Przepis na flaki z boczniaków krok po kroku

Składniki
  • Boczniaki 500 g
  • Cebula 50 g 1 mała cebula
  • Marchewka 50 g 1 średnia
  • Pietruszka 27 g 1 mała
  • Seler korzeniowy 30 g 1 plaster
  • Por 20 g
  • Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
garnek, tarka

W garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kawałek pora. Delikatnie podsmaż.

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka i podsmaż.

Boczniaki umyj i pokrój w paseczki. Przełóż do garnka.

Dodaj liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej, sporą szczyptę pieprzu i soli.

Zalej wszystko 2 litrami wody lub bulionu warzywnego. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę majeranku.

Flaki z boczniaków podane w białej misce, na szarej ściereczce na niebieskim, kamiennym blacie
Flaki z boczniaków
Koszt przygotowania dania
11.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
220 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
16

Flaki z boczniaków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o flakach z boczniaków

Flaki z boczniaków to wegańska alternatywa dla tradycyjnej, polskiej zupy. Flaki to tradycyjna, mięsna i gęsta zupa, która przygotowywana jest z cienko pokrojonych w paseczki fragmentów żołądka wołowego na rosole. Jednak nasza propozycja to flaczki wegetariańskie z boczniaków.

Jak zrobić flaki z boczniaka? Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Cienko pokrojone boczniaki zastępują żołądki. Zupę możesz przygotować z dodatkiem pieczarek oraz przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taki flaczki pomidorowe będą do złudzenia przypominać tradycyjną zupę. Boczniaki a la flaczki to nie tylko pyszna propozycja ale również bardzo zdrowa. Boczniaki są źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia ilość diecie jest bardzo ważna w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ich błonnik jest bogaty w beta-glukany, które przedłużają działanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi oraz cholesterolu. Boczniaki zawierają znaczące ilości glukozy, fruktozy, ksylozy i mannozy, jednak mimo to powinny je spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność. Grzyby są jednym z najcenniejszych, roślinnych źródeł witaminy D. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Zawarty w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: wapń, żelazo, fosfor, jod, selen i magnez. Ogromną zaletą wszystkich grzybów jest ich niska kaloryczność, a dodatkowo wysoka zawartość błonnika przyczyniają się do tego, że jest to produkt polecany w czasie redukcji masy ciała oraz w późniejszej jej utrzymaniu. Boczniaki posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu okrężnicy oraz silne właściwości przeciwutleniające ze względu na obecność likopenu, beta-karotenu i kwasu askorbinowego. Dzięki tym wszystkim właściwościom, grzyby powinno się spożywać regularnie.

Przepis na flaczki z boczniaka jest naprawdę łatwy w wykonaniu a zupę warto spożywać regularnie ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych.

Wartości odżywcze flaków z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (332g)
Energia (kalorie)
66.55 kcal
220.96 kcal
Białko
2.66 g
8.83 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w flakach z boczniaków

Na 100g
Na porcję (332g)
Węglowodany
7.18 g
23.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.91 g
16.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
7.56 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (332g)
Tłuszcz
3.77 g
12.53 g
Tłuszcze nasycone
0.45 g
1.50 g
Tłuszcze nienasycone
3.32 g
11.03 g
Tłuszcze jednonasycone
2.29 g
7.60 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
3.43 g

Witaminy w przepisie na flaki z boczniaków

Na 100g
Na porcję (332g)
Witamina B6
0.11 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.68 mg
12.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.56 µg (mcg)
114.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flaki z boczniaków

Na 100g
Na porcję (332g)
Sód
23.28 mg
77.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
365.23 mg
1212.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
11.04 mg
36.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
98.81 mg
328.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.18 mg
57.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
3.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków z boczniaków 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flakach z boczniaków

Lista alergenów dla flaków z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, gałka muszkatołowa.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania flaków z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
50 g
1 średnia
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
27 g
1 mała
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 27 g
Seler korzeniowy
30 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Por
20 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 20 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Liczba porcji:
Razem
36.00
Łączny koszt
11.51
Jak oceniasz przepis na flaki z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób