Zasmażka do flaków

Opublikowano: 20.02.2023 r., 21:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zasmażka do flaków wykorzystana do zagęszczenia zupy.
Zasmażka do flaków
Zasmażka do flaków to doskonała propozycja na zagęszczenie zupy. Koniecznie sprawdź nasz przepis na szybką i łatwą w przygotowaniu zasmażkę.
Przygotowanie 10 min
395 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na zasmażkę do flaków krok po kroku

Na patelni roztop masło.

Następnie dodaj mąkę i zasmaż na jasny kolor.

Do zasmażki dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej i chwilę podgrzewaj, dokładnie mieszając zasmażkę.

Do gotowej zasmażki dodawaj odrobinę gorącego wywaru z flaków, aby ją zaprawić.

Zaprawioną zasmażkę dodaj do fleków i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na zasmażkę do flaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat zasmażki do flaków

Zasmażka do flaków to doskonały pomysł, aby zagęścić zupę. Zasmażka to najbardziej popularne metoda zagęszczania różnych potraw (np. zup czy sosów). Zasmażka świetnie sprawdzi się do fleków wołowych. Prosty przepis na zasmażkę do flaków nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zasmażki potrzebne będą jedynie masło, mąka pszenna oraz papryka słodka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić zasmażkę z mąki do flaków? Na patelni roztop masło. Następnie dodaj mąkę i zasmaż na jasny kolor. Do zasmażki dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej i chwilę podgrzewaj, dokładnie mieszając zasmażkę. Do gotowej zasmażki dodawaj odrobinę gorącego wywaru z flaków, aby ją zaprawić. Zaprawioną zasmażkę dodaj do fleków i dokładnie wymieszaj.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Zasmażkę możesz przygotować na maśle, na oleju lub na smalcu. Każdy z tłuszczy ma inne zastosowanie. Masło jest tradycyjnym dodatkiem do zasmażki. Jeśli masz nietolerancję laktozy, przygotuj zaprawę na bazie oleju rzepakowego. Olej i masło nadają się do przygotowania zasmażki jasnej. Jeśli chcesz przygotować ciemną zasmażkę, wykorzystaj w tym celu smalec.

Podsumowując szybka i łatwa w przygotowaniu zasmażka doskonale zagęści nie tylko flaki. Najlepsza zasmażka jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w zasmażce do flaków

Lista alergenów dla zasmażki do flaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zasmażki do flaków

na 100g gotowej potrawy

Dodatek zasmażki do flaków ma na celu zagęszczenie zupy. Przepis na zasmażkę jest bardzo prosty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
565.29
395.70
Białko (g)
6.61
4.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
31.23
21.86
Węglowodany przyswajalne (g)
31.23
21.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
47.05
32.93
Tłuszcze nasycone (g)
31.96
22.37
Tłuszcze nienasycone (g)
15.09
10.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Tiamina (mg)
0.41
0.29
Ryboflawina (mg)
0.21
0.14
Niacyna (mg)
2.83
1.98
Foliany (µg (mcg))
63.86
44.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
7.57
5.30
Potas (mg)
68.14
47.70
Wapń (mg)
21.86
15.30
Fosfor (mg)
66.86
46.80
Magnez (mg)
16.53
11.57
Żelazo (mg)
2.39
1.67
Cynk (mg)
0.51
0.35
Miedź (mg)
0.09
0.06
Mangan (mg)
0.32
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do flaków 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażki do flaków

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
8.00