Przepis na flaczki z boczniaków krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Boczniaki umyj i osusz na sitku.

Pokrój grzyby w paski.

Warzywa obierz ze skóry i pokrój w paski, czosnek przeciśnij przez praskę.

Olej rozgrzej w garnku, dodaj pokrojone warzywa.

Dopraw do smaku i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu.

Po 10 minutach dodaj pokrojone w paski boczniaki.

Wlej wodę i dodaj koncentrat.

Gotuj flaki przez 20 minut na niewielkim ogniu.

flaczki z boczniaków
Faczki z boczniaków
Koszt przygotowania dania
11.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
134 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Flaczki z boczniaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o flaczkach z boczniaków

Domowe flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaczki z boczniaków. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy.

Poznaj mój błyskawiczny przepis na flaczki z boczniaków bez mięsa i pokochaj wegetariańskie obiady.

Moja propozycja nie dość, że jest idealna dla wegetarian, czyli wszystkich osób wykluczających ze swojej diety mięso zwierząt rzeźnych, ale także dla wegan, czyli osób, które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Mój posiłek będzie bez mięsa i produktów zwierzęcych, czyli np. jajek.

Danie jest pyszne i smaczne, będzie także dobre dla dzieci. Ciężko się zorientować, że w danie nie zawiera tradycyjnych flaków.

Zatem, jak zrobić flaczki z boczniaków?

Przygotuj podstawowe składniki takie jak: grzyby boczniaki, marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy.

W pierwszej kolejności boczniaki umyj i osusz na sitku.

Pokrój grzyby w paski. Warzywa obierz ze skóry i pokrój w paski, czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie olej rozgrzej w garnku, dodaj pokrojone warzywa.

Dopraw do smaku i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodaj pokrojone w paski boczniaki. Wlej wodę i dodaj koncentrat. Gotuj flaki przez 20 minut na niewielkim ogniu. Jeśli zależy Ci, aby zupa z boczniaków była nieco bardziej gęsta dodaj odrobinę mąki pszennej. Należy pamiętać, że mąka pszenna najczęściej zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Wartości odżywcze flaczków z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
67.12 kcal
134.25 kcal
Białko
2.25 g
4.50 g

Węglowodany w flaczkach z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.25 g
20.49 g
Węglowodany przyswajalne
7.35 g
14.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.90 g
5.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.59 g
5.19 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
0.69 g
Tłuszcze nienasycone
2.25 g
4.49 g
Tłuszcze jednonasycone
1.54 g
3.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
1.41 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na flaczki z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
117.36 µg (mcg)
234.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.61 mg
13.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.67 mg
5.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.69 µg (mcg)
75.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1173.84 µg (mcg)
2347.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na flaczki z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
22.52 mg
45.05 mg
Potas
375.35 mg
750.70 mg
Wapń
19.94 mg
39.89 mg
Fosfor
83.32 mg
166.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.26 mg
38.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
1.85 mg
Cynk
0.57 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków z boczniaków 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w flaczkach z boczniaków

Lista alergenów dla flaczków z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na flaczki z boczniaków

Cena przygotowania flaczków z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
200 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na flaczki z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób