Flaki

Opublikowano: 23.04.2021 r., 11:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaki znajdują się w brązowej misce stojącej na szmatce w kratkę. Dookoła talerza leży metalowa łyżka, ciemne pieczywo oraz zielona liście. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Flaki
Flaki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad. Odpowiednio doprawiony zadowoli kubki smakowe każdego, kto go spróbuje.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 120 min
201 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Flaki - wołowe (300 g)
  • Udko kurczaka bez skóry - 1 duża sztuka (250 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaki krok po kroku

Flaki obgotuj dwa razy (po każdym razie wymień w nich wodę).

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opiecz nad ogniem (przygotuj jak do rosołu).

Udko z kurczaka i wszystkie warzywa zalej 4 szklankami wody i gotuj około godziny (z tych składników przygotowywany jest rosół).

Flaki po obgotowaniu odcedź.

Z ugotowanego rosołu wyjmuj warzywa oraz mięso.

Do rosołu dodaj flaki i gotuj je około godziny.

Kiedy flaki będą prawie miękkie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na flaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat flaków

Tradycyjne polskie flaki to gęsta zupa mięsna. Jej nazwa pochodzi od głównego składnika użytego do jej przygotowania (są to oczyszczone i pokrojone w cienkie paski żołądek wołowy, który kształtem przypomina flaki wołowe). Flaki stanowią tradycyjną potrawę kuchni polskiej, znaną już od XIV wieku - jednak znana jest również w kuchniach innych narodów, np. w kuchni czeskiej, australijskiej, francuskiej, niemieckiej czy włoskiej. A więc jak się robi flaki? Flaki należy oczyścić i kilkukrotnie obgotować, następnie należy pokroić je na mniejsze kawałki, tak przygotowane flaki stanowią podstawowy wkład do zupy. Jak ugotować flaki? Należy ugotować je do miękkości z zupie, jest to niezwykle ważne. A jak przyrządzić flaki z tego przepisu? Musisz przygotować następujące składniki: flaki, udko z kurczaka, marchew, korzeń pietruszki i selera oraz cebulę. Z wszystkich wymienionych składników poza flakami przygotuj rosół, który po ugotowaniu przecedź, aby był klarowny. Do tak przygotowanego rosołu dodaj obgotowane flaki i gotuj je do miękkości. Przygotowanie flaków na rosole zajmie Tobie około 2,5 godziny czasu (lącznie z gotowaniem) - dlatego uzbrój się w cierpliwość, aby te pyszne domowe flaki były gotowe. Aby doprawić te smaczne flaki użyj soli, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej, ziela angielskiego, liści laurowych oraz gałki muszkatołowej.

Podsumowując flaki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej przygotowywana z obgotowanych i pokrojonych żołądków wieprzowych. Jej charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi przypraw. Do jej przygotowania nie użyto produktów mlecznych, dlatego świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób wykluczających te produkty ze swojej diety. Flaki są produktem, które dostarczy do naszego organizmu sporych ilości wapnia. Flaki stanowią najstarszą potrawę znaną już z XIV wieku. Flaki użyte do przygotowania naszej potrawy powinny być jasne i tłuste - z tego względu nie powinny występować w naszym jadłospisie bardzo często, ponieważ są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiarze niekorzystanie wpływają na nasz organizm.

Alergeny w flakach

Lista alergenów dla flaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze flaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
77.40
201.24
Białko (g)
8.94
23.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
5.10
13.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.79
9.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.27
5.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.17
3.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
2.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.87
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.13
Cholesterol (mg)
59.35
154.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
169.50
440.70
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.45
Witamina C (mg)
4.05
10.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.35
0.92
Retinol (µg (mcg))
2.50
6.50
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Niacyna (mg)
2.00
5.20
Foliany (µg (mcg))
14.75
38.35
Beta karoten (µg (mcg))
1657.05
4308.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
78.10
203.06
Potas (mg)
218.40
567.84
Wapń (mg)
38.85
101.01
Fosfor (mg)
91.25
237.25
Magnez (mg)
17.45
45.37
Żelazo (mg)
0.57
1.49
Cynk (mg)
1.02
2.64
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
300 g
wołowe
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 300 g
Udko kurczaka bez skóry
250 g
1 duża sztuka
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
1 kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
38.00