Przepis na zasmażkę do flaczków krok po kroku
- Masło 20 g 2 łyżki
- Mąka pszenna typ 500 20 g 2 łyżki
Dodaj masło na patelnię i podgrzewaj do rozpuszczenia.
Dodaj mąkę i podsmażaj, cały czas mieszając.
Na koniec dodaj słodką paprykę, wymieszaj i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Dodaj 1 chochlę wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Zasmażkę wlej do zupy.
Często zadawane pytania
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki na rosole
-
Flaczki

(liczba kalorii)
Zasmażka do flaczków - cechy przepisu
Więcej o zasmażce do flaczków
Flaczki to jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj podawana jest na weselach, czy innych uroczystościach rodzinnych, jednak wiele osób często przygotowuje ją również w ramach niedzielnego obiadu. Jednym z elementów najlepszych flaczków jest odpowiednia zasmażka, która dodana do zupy nadaje jej odpowiednią konsystencję oraz posmak. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, a po jej dodaniu do flaków wołowych potrafi całkowicie odmienić smak tej zupy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażkę do flaczków, koniecznie poznaj nasz pomysł na prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne Ci są wyłącznie dwa składniki, które zazwyczaj i tak większość z nas ma w swojej kuchni. Jest to mąka pszenna oraz masło. Niektórzy, zamiast mąki wykorzystują bułkę tartą, jednak ten rodzaj zasmażki nie sprawdzi się najlepiej do zup – zasmażkę z bułki tartej, zamiast do flaków wołowych, lepiej wykorzystać do gotowanych, czy pieczonych warzyw. Bardzo ważne są również proporcje masła do mąki, które powinny wynosić 1:1 oraz czas zasmażania – jeśli będzie on zbyt długi, zasmażka za bardzo się przypali i nabierze ostrego, gorzkiego smaku. Do zasmażki można też dodać soli, pieprzu, a w przypadku flaczków dobrze sprawdza się słodka mielona papryka. Koniecznie czytaj dalej i poznaj szczegółowy przepis na zasmażkę do flaczków, która nada Twojej zupie niepowtarzalny charakter.
Wartości odżywcze zasmażki do flaczków
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w zasmażce do flaczków
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na zasmażkę do flaczków
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na zasmażkę do flaczków
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zasmażce do flaczków
Lista alergenów dla zasmażki do flaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500