Flaczki

Opublikowano: 28.03.2022 r., 19:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska zupa flaczki
Flaczki
Flaki to danie, które trzeba pokochać, z moim przepisem na pewno tak się stanie, dlatego koniecznie poznaj szybki i prosty przepis na delikatne flaczki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
102 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Flaki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (180 g)
  • Seler korzeniowy - 2 sztuki (200 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na flaczki krok po kroku

Flaki włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości, a następnie odłóż na bok.

Masło rozpuść w garnku, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Delikatnie zeszklij i dodaj drobno pokrojone marchewki i seler.

Całość zalej bulionem i delikatnie zagotuj.

Dodaj wcześniej ugotowane flaki, całość podgrzewaj jeszcze przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na flaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat flaczków

Flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na najlepsze flaczki wołowe.

Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.

Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, oleju rzepakowego, bulionu warzywnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki.

Zatem, jak się robi flaczki?

W pierwszej kolejności ugotuj flaki w garnku z wodą, odcedź je i przełóż d miseczki obok. Niech sobie ostygną, a my w tym czasie przygotujemy resztę składników.

W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie pomijaj dodatku tych cennych, aromatycznych warzyw, które dodają niesamowitego smaku całej potrawie.

Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.

Całość zalej bulionem warzywnym. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj flaczki wołowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Po około 15 minutach z całą pewnością będą dobre.

Sam widzisz, w jaki posty sposób można przygotować smaczne danie.

Skoro już wiesz jak ugotować flaczki, wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis na flaczki. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w flaczkach

Lista alergenów dla flaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na flaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze flaczków

na 100g gotowej potrawy

Flaki możesz podawać z pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
40.81
102.03
Białko (g)
3.44
8.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.71
6.79
Węglowodany przyswajalne (g)
2.20
5.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.83
4.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
1.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.63
1.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.25
Cholesterol (mg)
32.65
81.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
87.99
219.97
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.87
Witamina C (mg)
1.90
4.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.27
Retinol (µg (mcg))
6.71
16.77
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Niacyna (mg)
0.44
1.10
Foliany (µg (mcg))
4.74
11.85
Beta karoten (µg (mcg))
802.78
2006.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
188.77
471.93
Potas (mg)
92.59
231.47
Wapń (mg)
27.41
68.52
Fosfor (mg)
33.84
84.60
Magnez (mg)
7.35
18.38
Żelazo (mg)
0.29
0.71
Cynk (mg)
0.43
1.09
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
500 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Seler korzeniowy
200 g
2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
63.50