Pomysł na obiad z kurczakiem

pomysł na obiad z kurczakiem

Przemysłowa produkcja mięsa z kurczaka rozpowszechniła się dopiero w XX wieku i pozwoliła na dostarczenie do gospodarstw domowych taniego i łatwego w obróbce mięso. Mięso z kurczaka jest miękkie, soczyste i bardzo szybko się gotuje lub smaży. Dlatego też szybkie potrawy z kurczaka cieszą się tak dużą popularnością. Dzięki szybkiej obróbce cieplnej kurczaki wykorzystujemy do bardzo wielu dań obiadowych, jak zupy, kotlety, gulasze, sosy do makaronu, zapiekanki, a także sałatki z kurczakiem. Najprostszy obiad składa się z duszonych lub pieczonych ćwiartek kurczaka z ziemniakami i surówką. Najpopularniejsze dania obiadowe z kurczaka to kotlety z piersi z kurczaka lub sosy do makaronu z kurczakiem.

Pomysł na obiad z kurczakiem - polecane przepisy

Pomysł na obiad z kurczakiem - pozostałe przepisy

Pomysł na obiad z kurczakiem - zbiór pomysłów na dania z kurczaka

Nie wyobrażamy sobie współczesnej kuchni bez kurczaków. Mięso z kurczaka jest nie tylko smaczne, kruche i soczyste, lecz także łatwe w obróbce. Dzięki niemu można zrobić naprawdę szybkie i smaczny obiad. Przepisów na dania z kurczakiem mamy niezliczone ilości. Jest to mięso tak uniwersalne, że nadaje się do bardzo wielu wytrawnych dań obiadowych. Doradzamy do czego wykorzystać kurczaka i przedstawiamy najciekawsze pomysły na dania obiadowe z kurczakiem.

Dlaczego dania z kurczakiem na obiad są tak popularne

Mięso z kurczaka - przepis na prosty i szybki obiad

Co ciekawe, mięso z kurczaka upowszechniło się na świecie dopiero w XX wieku, kiedy to wprowadzono hodowlę kurczaków na skalę przemysłową. Produkcja kurczaków stała się sposobem na dostarczenie do gospodarstw domowych taniego, miękkiego i łatwego w obróbce mięsa, które pozwala na szybkie i proste dania obiadowe. Wcześniej drób pojawiał się na polskich stołach głównie w postaci rosołu z kury. Obecnie mięso z kurczaka stało się taka łatwo dostępne, tanie i szybkie do przyrządzenia, że kotlety z piersi z kurczaka lub pieczone ćwiartki kurczaka niemal wyparły z polskich stołów klasyczny kotlet schabowy.

Kura domowa została udomowiona prawdopodobnie w Indiach lub w Chinach około 4 tysiące lat p.n.e. Obecnie gatunek ten nie występuje w przyrodzie i nie do końca wiemy jaki ptak był przodkiem kury domowej. Jeszcze do XX wieku kury hodowane były w gospodarstwach rolnych jako ptaki wolno chodzące po obejściu i wykorzystywane na mięso i jajka. Na szczególne okazje z kur przygotowywano rosół, zaś gotowane mięso z rosołu używano w postaci mielonej do różnych potraw. Mięso kury było twarde i należało je gotować około 3 godzin. Obecnie stosuje się mocno kontrowersyjny chów klatkowy. Natomiast mięso kurczaka, jakie dziś znamy, pochodzi od specjalnie wyhodowanych odmian i młodych ptaków.

Jakie potrawy robimy z kurczaka

Jeszcze w XX wieku w gospodarstwach rolnych hodowano kury z wolnego wybiegu na jajka i na mięso. Mięso kur gospodarskich było twarde i gotowało się około 3 godzin. Robiono z niego klasyczny, polski rosół lub bulion, stanowiący bazę do innych zup. Gotowane mięso z rosołu nie jest zbyt smaczne, dlatego też wykorzystywano je w formie mielonej, na pierogi, krokiety, galarety, czy kotlety mielone. Obecnie produkowane mięso kurczaka jest znacznie bardziej miękkie i pozwala na bardzo szybką obróbkę cieplną, a co za tym idzie na szybki obiad.

Kurczaki stanowią niezwykle uniwersalny produkt. Mięso kurczaka można gotować, smażyć, dusić, piec i grillować. Wykorzystuje się zarówno całe kurczaki, jak też ich części w postaci ćwiartek, pałek, skrzydełka, piersi oraz podroby.

Sposoby na wykorzystanie kurczaka w kuchni:

  • rosół i bulion,
  • zupy,
  • sałatki z mięsem kurczaka,
  • zapiekanki z kurczakiem,
  • kotlety z kurczaka,
  • sos do makaronu lub ryżu,
  • potrawka czy gulasz drobiowy.

Najlepszy pomysł na obiad z kurczakiem

Pyszne, klasyczne potrawy na obiad z kurczakiem

Jeszcze w XX wieku z kury robiono rosół lub bulion, który stanowił także bazę do innych zup. Obecnie fajny pomysł na zupę dają podroby z kurczaka, na przykład serca. Podroby wykorzystujemy do zup lub gulaszy.

Klasycznym przykładem dania obiadowego z kurczakiem są ćwiartki kurczaka duszone w sosie lub pieczone. Ćwiartki dusimy i pieczemy z dodatkiem ziemniaków, warzyw, a nawet owoców. Pyszny pomysł na obiad z kurczakiem stanowią pieczone lub duszone ćwiartki z jabłkami.

Mięso kurczaka idealnie nadaje się do dań jednogarnkowych lub dań w sosie do ziemniaków, ryżu lub makaronu. Klasycznym daniem jest tak zwana potrawka, czyli mięso gotowane z warzywami i przyprawami w niewielkiej ilości wody. Potrawkę często zagęszczamy przy pomocy zasmażki lub śmietany. Do potrawki możemy użyć gotowane mięso kurczaka z rosołu oraz warzywa z rosołu. Wystarczy zrobić zasmażkę i w niej podsmażyć mięso i warzywa z rosołu. Aby wzbogacić smak dania dodajemy soku z cytryny. Potrawkę podajemy z ryżem. Innym sposobem wykonania potrawki jest ugotowanie surowego kurczaka z warzywami i przyprawami. Następnie rosół należy odparować, zaś potrawkę zagęszczamy przy pomocy zasmażki.

Dania w stylu potrawki, czyli kurczak z warzywami w sosie możemy tworzyć z różnymi dodatkami i przyprawami. Szczególnie ciekawe dania można tworzyć korzystając z przepisów kuchni orientalnej i chińskiej z dodatkiem orientalnych sosów i przypraw.

Ciekawy przepis na obiad - kotlety drobiowe

Mięso drobiowe, szczególnie z piersi z kurczaka, stanowi idealny materiał do zrobienia kotletów panierowanych. Dobrze przyrządzone piersi z kurczaka są miękkie, soczyste, a przede wszystkim można je zrobić naprawdę szybko i łatwo. Dlatego też kotlety z piersi z kurczaka cieszą się tak dużym powodzeniem. Błyskawiczne kotlety z piersi z kurczaka ubijamy tłuczkiem, obtaczamy w panierce jak do kotletów schabowych lub mielonych i obsmażamy na patelni z obu stron.

Do klasyki kuchni polskiej należy kotlet pożarski, czyli kotlet z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego. Aby zrobić kotlety pożarskie mięso z piersi kurczaka siekamy nożem na drobno lub mielimy w maszynce o największych oczkach. Kotlety pożarskie robimy podobnie jak mielone z mięsa wieprzowego. Potrzebna będzie namoczona bułka, jajko, sól i pieprz do smaku oraz posiekana natka pietruszki. Składniki mieszamy, masę wyrabiamy dłonią i formujemy z niej kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron.

Prosty pomysł na obiad z kurczakiem - szybki makaron z sosem

Ogromną popularnością cieszą się szybkie dania z makaronem inspirowane włoskim spaghetti. Mięso z kurczaka, szczególnie piersi z kurczaka, pozwalają na szybką obróbkę cieplną. Kurczaka bardzo szybko smażymy na patelni. Dlatego też mięso to świetnie sprawdza się do sosów do spaghetti.

Sposób przygotowania kurczaka z makaronem jest szybki i bardzo prosty. Mięso z piersi z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie gotujemy dowolny makaron. Dodajemy przyprawy. Świetnie sprawdza się curry. Następnie dodajemy warzywa, jak pomidory lub pomidorki koktajlowe, czosnek i cebula. Wrzucamy też utarty na tarce ser żółty. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron. Krótko dusimy całość i podajemy. Pomysłów na sos do spaghetti jest mnóstwo. W różnych przepisach z powodzeniem można zastąpić mielone mięso wieprzowe mięsem z kurczaka.

Podobnym daniem jest curry, wywodzące się z kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka curry podaje się z ryżem. Potrawy curry charakteryzują się łatwością i szybkością wykonania. Wystarczy podsmażyć cebulę na patelni. Następnie dodajemy świeże, posiekane warzywa, jak marchewka, papryka, por i inne. Podsmażamy 10 minut a następnie dodajemy kawałki kurczaka z udek lub z piersi obtoczone w przyprawie curry. Zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym i dodajemy pastę curry. Dusimy całość około 5 minut. Podajemy z ryżem.

Pyszne sałatki z kurczakiem

Typowe sałatki stanowią mieszankę świeżych lub gotowanych warzyw. Coraz bardziej popularne stają się jednak sycące dodatki do sałatek, dzięki czemu sałatka staje się bardziej pożywna i może stanowić samodzielne danie na obiad, na kolację, lub do zabrania w lunch boxie do pracy. Wśród przepisów na sycące sałatki wyróżniamy pyszne sałatki z mięsem lub sałatki z makaronem lub z ryżem.

Ciekawy pomysł na sycące danie oferuje sałatka z mięsem, w której do świeżych warzyw dodajemy mięso, czyli wędliny, mięso drobiowe, łososia, tuńczyka lub inne. Wystarczy pokroić wędlinę, na przykład szynkę lub kurczaka wędzonego i dodać do sałatki. Świetnie smakują również sałatki z kurczakiem smażonym. Filety z kurczaka obtaczamy marynatą i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Następnie mięso smażymy na patelni po obu stronach. Dobrym sposobem na pyszne mięso jest dodatkowe podpieczenie go w piekarniku. Do sałatki gyros filet z kurczaka kroimy na kawałki, odstawiamy obtoczone w przyprawie do gyrosa, a następnie obsmażamy. Po ostudzeniu mięso dodajemy do sałatki.

Podsmażony kurczak nadaje się praktycznie do każdej sałatki ze świeżych warzyw, jednak najpopularniejszy przepis stanowi sałatka Cesar. Przepis na klasyczną sałatkę Cezar stworzyli włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjny przepis zawierał anchois, sałatę, grzanki, jajka oraz sos. Obecnie przepis został nieco zmodyfikowany i zamiast anchois używane jest mięso z kurczaka, boczek lub jajka na twardo. Sałatkę z robimy na bazie sałaty rzymskiej, dodajemy kawałki usmażonej piersi z kurczaka oraz grzanki, zaś całość posypujemy tartym parmezanem i polewamy sosem. Sos do sałatki robimy na bazie majonezu z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i sosu Worcestershire.

Inny, prosty pomysł na sałatkę z kurczakiem stanowi sałatka gyros. Jej głównym składnikiem jest mięso kurczaka zamarynowane z przyprawie gyros i podsmażone. Spośród warzyw do sałatki gyros bierzemy czerwoną paprykę, kapustę pekińską, ogórek kiszony lub konserwowy i pomidory. Do sałatki gyros pasuje sos czosnkowy lub różne sosy na bazie majonezu z dodatkiem ketchupu lub musztardy. Sałatkę gyros robimy w formie warstwowej lub zmieszanej. Sałatka warstwowa świetnie sprawdza się na imprezie podana w szklanej misie, gdzie kolorowe warstwy widoczne przez szkło zdobią imprezowy bufet.

Ciekawy sposób wykorzystania kurczaka to także sałatki makaronowe, które upowszechniły się dopiero pod koniec XX wieku. Dodatek makaronu lub ryżu sprawia, że sałatka staje się pożywnym daniem, które można podać na obiad. Podstawą sałatki makaronowej jest ugotowany makaron lub ryż, warzywa gotowane i świeże oraz mięso lub wędliny. Jako dodatek mięsny sprawdzi się szynka, tuńczyk, łosoś oraz podsmażony i wystudzony kurczak. Idealnym sosem do tego rodzaju sałatek jest majonez. Ponieważ zestawienie makaronu i kurczaka na zimno jest nieco mdłe, warto dodać kwaskowy i chrupiący składnik jakim może być ogórek kiszony, konserwowy lub ananas z puszki. Sos z ananasa pomieszany z majonezem i sokiem z cytryny tworzy świetny sos do sałatki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto