Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
garnek, tarka

Przepis na flaki z boczniaków krok po kroku

W garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kawałek pora. Delikatnie podsmaż.

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka i podsmaż.

Boczniaki umyj i pokrój w paseczki. Przełóż do garnka.

Dodaj liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej, sporą szczyptę pieprzu i soli.

Zalej wszystko 2 litrami wody lub bulionu warzywnego. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę majeranku.

Flaki z boczniaków podane w białej misce, na szarej ściereczce na niebieskim, kamiennym blacie
Flaki z boczniaków - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - flaki z boczniaków

W skrócie
Kalorii w porcji
220 kcal
Wielkość
jednej porcji
332 g
Indeks glikemiczny
16

Wartości odżywcze flaków z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Zdrowe i pyszne danie kuchni wegańskiej, które do swojej diety powinien włączyć każdy. Boczniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych przez co, powinny być regularnie spożywane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(332g)
Energia (kcal)
66.55
220.96
Białko (g)
2.66
8.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(332g)
Węglowodany (g)
7.18
23.85
Węglowodany przyswajalne (g)
4.91
16.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
7.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(332g)
Tłuszcz (g)
3.77
12.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.32
11.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
7.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
3.43
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(332g)
Witamina A (µg (mcg))
63.35
210.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.29
7.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.66
Witamina E (mg)
0.13
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.68
12.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.56
114.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
640.23
2125.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(332g)
Sód (mg)
23.28
77.29
Potas (mg)
365.23
1212.56
Wapń (mg)
11.04
36.67
Fosfor (mg)
98.81
328.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.18
57.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
3.64
Cynk (mg)
0.62
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków z boczniaków 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flakach z boczniaków

Lista alergenów dla flaków z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Więcej informacji na temat flaków z boczniaków

Flaki z boczniaków to wegańska alternatywa dla tradycyjnej, polskiej zupy. Flaki to tradycyjna, mięsna i gęsta zupa, która przygotowywana jest z cienko pokrojonych w paseczki fragmentów żołądka wołowego na rosole. Jednak nasza propozycja to flaczki wegetariańskie z boczniaków.

Jak zrobić flaki z boczniaka? Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Cienko pokrojone boczniaki zastępują żołądki. Zupę możesz przygotować z dodatkiem pieczarek oraz przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taki flaczki pomidorowe będą do złudzenia przypominać tradycyjną zupę. Boczniaki a la flaczki to nie tylko pyszna propozycja ale również bardzo zdrowa. Boczniaki są źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia ilość diecie jest bardzo ważna w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ich błonnik jest bogaty w beta-glukany, które przedłużają działanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi oraz cholesterolu. Boczniaki zawierają znaczące ilości glukozy, fruktozy, ksylozy i mannozy, jednak mimo to powinny je spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność. Grzyby są jednym z najcenniejszych, roślinnych źródeł witaminy D. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Zawarty w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: wapń, żelazo, fosfor, jod, selen i magnez. Ogromną zaletą wszystkich grzybów jest ich niska kaloryczność, a dodatkowo wysoka zawartość błonnika przyczyniają się do tego, że jest to produkt polecany w czasie redukcji masy ciała oraz w późniejszej jej utrzymaniu. Boczniaki posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu okrężnicy oraz silne właściwości przeciwutleniające ze względu na obecność likopenu, beta-karotenu i kwasu askorbinowego. Dzięki tym wszystkim właściwościom, grzyby powinno się spożywać regularnie.

Przepis na flaczki z boczniaka jest naprawdę łatwy w wykonaniu a zupę warto spożywać regularnie ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków z boczniaków

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
50 g
1 średnia
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
27 g
1 mała
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 27 g
Seler korzeniowy
30 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Por
20 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 20 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
36.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na flaki z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób