Seler naciowy - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
seler naciowy 15 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w selerze naciowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Seler naciowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego selera naciowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak seler naciowy indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z selerem naciowym
Papryka, Kapusta, Cukinia, Kalafior, Brokuł, Jarmuż, Seler, Kabaczek

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla selera naciowego

Seler naciowy
Kategoria produktu Warzywa
Cena Sprawdź cenę selera naciowego
Kalorie Sprawdź kalorie w selerze naciowym
Alergie* Seler i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 15
(niski)

Przepisy z selerem naciowym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z selerem naciowym

vitello tonnato kcal, lasagne bolognese kcal, spaghetti bolognese kcal, cannelloni kcal, lasagne kcal, pasztet warzywny kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto