Dania z boczniaków
-
Boczniaki w panierce
Smażone boczniaki w panierce to doskonała propozycja na szybką przekąskę lub dodatek serwowane do obiadu. W przepisie dowiesz się jak …
25 min łatwy 2 398 kcal -
Flaczki z boczniaków
Domowe flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i …
20 + 40 min łatwy 4 134 kcal -
Strogonow z boczniaka
Szybki pomysł na wegański obiad? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z …
10 + 15 min łatwy 4 93 kcal
Dania z boczniaków - przepisy
-
Schabowe z boczniaków
Schabowe z boczniaków to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, wegetariańskimi schabowymi to te przygotowane z …
10 + 20 min łatwy 3 181 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal -
Bigos z boczniakami
Bigos z boczniakami to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Bez dodatku mięsa bigos nie jest już tak ciężkostrawny, …
20 + 45 min łatwy 4 174 kcal -
Makaron z boczniakami
Makaron z boczniakami to wspaniały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron możesz wykonać także podczas …
15 + 25 min łatwy 4 1200 kcal -
Gulasz warzywny
Szybki pomysł na obiad wegetariański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na gulasz warzywny. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką …
30 + 30 min łatwy 3 54 kcal -
Flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków to wegańska alternatywa dla tradycyjnej, polskiej zupy. Flaki to tradycyjna, mięsna i gęsta zupa, która przygotowywana jest …
10 + 120 min łatwy 8 220 kcal
-
Zupa z boczniaków
Zupa z boczniaków to łatwa wegetariańska zupa doskonale sprawdzająca się na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa bez mięsa jest …
15 + 30 min łatwy 6 622 kcal -
Kotlety z boczniaków
Kotlety z boczniaków to idealna alternatywa dla tej tradycyjnej mięsnej potrawy. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom grzybów i roślinnej …
30 + 15 min średni 3 278 kcal -
Boczniaki z grilla
Boczniaki z grilla to pyszna i aromatyczna potrawa, która zachwyci wszystkich miłośników grzybów. Dzięki wspaniałej marynacie boczniaki smakują naprawdę wybornie …
20 min łatwy 2 227 kcal -
Sałatka z boczniaków
Sałatka z boczniaków to szybka do przygotowania i smaczna przekąska na imprezę w gronie znajomych i rodziny. Pomysł na sałatkę …
20 + 20 min łatwy 4 448 kcal -
Risotto z boczniakami
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio …
10 + 40 min średni 4 278 kcal
-
Jajecznica z boczniakami
Pyszna jajecznica z bocznikami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 10 min łatwy 4 232 kcal -
Leczo z boczniakami
Szybki pomysł na obiad wegański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na leczo z boczniakami. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z …
20 + 10 min łatwy 2 91 kcal -
Nuggetsy z boczniaka
Nuggetsy z boczniaka to idealny pomysł na posiłek gdy jesteś diecie roślinnej ale nie tylko, po przygotowaniu smakują jak prawdziwe …
15 + 10 min łatwy 2 416 kcal -
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to gratka dla wszystkich miłośników orientalnej kuchni. Są smaczne, a przy tym naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdzą …
20 + 20 min łatwy 2 -
Boczniak z piekarnika
Boczniak z piekarnika to szybki wege dodatek do dań głównych. Te pyszne grzyby o kształcie muszli ostryg przygotowane tylko z …
10 + 20 min łatwy 5 52 kcal -
Śledzie z boczniaków
Boczniak a la śledź być może brzmi egzotycznie, ale wiele wyjaśnia. Śledzie z boczniaków to pyszne wegańskie rozwiązanie dla osób, …
20 + 32 min łatwy 10 150 kcal
-
Boczniaki po tajsku
Poznajcie przepis na boczniaki po tajsku. To pyszne danie na obiad przygotujesz w kilka minut. Jeśli potrzebny Ci pomysł na …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal -
