyswajalne
2.44 g
6.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
1.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.26 g
3.14 g
Tłuszcze nasycone
0.70 g
1.74 g
Tłuszcze nienasycone
0.56 g
1.40 g
Tłuszcze jednonasycone
0.49 g
1.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol
34.66 mg
86.65 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na flaki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
56.93 µg (mcg)
142.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C
1.55 mg
3.86 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Niacyna
0.90 mg
2.25 mg
Foliany
8.34 µg (mcg)
20.85 µg (mcg)
Beta karoten
564.91 µg (mcg)
1412.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flaki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
244.34 mg
610.85 mg
Potas
101.53 mg
253.82 mg
Wapń
28.98 mg
72.46 mg
Fosfor
38.86 mg
97.14 mg
Magnez
9.76 mg
24.39 mg
Żelazo
0.39 mg
0.98 mg
Cynk
0.52 mg
1.29 mg
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Mangan
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków wieprzowych 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flakach wieprzowych

Lista alergenów dla flaków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Cena przygotowania flaków wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
500 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion wołowy
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 1850
30 g
3 łyżki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 g
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na flaki wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób