Flaki drobiowe

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaki drobiowe podane w biały, głębokim talerzu.
Flaki drobiowe
Flaki drobiowe to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Flaki drobiowe sprawdzą się idealnie dla osób nielubiących podrobów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na aromatyczną zupę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
241 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (400 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (150 g)
  • Pomidory w puszce (300 g)
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Ziemniaki późne 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaki drobiowe krok po kroku

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Mięso wyjmij z garnka i oddziel od kości.

Pokrój w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka i gotuj przez 15 minut.

Do garnka dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.

Dodaj imbir, paprykę ostrą, majeranek oraz sól i pieprz.

Gotuj zupę 5 minut, dodaj mięso kurczaka i wymieszaj.

Wlej zupę do talerzy i podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na flaki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat flaków drobiowych

Flaki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Flaki z mięsa kurczaka są bardzo delikatne i aromatyczne. Najlepsze flaki to prosty przepis na sycący obiad. Sprawdzony przepis na flaki drobiowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, czosnek, papryka ostra, pomidory w puszce, majeranek, imbir, bulion drobiowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, marchew, olej rzepakowy.

Jak zrobić flaki drobiowe? Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Mięso wyjmij z garnka i oddziel od kości. Pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w słupki. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do garnka i gotuj przez 15 minut. Do garnka dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj imbir, paprykę ostrą, majeranek oraz sól i pieprz. Gotuj zupę 5 minut, dodaj mięso kurczaka i wymieszaj. Wlej zupę do talerzy i podawaj z dodatkiem pieczywa.

Mięso kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Podsumowując pyszne flaczki z kurczaka są bardzo dobre jako zupa dla całej rodziny. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Najlepsze flaki są bardzo syte i aromatyczne. Flaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Łatwe flaki będą idealne jako szybki obiad po pracy.

Alergeny w flakach drobiowych

Lista alergenów dla flaków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze flaków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Flaki drobiowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Flaki zawierają także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Zupa zawiera niską ilość kalorii i sprawdzi się idealnie dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
48.33
241.64
Białko (g)
2.79
13.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.38
16.90
Węglowodany przyswajalne (g)
2.82
14.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.71
13.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
4.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
9.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
6.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
2.96
Cholesterol (mg)
12.41
62.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
42.09
210.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.24
16.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Witamina E (mg)
0.17
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.37
16.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
4.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.73
23.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
386.72
1933.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
254.26
1271.31
Potas (mg)
121.23
606.17
Wapń (mg)
10.18
50.90
Fosfor (mg)
32.02
160.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.77
38.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
1.70
Cynk (mg)
0.29
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków drobiowych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków drobiowych

Koszt składników
69.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Cebula
150 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Ziemniaki późne
300 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
69.80