Pizza z boczniakami
Pizza z boczniakami to danie, które koniecznie musicie wypróbować. Tym bardziej że jest to naprawdę prosty przepis i świetny pomysł …
50 + 10 min średni 4 659 kcal -
Strogonow wegetariański
Warzywny pomysł na obiad bez mięsa? Strogonow wegetariański to prosty przepis na smaczne i szybkie danie, które jest doskonałe także …
20 + 25 min łatwy 4 234 kcal -
Boczniaki z patelni
Boczniaki z patelni to naprawdę pyszny sposób na przygotowanie tych wyjątkowych grzybów. To danie, które wspaniale sprawdzi się głównie w …
20 + 15 min łatwy 2 358 kcal -
Sos z boczniaków
Sos z boczniaków, tak jak każdy sos grzybowy, to świetny dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jego …
15 min łatwy 5 50 kcal
-
Boczniaki marynowane
Boczniaki marynowane to idealna alternatywa dla zwyczajowych grzybków w occie. Są niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe w przygotowaniu. Są …
20 + 20 min łatwy 10 42 kcal -
Boczniaki smażone
Boczniaki smażone to doskonała propozycja na pyszne wegetariańskie danie obiadowe. Dobre grzyby z cebulą można także podać jako dodatek do …
10 + 15 min łatwy 3 516 kcal -
Łazanki z boczkiem
Łazanki z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowane z makaronu, od które danie nosi nazwę, kapusty i boczku jest …
30 + 40 min łatwy 4 391 kcal -
Pizza z boczkiem
Pizza z boczkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy? Na pewno każdy z nas …
30 + 30 min łatwy 10 131 kcal -
Szparagi w boczku
Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny. Nie ma się co …
10 + 20 min łatwy 5 110 kcal
Dania z boczniaków - co to jest?
Boczniaki to ogólna nazwa grupy grzybów. Spośród niej najbardziej popularna jest odmiana boczniak ostrygowaty. W ostatnich latach stał się bardzo popularny i jest co raz częściej wykorzystywany zarówno w restauracjach, do samodzielnego przygotowania posiłków w domu, jak również w przemyśle spożywczym. Można przygotować z nich przeróżne potrawy takie jak kotlety, sosy, zupy, a także wiele wegańskich produktów, na przykład bezmięsne kabanosy, czy kiełbasy. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić boczniaki i czy warto włączyć je do swojej diety koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dowiesz się wszystkiego co najważniejsze o boczniakach i poznasz smaczne przepisy, dzięki którym przygotujesz proste i pyszne posiłki.
Często zadawane pytania
Dania z boczniaków - przepisy na sprawdzone dania na bazie boczniaków
Boczniaki to grzyby, które dużą popularność zyskały w ostatnich latach. Od czasu kiedy diety roślinne oraz ograniczanie produktów zwierzęcych stają się co raz powszechniejsze ze względów zdrowotnych i klimatycznych poszukuje się wielu roślinnych alternatyw. Jedną z nich są właśnie boczniaki, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, walorami zdrowotnymi, pysznym smakiem oraz wieloma możliwościami ich kulinarnego wykorzystania. Bez względu na to, czy już miałaś/eś okazje spróbować boczniaków lub przygotowanych z nich potraw ten artykuł dostarczy Ci nowych inspiracji oraz wartościowych informacji.
Boczniaki – charakterystyka, wartość odżywcza. Jak przyrządzać boczniaki?
Boczniaki – opis, walory zdrowotne
Boczniaki charakteryzują się obecnością dużego kapelusza z blaszkami umiejscowionymi od spodu oraz krótkim trzonem. Ma beżowo-brązowo-szary kolor. Do jedzenia najlepiej wybierać młode grzyby, które w porównaniu do tych starszych są mniej łykowate.
Boczniaki to grzyby o wysokiej zawartości białka oraz witamin z grupy B. Dostarcza również składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń, selen, potas, cynk. Jest także źródłem błonnika pokarmowego. Przy tym wszystkim jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Same plusy!
