Przepis na flaczki drobiowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez 40 minut.

Mięso odcedź i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy.

Warzywa wyłów i pokrój w kosteczkę, dodaj do wywaru.

Gotową zupę dopraw do smaku.

Flaczki drobiowe podane w miseczce z pieczywem.
flaczki drobiowe
Koszt przygotowania dania
11.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Flaczki drobiowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flaczkach drobiowych

Flaczki drobiowe to opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Jego głównym składnikiem jest mięso drobiowe, które w połączeniu z bulionem smakuje wybornie. Te smaczne flaczki na pewno skradną serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują.

Przepis na flaczki drobiowe jest prosty, a przy tym szybki, dlatego sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. To również opcja, która lepiej nadaje się dla najmłodszych. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie lekkostrawnej, w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, która zawiera dość sporo tłuszczu. W takiej opcji całość można zrobić dużo łatwiej, a potrzebne produkty da się znaleźć w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Całość jest też dzięki temu znacznie tańsza i szybsza.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić flaczki drobiowe, które będą pyszne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To doskonały pomysł na sycącą zupę, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na imprezę. Najważniejsze w tej zupie są odpowiednie przyprawy, które sprawiają, że całość smakuje ciekawie i naprawdę dobrze. To danie tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. W tym przepisie nie trzeba wcześniej namaczać, czy gotować flaków, gdyż te zrobione są z mięsa drobiowego. To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole mięsnym, a także bulionie warzywnym. Stanowi pełnowartościowy posiłek ze względu na dużą ilość białka. Ma wspaniały i głęboki smak, dzięki czemu znacznie różni się od rosołu. Do przygotowania tej potrawy można użyć kurczaka, ale również indyka, obie wersje będą równie smaczne i tak samo proste. Przyprawy użyte do przygotowania tej zupy są uniwersalne, dlatego można je wykorzystać w każdej wersji tego dania. Choć zwykle flaki robi się na bazie mięsa wołowego, to jednak warto zastąpić je drobiem, gdyż jest on mniej tłusty, więc również zdrowszy dla układu krwionośnego, a także bardziej lekkostrawny. Choć ta zupa ma tyle samo przeciwników, co zwolenników, warto spróbować jej w tej wersji, nieco odmienionej, ale wciąż pysznej.

Wartości odżywcze flaczków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kalorie)
109.02 kcal
237.67 kcal
Białko
12.18 g
26.55 g

Węglowodany w flaczkach drobiowych

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany
4.57 g
9.95 g
Węglowodany przyswajalne
3.46 g
7.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.10 g
2.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz
4.47 g
9.75 g
Tłuszcze nasycone
1.74 g
3.79 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
5.95 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
3.68 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
2.27 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: skrzydełko indyka.
czytaj dalej
Cholesterol
49.56 mg
108.05 mg

Witaminy w przepisie na flaczki drobiowe

Na 100g
Na porcję
(218g)
Witamina A
90.75 µg (mcg)
197.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
3.76 mg
8.20 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: skrzydełko indyka.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.60 mg
Brak danych dla: skrzydełko indyka.
czytaj dalej
Retinol
4.37 µg (mcg)
9.52 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.24 mg
Niacyna
3.31 mg
7.23 mg
Foliany
14.13 µg (mcg)
30.80 µg (mcg)
Beta karoten
857.18 µg (mcg)
1868.66 µg (mcg)
Brak danych dla: skrzydełko indyka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flaczki drobiowe

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód
65.67 mg
143.15 mg
Potas
254.67 mg
555.17 mg
Wapń
20.22 mg
44.08 mg
Fosfor
128.20 mg
279.47 mg
Magnez
20.18 mg
44.00 mg
Żelazo
0.75 mg
1.64 mg
Cynk
1.13 mg
2.47 mg
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków drobiowych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flaczkach drobiowych

Lista alergenów dla flaczków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania flaczków drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
320 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.12
Za 320 g
Skrzydełko indyka
200 g
12.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na flaczki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób