Przepis na flaki wieprzowe krok po kroku
- Flaki 500 g
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Pietruszka 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Bulion wołowy 1000 ml
- Mąka pszenna typ 1850 30 g 3 łyżki
W garnku przygotuj bulion wołowy.
Dodaj oczyszczone flaki wieprzowe i gotuj do miękkości.
Dodaj pokrojone warzywa i gotuj jeszcze 30 minut do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Odlej odrobinę ciepłego bulionu do szklanki i wymieszaj z mąką.
Powstałą zawiesiną wlej do garnka z daniem, gotuj około 10 minut i podawaj.
Często zadawane pytania
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki na rosole
-
Flaczki

(liczba kalorii)
Flaki wieprzowe - cechy przepisu
Więcej o flakach wieprzowych
Flaki wieprzowe to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj pokażę Ci jak ugotować flaki oraz przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaki wieprzowe. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.
Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, ta smaczna zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, bulionu najlepiej mięsnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki wołowe.
Zatem, jak zrobić flaki wieprzowe?
Do garnka wlej wodę i przygotuj bulion. Następnie dodaj umyte flaki i gotuj do miękkości. Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.
Tak przygotowaną zupę gotuj jeszcze 20 minut, w tym czasie przygotuj zawiesinę z mąki.
Wystarczy, że odlejesz odrobinę gorącego bulionu do szklanki i wymieszasz z odrobiną mąki. Powstałą zawiesinę wlej do garnka z flakami i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Nasze domowe flaki są gotowe, a zupa jest dobra do spożycia
Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie. Najlepiej sprawdzi się bulion mięsny, całe danie będzie niezwykle aromatyczne.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis
Skoro już wiesz, jak ugotować flaczki wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze flaków wieprzowych
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w flakach wieprzowych
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na flaki wieprzowe
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na flaki wieprzowe
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w flakach wieprzowych
Lista alergenów dla flaków wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850