Warto jednak wiedzieć, że boczniaki, podobnie jak inne grzyby, są dość ciężkostrawne. Dlatego u niektórych osób, z tak zwanym wrażliwym żołądkiem i tendencją do problemów żołądkowo-jelitowych mogą powodować nasilenie tych dolegliwości.
Jak przygotować i przechowywać boczniaki?
Najlepiej wybierać boczniaki świeże. Śmiało można je również mrozić oraz suszyć. Te w wersji suszonej mają szczególnie intensywny smak i aromat, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Mrożenie nie powoduje znacznych strat wartości odżywczej dlatego mrożone boczniaki będą charakteryzowały się tymi samymi walorami zdrowotnymi. W przypadku suszenia dochodzi do pewnych strat składników mineralnych i witamin, dlatego suszone boczniaki warto wykorzystywać głównie w ramach dodatku smakowego a nie dominującego składnika posiłku.
Podczas przechowywania boczników najważniejsze na co trzeba zwrócić uwagę to to, aby umieszczać je w zamkniętych pudełkach. W przeciwnym razie szybko wyschną i utracą część swojego charakterystycznego smaku i aromatu.
Najsmaczniejsze przepisy na dania z boczniakami. Co zrobić z boczniaków?
Flaczki z boczniaków
Sztandarowym przepisem na bocznikami, popularnych zwłaszcza wśród osób stosujących diety wegetariańskie i wegańskie jest zupa: flaczki z boczniakami. To świetny sposób na przygotowanie tej tradycyjnej polskiej zupy w nieco lżejszej, mniej kaloryczniej i mniej tłustej wersji.
Oczywiście flaczki z boczniaków to danie dedykowanie nie tylko weganom, czy wegetarianom, ale wszystkim tym, którzy szukają ciekawych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych dań kuchni polskiej.
Zupa w przygotowaniu jest bardzo prosta i szybka, nie wymaga też żadnych większych umiejętności kulinarnych i bez problemu sobie z nią poradzisz. Do flaczków możesz wykorzystać mieszankę świeżych i suszonych boczniaków. To połączenie zapewni zarówno wysoką wartość odżywczą, jak i duże walory smakowe.
Leczo z boczniakami
Kolejny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem boczniaków to leczo warzywne. Boczniaki możesz tu wykorzystać zarówno jako urozmaicenie i dodatek do najbardziej tradycyjnego leczo, przygotowywanego z papryki, pomidorów i kiełbasy.
Szczególnie popularne jest wegetariańskie i wegańskie leczo, w którym zamiast mięsa, to właśnie boczniaki stanowią główny składnik i źródło białka. Możesz wykorzystać zarówno boczniaki świeże, jak również mrożone i suszone.
Leczo z boczniakami fantastycznie smakuje podane z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy makaronem. Jak widać jest z czego wybierać wiec z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Smażone, marynowane boczniaki
Boczniaki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do dań głównych, na przykład obiadów, czy jajecznicy lub omletów na śniadanie. Możesz podawać je na przykład w formie smażonej, pamiętaj jednak że smażone w panierce boczniaki będą bardzo kaloryczne. Dlatego najlepiej pominąć dodatek panierki.
Marynowane boczniaki możesz przygotować zalewając je zalewą z octu, cebuli i czosnku lub innych dowolnych, najbardziej lubianych przez ciebie przypraw.
Przepisy na potrawy z boczniaków – dla kogo?
Przepisy na dania z boczniaków są bardzo uniwersalne i sprawdzą się u bardzo wielu osób. Przede wszystkim powinny je wypróbować osoby, które szukają urozmaicenia i unikają monotonii i nudy w kuchni.
Oczywiście dania z boczniaków to również świetna propozycja dla osób przestrzegających diet wegetariańskich i wegański. Boczniaki w pewnym stopniu mogą zastąpić mięso pod kątek dostarczania do organizmu ważnego składnika jakim jest białko.