Dania typu fastfood

Przepisy na dania typu fastfood - zobacz, jak je przygotować

Fast food, jako tania, szybka przekąska, zjadana na ulicy, znany jest od zarania dziejów. Jednak klasyczny fastfood w stylu amerykańskim upowszechnił się dopiero w XIX wieku wraz z rozwojem przemysłu, kiedy to robotnicy chcieli zjeść coś szybko w przerwie w pracy. Wraz z powstaniem sieci barów McDonalds, fastfood upowszechnił się na całym świecie. Najbardziej popularne fastfood to: hamburgery, hotdogi, pizza, frytki, zapiekanki, pieczony kurczak, kebab itp. Oryginalne przepisy trudno jest zrobić w domu, gdyż wymagają specjalnych pieców lub urządzeń. Można jednak zrobić samemu podobne, lecz równie smaczne i zdrowsze dania.

Najlepsze pomysły na dania typu fastfood

Inne przepisy na dania typu fastfood

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na dania typu fastfood - zobacz, jak je przygotować

Kto nie lubi szybkich dań fastfood? Ślinka cieknie już na myśl o chrupiącym pieczywie z pachnącym, pieczonym mięsem ociekającym sosem, chrupiącej pizzy czy hamburgerze z ketchupem w zapiekanej bułce. Jedzony od czasu do czasu pyszny przysmak nie zaszkodzi. Jeśli jednak fastfood stanie się codziennym pożywieniem, grożą nam poważne problemy zdrowotne. Dowiedz się jak powstała idea fastfood i czy można te potrawy zrobić samemu w domu.

Co to jest fastfood i skąd pochodzi

Skąd się wzięła idea fast food

Fastfood oznacza dosłownie szybkie jedzenie. Generalnie jest to szybka przekąska, którą jemy na mieście lub w przerwie w pracy, czy też w podróży. Szybka przekąska, którą można kupić na straganie i zjeść na ulicy, znana była od zarania dziejów. Ludzie podróżują, załatwiają sprawy, spieszą się i chcą szybko i tanio zjeść małą przekąskę. Już w starożytności, na rynkach oraz w czasie świąt i widowisk, między tłumami uwijali się sprzedawcy ulicznej żywności. Szybkie jedzenie musi być tanie i tak zawinięte, aby można było je szybko zjeść trzymając w ręku. Najlepiej to zadanie spełnia pieczone mięso owinięte w chleb, które można zjeść nie brudząc sobie palców tłuszczem. Posiłek ten musiał być tani, smaczny i jednocześnie sycący, aby człowiek w podróży mógł się najeść. Stąd popularne były się różnego rodzaju paszteciki, pierogi, zapiekanki czy kebaby.

Klasyczny fastfood, czyli tanie restauracje czy stragany sprzedające dania na wynos, powstały w USA w XIX wieku, czyli w czasie rozwoju przemysłu, kiedy to robotnicy chcieli coś zjeść szybko, w czasie przerwy w pracy, bez czekania w restauracji. Stragany, bary szybkiej obsługi, czy automaty serwowały wtedy świeże i zdrowe jedzenie. Przełomem było powstanie w pierwszej połowie XX wieku barów McDonalds, które biły rekordy popularności.

Najbardziej popularne fastfood to dania kuchni amerykańskiej, która słynie z kaloryczności i mocnego, mięsnego smaku. W PRLu próbowano naśladować ten zwyczaj oferując zapiekanki z serem i pieczarkami. Obecnie restauracja fastfood oraz firmy oferujące dostawę dań do domu są wszędzie, zaś najpopularniejsze w Polsce dania fastfood to:

  • zapiekanki,
  • hamburgery,
  • hot dogi,
  • kebaby,
  • frytki.

Czy jedzenie fastfood jest zdrowe

Obecnie lekarze, dietetycy i naukowcy biją na alarm i ostrzegają, że fastfood jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Z założenia miała to być kaloryczna, szybka przekąska, aby się szybko najeść. Nie zawiera, lub zawiera bardzo niewiele, warzyw, owoców, czyli witamin i składników mineralnych. Popularność sprawia, że producenci prześcigają się w obniżaniu kosztów i zwiększaniu smaku, nawet sztucznie. Stąd dodają coraz więcej sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, jak sztuczne barwniki, tłuszcze trans, cukier czy glutaminian sodu. W rezultacie pozostają same kalorie.

Dania typu fastfood zawierają pieczone lub smażone mięso oraz białe pieczywo, czyli to co jest dla ludzi najsmaczniejsze. Problemem nie jest to, że czasami zjemy na ulicy niezdrową przekąskę, lecz fakt, że dla wielu ludzi fast food staje się podstawą diety. Wiele osób rezygnuje z przygotowania sobie drugiego śniadania do pracy, a w domu nie gotuje obiadu, lecz zamawia szybkie jedzenie. Wskutek tego dostarczają organizmowi puste kalorie, zamiast wartościowych składników odżywczych.

Czy popularne dania fastfood można zrobić samemu w domu

Dania fastfood stały się synonimem niezdrowej, śmieciowej żywności, która zamiast składników odżywczych zawiera same puste kalorie. Jednak są to dania bardzo smaczne, które większość osób lubi i chętnie je na obiad. Ponadto smaczne dania fastfood stały się idealnym rozwiązaniem na imprezy czy spotkania towarzyskie, kiedy to niewielkim kosztem można smacznie ugościć znajomych. Czy można pyszne dania fast food zrobić samemu w domu?

Z całą pewnością najprostszym daniem typu fastfood, które można bez trudu zrobić w domu, są frytki. Bardzo prosta do zrobienia jest popularna z czasów PRLu zapiekanka z serem. Wystarczy podsmażyć najpierw drobno posiekane pieczarki. W czasach PRLu mięso było drogie i niedostępne, dlatego zastąpiono je pieczarkami. Dziś nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać posiekaną szynkę czy boczek. Przekrojoną bagietkę posypujemy pieczarkami i boczkiem, układamy plasterki sera i zapiekamy w piekarniku 10 minut. Podajemy polaną ketchupem.

Hamburger czy pizza to nie tylko przekąska lecz także świetne danie na obiad, szczególnie jeśli przyrządzimy je sami. Hamburger to rodzaj mielonego kotleta z wołowiny. Możemy je usmażyć z mięsa mielonego na tatar. Wystarczy, duża, miękka bułka, którą trzeba zapiec w opiekaczu lub w piekarniku, aby była chrupiąca. Do bułki wkładamy hamburgera, może także plaster żółtego sera oraz ulubione warzywa. Dzięki temu mamy na obiad smacznego i zdrowego hamburgera.

Nieco trudniej jest zrobić domową pizzę taką jak w pizzeri, gdyż do tego potrzebny jest specjalny piec. Ale można pokusić się o upieczenie podobnego placka z mąki i drożdży lub kupić gotowy spód do pizzy do zapieczenia. Na wierzchu pizzy kładziemy to co nam najbardziej smakuje: ser, wędliny, warzywa. Pamiętajmy jednak o podstawowej zasadzie, aby na pizzy domowej nie układać produktów, które mają dużo wody, jak na przykład tanie wędliny, pieczarki czy soczyste warzywa.

Zwolennicy bliskowschodnich kebabów mogą bez trudu kupić chlebek pita lub zastąpić go pieczywem kaukaskim puri lub lawasz i umieścić w środku nadzienie według własnego gustu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto