Jak przyrządzić boczniaki?

Jak przyrządzić boczniaki
Jak przyrządzić boczniaki
ikona podziel się
Opublikowano: 05.02.2023 r., 1:38 | Autor: Patrycja Czerwiak

Boczniaki to grzyby hodowlane, które charakteryzują się dużą zawartością białka. Jednak wiele osób zastanawia się jak przyrządzić boczniaki, by były smaczne.

Istnieje kilka możliwości co zrobić z boczniaków:

  1. Usmażyć - jako dodatek do makaronów, zwłaszcza w daniach azjatyckich, a także jajecznicy.
  2. Poddusić - w ulubionym sosie, idealnie nadają się do ziemniaków, czy kaszy.
  3. Przygotować z nich flaczki.
  4. Zgrillować i podawać w sałatce.
  5. Panierować i podawać jako kotlety lub nuggetsy.
  6. Zamarynować je.
  7. Jak przyrządzić boczniaki? Co jeszcze warto wiedzieć?

    Boczniaki to grzyby hodowlane, które charakteryzują się dużą zawartością białka. Są smaczne i dobre dla zdrowia. Jednak wiele osób zastanawia się jak przyrządzić boczniaki, by były smaczne.

    Istnieje kilka możliwości co zrobić z boczniaków:

    1. Usmażyć - jako dodatek do makaronów, zwłaszcza w daniach azjatyckich, a także jajecznicy.
    2. Poddusić - w ulubionym sosie, idealnie nadają się do ziemniaków, czy kaszy.
    3. Przygotować z nich flaczki.
    4. Zgrillować i podawać w sałatce.
    5. Panierować i podawać jako kotlety lub nuggetsy.
    6. Zamarynować je.

    Unikaj smażenia boczniaków na głębokim tłuszczu. To może zepsuć ich strukturę, dodatkowo sprawia, że stają się bardzo ciężkostrawne, a tego w większości chce się uniknąć. Ciekawym sposobem na przygotowanie tych grzybów jest ich smażenie w cieście naleśnikowym. Wiele osób, które szuka idealnego zamiennika mięsa sięga po panierowane boczniaki - można do panierki używać nie tylko bułki tartej, ale również pokruszonych chipsów. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na to jak przygotować posiłki z dodatkiem tych grzybów, koniecznie sprawdź proponowane przepisy na dania z boczniaków z tej strony.

    Boczniaki to duże, jadalne grzyby w kształcie muszli ostryg. Można je spotkać nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach, od listopada nawet do lutego (jeśli zima jest łagodna). W sklepach sprzedawane są boczniaki hodowlane. Na rynku dostępnych jest wiele ich odmian, na przykład:

    • boczniaki ostrygowate,
    • boczniaki królewskie,
    • boczniaki perłowe.

    Grzyby te mają mięsisty smak i są często używane jako przyjazny weganom zamiennik mięsa w niektórych przepisach. Boczniaki stanowią doskonałą alternatywę dla nieco już spowszedniałych pieczarek. Są równie uniwersalne, znalezienie ich w sklepach nie stanowi większego problemu, a do tego charakteryzują się ciekawszą, bardziej chrupką strukturą.

    Boczniak ma wiele właściwości leczniczych. Jedną z nich jest obniżanie poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w tych grzybach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, a także mogą zmniejszyć ciśnienie w gałkach ocznych. Spożywanie boczniaka wzmacnia również odporność naszego organizmu. Boczniaki są pełne innych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki i stres oksydacyjny. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających regularne spożywanie boczniaków pomaga zmiatać wolne rodniki. Niestety, przez obecność dość ciężkostrawnych związków nie powinny go jeść dzieci poniżej 7. roku życia, osoby starsze i z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dla innych częste jedzenie boczniaków jest bezpieczne, także dla wątroby i nerek. Na tej podstawie naukowcy doszli do wniosku, że regularne sięganie po boczniaki może mieć niezwykłe walory medyczne. Powinny jednak na niego uważać osoby z dną moczanową, gdyż boczniaki są źródłem puryn - związków, które w tej jednostce należy zminimalizować.

    Teraz gdy już wesz jak się robi pyszne dania na bazie boczniaków, możesz użyć ich, by oczarować wszystkich domowników. Boczniaki, to grzyby niezwykle zdrowe, a odpowiednio przygotowane wspaniale sprawdzają się na co dzień.

    Zobacz pytania podobne do jak przyrządzić boczniaki?

    Polecane przepisy

    Załóż konto
    • zapisywać ulubione przepisy
    • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
    • komentować przepisy pod własnym nickiem
    Załóż konto