Przepis na lampredotto krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Flaczki umieść w garnku.

Obierz pietruszkę ze skórki i umieść w garnku.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój na ćwiartki.

Seler naciowy podziel na mniejsze kawałki.

Pomidory przekrój na pół.

Umieść warzywa w garnku.

Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 70 minut.

Flaki przecedź.

Pokrój w drobną kostkę.

Dopraw solą i pieprzem.

W malakserze umieść natkę pietruszki, czosnek, anchois oraz kapary, ocet i oliwę z oliwek.

Rozdrobnij do powstania gładkiego sosu.

Bułkę przekrój na pół.

Podpiecz ją na rozgrzanej patelni.

Bułkę nafaszeruj flakami, polej mięso sosem salsa verde.

Lampredotto podane na drewnianej desce do krojenia.
Lampredotto
Koszt przygotowania dania
39.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
840 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Lampredotto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lampredotto

Lampredotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie typu street food przyrządzane z żołądka krowy jest warte do spróbowania. Smaczne danie jest idealne na spotkanie ze znajomymi. Przepis na lampredotto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: flaczki wołowe, cebula, seler naciowy, pomidor, pietruszka, bułka pszenna, natka pietruszki, czosnek, anchois, kapary, oliwa z oliwek, ocet, sól, pieprz.

Jak zrobić lampredotto? Flaczki umieść w garnku. Obierz pietruszkę ze skórki i umieść w garnku. Obierz cebulę z łupiny i pokrój na ćwiartki. Seler naciowy podziel na mniejsze kawałki. Pomidory przekrój na pół. Umieść warzywa w garnku. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 70 minut. Flaki przecedź. Pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. W malakserze umieść natkę pietruszki, czosnek, anchois, ocet oraz kapary i oliwę z oliwek. Rozdrobnij do powstania gładkiego sosu. Bułkę przekrój na pół. Podpiecz ją na rozgrzanej patelni. Bułkę nafaszeruj flakami, polej mięso sosem salsa verde.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując smaczne danie sprawdzi się idealnie na obiad. Kanapka jest bardzo prosta do zrobienia i nie przysporzy Ci wielu problemów. Włoskie tradycyjne danie podać można z dodatkiem świeżych warzyw. Zamiast sosu salsa verde, dodać można pesto bazyliowe lub z pomidorów. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Jeśli nie lubisz podrobów, możesz zamienić je na gotowane mięso z nogi kurczaka.

Wartości odżywcze lampredotto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
186.82 kcal
840.69 kcal
Białko
6.12 g
27.55 g

Węglowodany w lampredotto

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
12.36 g
55.61 g
Węglowodany przyswajalne
10.66 g
47.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
7.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
12.87 g
57.90 g
Tłuszcze nasycone
2.78 g
12.51 g
Tłuszcze nienasycone
10.09 g
45.40 g
Tłuszcze jednonasycone
8.63 g
38.86 g
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
6.54 g
Cholesterol
31.28 mg
140.77 mg
Brak danych dla: anchois.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lampredotto

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
17.46 µg (mcg)
78.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
1.71 µg (mcg)
Witamina C
6.91 mg
31.07 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
1.81 mg
8.16 mg
Retinol
0.31 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.46 mg
Niacyna
1.77 mg
7.97 mg
Foliany
28.69 µg (mcg)
129.12 µg (mcg)
Beta karoten
200.67 µg (mcg)
903.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na lampredotto

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
356.05 mg
1602.23 mg
Potas
149.59 mg
673.15 mg
Wapń
73.74 mg
331.85 mg
Fosfor
57.13 mg
257.08 mg
Magnez
19.95 mg
89.77 mg
Żelazo
1.40 mg
6.28 mg
Cynk
0.73 mg
3.29 mg
Miedź
0.10 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lampredotto 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lampredotto

Lista alergenów dla lampredotto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois

Cena przygotowania lampredotto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
500 g
wołowe
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Seler naciowy
150 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Bułka pszenna
400 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
3.00
Za 400 g
Natka pietruszki
50 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Anchois
50 g
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 50 g
Kapary
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Koszt składników
72.50
Jak oceniasz przepis na lampredotto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób