Dania z kurczakiem

dania z kurczakiem

Przesyłowa hodowla kurczaka zaczęła się w XX wieku i zrewolucjonizowała sztukę kulinarną. Dziś nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego lub nie mająca czasu, jest w stanie zrobić coś smacznego z kurczaka. Kurczaki są tanie i ogólnodostępne. Mięso kurczaka jest miękkie, łatwe do ugotowania lub usmażenia. Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni i pozwala na wykonanie takich dań, jak: zupa, kotlety, potrawka, prosta sałatka, danie jednogarnkowe itp.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z kurczakiem

Przepisy w temacie dania z kurczakiem

Najciekawsze artykuły w temacie dania z kurczakiem

Dania z kurczakiem - najlepsze przepisy na potrawy z kurczakiem

Dziś nie wyobrażamy sobie posiłku bez smacznego kurczaka. Dobrego kurczaka łatwo jest zrobić. Można go upiec, ugotować, usmażyć, czy kupić już upieczonego. Idealnie nadaje się na szybkie danie dla zapracowanych, jak prosta sałatka, czy kotlet z piersi kurczaka. Danie z kurczaka po prostu nie może się nie udać. Kurczak świetnie nadaje się dla osób, które nie mają doświadczenia kulinarnego, a chcą zrobić coś smacznego. Doradzamy jak przyrządzić dobrego kurczaka na obiad i kolację. Podajemy pyszne i ciekawe dania, jakie można zrobić z kurczaka.

Dlaczego dania z kurczakiem są tak popularne

Kurczak - wykorzystanie w kuchni

Prawie nie wyobrażamy sobie posiłku bez dobrego kurczaka. Mięso kurczaka jest tak uniwersalne i łatwe do przyrządzenia, że wymyślono fajne i ciekawe przepisy na dania z kurczaka. Smacznego kurczaka łatwo jest szybko przygotować, dlatego nietrudno o ciekawy pomysł na danie z kurczaka.

Kurczak to szybko rosnąca odmiana kury domowej, która została stworzona przez człowieka w celach hodowlanych. Kura domowa, została udomowiona około 3 - 4 tysiące lat p.n.e., w Indiach lub w Chinach. Obecnie gatunek ten nie występuje w przyrodzie. Natomiast w Azji, w naturalnych warunkach, żyją ptaki będące prawdopodobnie przodkami kury domowej. W Polsce odkryto w Biskupinie najstarsze szczątki kur, pochodzące sprzed 2.5 tysiąca lat.

Już starożytni Grecy i Rzymianie zaczęli hodować różne rasy kur, jak rasy mięsne, bojowe, nioski itp. Tych ras jest obecnie kilkaset. Obecnie hodowane są różne gatunki kury domowej o różnym przeznaczeniu: kury mięsne i kurczaki, kury znoszące jaja oraz kury ozdobne. Jeszcze w XX wieku w każdym gospodarstwie rolnym hodowano gromadę kur, które chodziły wolno po obejściu. Noc spędziły w kurniku, gdzie się też niosły i wysiadywały jaja. Kury były karmione przez rolników własnym ziarnem, ponadto cały dzień szukały ziaren, nasion, owadów, robaków itp. Obecnie kury nioski i kurczaki hodowane są w dużych farmach, gdzie żyją w warunkach dalekich od humanitarnych. Hodowla przemysłowa kurczaka, a szczególnie bardzo krytykowany chów klatkowy, rozpoczęła się w XX wieku.

Mięso kurczaków stało się tak popularne, gdyż jest tanie w produkcji. Jest ono tanie i miękkie, dzięki czemu można tworzyć proste i szybkie dania. Mięso z kurczaka, jakie znamy dziś, zostało wytworzone dopiero w XX wieku, dzięki krzyżówkom odmian i specjalnej hodowli oraz fermom, które wykorzystują młode ptaki. Wcześniej mięsa kur nie można było wykorzystać na taką skalę, jak się to dzieje obecnie. Mięso kur wolno żyjących w gospodarstwach wiejskich było twarde i trzeba było je długo gotować. Dziś już mało kto pamięta smak rosołu z prawdziwej kury. Jeszcze w XX wieku z kury gotowano rosół na niedzielny obiad, zaś mięso mielono na kotlety, pierogi itp, gdyż mięso z rosołu było niesmaczne i suche.

