Flaki po zamojsku

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaki po zamojsku podane w niebieskiej miseczce.
Flaki po zamojsku
Flaki po zamojsku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo często podawana podczas różnych uroczystości. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
163 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny 8 szklanek (2000 ml)
  • Flaki (100 g)
  • Łopatka wołowa (200 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (130 g)
  • Pomidory w puszce (300 g)
  • Ziemniaki późne 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaki po zamojsku krok po kroku

Flaki oczyść i pokrój.

Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wieprzowe i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.

Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.

Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na flaki po zamojsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat flaków po zamojsku

Flaki po zamojsku to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę z flaczków cielęcych. Sprawdzony przepis na flaki z wołowiną pozwala na przygotowanie aromatycznej i sytej zupy. Smaczne flaki podawać można z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziemniaczanym puree. Przepis na flaki po zamojsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, flaki cielęce, łopatka wołowa, cebula, czosnek, majeranek, marchewka, pomidory w puszce, ziemniaki, imbir, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy. Przyprawy użyte do przygotowania flaków doskonale podkręcają ich smak.

Jak zrobić flaki wołowe? Flaki oczyść i pokrój. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wieprzowe i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą. Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut. Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.

Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A. Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera także sporą ilość żelaza oraz innych składników mineralnych.

Podsumowując domowe flaki to bardzo intensywna w smaku zupa dla całej rodziny. Pyszne flaki przechowywać można w słoiku przez kilka tygodni. Najlepsze flaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Tradycyjne danie kuchni polskiej jest bardzo popularne na weselach oraz innych uroczystościach rodzinnych.

Alergeny w flakach po zamojsku

Lista alergenów dla flaków po zamojsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze flaków po zamojsku

na 100g gotowej potrawy

Flaki po zamojsku to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Posiadają one sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Flaki idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
32.73
163.66
Białko (g)
2.27
11.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.19
15.94
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
13.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.29
6.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.88
4.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
3.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
1.11
Cholesterol (mg)
7.67
38.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
44.54
222.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.95
14.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
3.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.32
21.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
438.70
2193.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
222.91
1114.54
Potas (mg)
112.00
560.00
Wapń (mg)
10.85
54.25
Fosfor (mg)
26.51
132.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.90
34.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.96
Cynk (mg)
0.39
1.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków po zamojsku 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków po zamojsku

Koszt składników
110.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Flaki
100 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 100 g
Łopatka wołowa
200 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
130 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Ziemniaki późne
200 g
2 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
110.80