Flaczki z żołądków

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaczki z żołądków podane w miseczce z pieczywem.
Flaczki z żołądków
Flaczki z żołądków to zupa, która ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jednak choć może wydawać się niezbyt apetyczna, warto choć raz jej spróbować.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 180 min
349 kcal
Kcal w porcji
263 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Udko kurczaka ze skórą (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaczki z żołądków krok po kroku

Żołądki porządnie opłucz i umyj. Następnie pokój je w drobne paseczki.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody, żołądki i udka. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 2 godziny.

Do zupy dodaj obrane warzywa. Całość gotuj kolejną godzinę.

Udka oraz warzywa wyłów i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy.

Zupę dopraw do smaku przyprawami i ziołami.

Jak oceniasz przepis na flaczki z żołądków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat flaczków z żołądków

Flaczki z żołądków to zupa, która ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jednak choć może wydawać się niezbyt apetyczna, warto choć raz jej spróbować, by odkryć, że jest niezwykle smaczna. Jest pełna smaku i aromatu, dlatego na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią nudy w kuchni. Choć jej nazwa może brzmieć złowrogo, to sama zupa jest naprawdę smaczna. Podana z pieczywem będzie idealnym wyborem na kolacje czy sycący obiad.

Przepis na flaczki z żołądków to wspaniała opcja na przygotowanie potrawy bardzo odżywczej, a także wyjątkowej. Flaczki z tego przepisu są bardzo pyszne. W dodatku wszystkie składniki i przyprawy znajdziesz w swojej kuchni. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji z wołowiny, gdyż zawiera znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. To dobry wybór dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, a także o zbilansowane menu. Podroby są świetnym źródłem witaminy B12, a także witaminy A, żelaza i fosforu, dlatego dobrze je włączyć do swojego codziennego menu. W tej wersji smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Żołądki drobiowe zwykle nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, jednak w takiej wersji naprawdę warto ich spróbować. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie. To pomysł na naprawdę zdrowe danie, które nie tylko jest dobre dla organizmu, ale również bardzo wartościowe. Tak przygotowany gulasz jest naprawdę dobry i aromatyczny.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować flaczki z żołądków, by były smaczne, a przy tym naprawdę proste w przygotowaniu, ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. To idealny pomysł na ciekawe danie dla wszystkich miłośników podrobów. Ta zupa doskonale sprawdzi się na obiad, ale również sycącą kolację. Duża ilość mięsa sprawia, że zupa jest bogata w białko i tłuszcz. Jest również bardzo aromatyczna, dlatego tak wiele osób bardzo lubi jej smak. To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole drobiowym, a także bulionie warzywnym. W wersji z dodatkiem kurczaka jest bardziej aromatyczna, ale również nieco cięższa.

Alergeny w flaczkach z żołądków

Lista alergenów dla flaczków z żołądków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze flaczków z żołądków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(263g)
Energia (kcal)
132.71
349.04
Białko (g)
11.51
30.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(263g)
Węglowodany (g)
3.82
10.03
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
7.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
2.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(263g)
Tłuszcz (g)
7.93
20.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.86
10.15
Tłuszcze nienasycone (g)
4.07
10.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.99
7.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
2.86
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.19
Cholesterol (mg)
123.90
325.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(263g)
Witamina A (µg (mcg))
76.90
202.26
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.66
Witamina C (mg)
3.15
8.29
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.19
0.50
Retinol (µg (mcg))
5.33
14.03
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.14
0.36
Niacyna (mg)
2.28
6.01
Foliany (µg (mcg))
11.34
29.83
Beta karoten (µg (mcg))
710.24
1867.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(263g)
Sód (mg)
66.39
174.61
Potas (mg)
138.10
363.19
Wapń (mg)
17.99
47.31
Fosfor (mg)
111.36
292.88
Magnez (mg)
14.57
38.32
Żelazo (mg)
0.76
1.99
Cynk (mg)
1.27
3.34
Miedź (mg)
0.11
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków z żołądków 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków z żołądków

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Udko kurczaka ze skórą
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Koszt składników
37.00