Jakie pyszne potrawy możemy zrobić z kurczaka

Miękkie i szybko gotujące się mięso z kurczaka zdobyło tak ogromną popularność, gdyż można z niego zrobić proste i szybkie dania, na obiad czy kolację. Z drobiu robi się również wyroby gotowe, jak wędliny drobiowe, kotlety drobiowe czy dania gotowe. Najprostszy pomysł na szybkie danie, kiedy nie mamy czasu lub chcemy szybko coś podać znajomym, to pieczony kurczak z rożna, kotlety z piersi z kurczaka, czy prosta sałatka z kurczaka.

W sprzedaży dostępne są takie części kurczaka jak:

  • ćwiartki czyli łudka, przeznaczone do smażenie, pieczenia i duszenia,
  • pałki, czyli krótsza część udka,
  • skrzydełka,
  • piersi z kurczaka przeznaczone głównie na kotlety obiadowe,
  • kurczaki w całości.

Z kurczaka wykorzystuje się również podroby, jak serca i żołądki. Inne części jak szyjki, łapy, korpusy, wykorzystuje się najczęściej do zupy. Jednak z uwagi na niskie ceny mięsa z kurczaka, te podroby są mniej popularne.

Najpopularniejsze przepisy na potrawy obiadowe z kurczaka:

  • kotlety z piersi z kurczaka,
  • pieczone lub duszone ćwiartki lub udka z kurczaka,
  • duszony kurczak w sosie,
  • zupa na kurczaku,
  • gulasz lub potrawka z serc lub żołądków z kurczaka,
  • pieczone udka lub skrzydełka.

Ciekawe przepisy na pyszne i proste dania z kurczakiem

Fajne potrawy obiadowe z kurczakiem

Kotlet z piersi kurczaka to najprostsze danie, jakie udaje się każdemu. Natomiast klasyczne danie stanowią duszone ćwiartki z kurczaka, które podaje się z ryżem lub ziemniakami i surówką. Mięso z kurczaka jest tak uniwersalne, że można zrobić pomysłowe i ciekawe dania, zarówno na codzienny obiad jak i na imprezę.

Ugotowany lub upieczony kurczak w postaci posiekanego mięsa stanowi bazę dla wielu dań. Do ryżu świetnie pasuje potrawka z duszonego kurczaka lub potrawa typu curry z kawałkami kurczaka. Do makaronu można zrobić praktycznie każdy sos z kawałkami kurczaka. Szybkim daniem na obiad jest pieczony kurczak z warzywami. Z mielonego mięsa kurczaka robimy kotlety lub pulpety drobiowe.

Ciekawe dania z kurczakiem na obiad czy kolację

Gotowane lub pieczone mięso z kurczaka nadaje się nie tylko na dania obiadowe. Jest to mięso uniwersalne, o łagodnym smaku, a przede wszystkim miękkie i łatwe do pokrojenia na kawałki. Dlatego też idealnie nadaje się na fajne i sycące sałatki. Ciekawe przepisy na sałatki z mięsem kurczaka sprawdzą się na kolację, do lunchboxa do pracy oraz na imprezę.

Najbardziej popularną na świecie sałatką z kurczakiem jest sałatka Cezar. Jest ona prosta i łatwa do zrobienia, gdyż potrzebujemy tylko sałatę rzymską, grzanki, parmezan i pokrojone kawałki kurczaka. Dobry pomysł na danie na obiad lub kolację stanowi sałatka z gyrosem, w której wiosenne warzywa łączymy z kawałkami kurczaka zamarynowanego w przyprawie gyros i upieczonego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto