Dania z wołowiny - polecane przepisy
-
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal -
Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo …
60 + 40 min łatwy 8 383 kcal -
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal -
Taco
Taco to tradycyjna meksykańska potrwa. Połączenie smażonego mięsa wołowego i tortilli kukurydzianych to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe lub …
20 + 30 min łatwy 4 474 kcal
Dania z wołowiny - pozostałe przepisy
-
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 -
Rolady wołowe
Pyszne rolady wołowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 209 kcal -
Rolada śląska
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 400 kcal -
Bulgogi
Bulgogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z kuchni koreańskiej danie podawać można podczas wielu …
20 + 20 min łatwy 6 352 kcal -
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to doskonała propozycja na pyszny obiad dla mięsożerców. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. …
5 + 10 min średni 2 691 kcal -
Tatar wołowy
Tatar wołowy inaczej nazywany befsztykiem tatarskim jest daniem znanym na całym świecie. Przystawka ta składa się z surowego mięsa wołowego …
40 min średni 4 337 kcal
-
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to fajna mięsa propozycja na pyszny obiad lub sycącą kolacje. Przepis na wołowinę po burgundzku nie należy …
30 + 180 min średni 10 387 kcal -
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową …
20 + 90 min łatwy 10 387 kcal -
Mięso na burgery
Mięso na burgery to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Domowe burgery są dobre do podania podczas spotkań z rodziną …
20 + 10 min łatwy 5 500 kcal -
Pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
30 + 10 min łatwy 25 94 kcal
-
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 -
Czulent
Czulent to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Duszone przez kilka godzin mięso z dodatkiem warzyw przygotowywane było niegdyś w …
20 + 600 min łatwy 10 -
Pręga wołowa
Pręga wołowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso duszone w sosie z warzywami świetnie …
20 + 160 min łatwy 5 204 kcal -
Chateaubriand
Chateaubriand to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej. Oznacza befsztyk wołowy podawany najczęściej z sosem berneńskim. Przepis na to …
35 min średni 3 -
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice …
20 + 40 min łatwy 5 262 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4
-
Szarpana wolowina
Pyszna szarpana wołowina z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 300 min łatwy 7 -
Sos angielski
Sos angielski to smaczny i tradycyjny dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do pieczonej wołowiny. Aby wykonać przepis na sos angielski …
10 + 20 min łatwy 1 -
Pierogi chińskie
Pierogi chińskie to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Chińskie pierożki zwane także won ton będą bardzo dobrą …
30 + 20 min łatwy 5 -
Wołowina po chińsku
Wołowina po chińsku z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wołowina z woka świetnie sprawdzi się jako dodatek …
25 + 20 min łatwy 4 261 kcal
-
Stek z antrykotu
Stek z antrykotu to wybór świetny dla wszystkich miłośników mięsnych specjałów. Ma wyrazisty smak, a także wspaniały aromat. To danie, …
20 + 15 min łatwy 1 988 kcal -
Klops z jajkiem
Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w …
10 + 70 min łatwy 16 182 kcal -
Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego to niezwykle pyszna opcja na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je bardzo prosto, dzięki czemu …
25 + 40 min łatwy 4 458 kcal -
Antrykot wołowy
Antrykot wołowy to doskonała opcja na przepyszne i delikatne mięso, które wspaniale sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad. To wołowina …
45 + 20 min łatwy 1 -
Mostek wołowy
Mostek wołowy to wspaniała opcja na pyszny posiłek. Mięso tak przygotowane jest niezwykle miękkie, ze względu na naprawdę długą obróbkę …
20 + 180 min łatwy 6 569 kcal -
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. …
15 + 105 min łatwy 6 590 kcal
-
Rosół wołowy
Rosół wołowy to zupa tradycyjna dla domowej polskiej kuchni. Dobry bulion z mięsa wołowego, w przeciwieństwie do najpopularniejszego rosołu drobiowego …
20 + 180 min łatwy 10 311 kcal -
Roladki wołowe
Roladki wołowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym najczęściej przygotowywane są jeszcze z cebulą. Takie połączenie daje gwarancję dobrych smaków. Te …
55 + 90 min łatwy 4 221 kcal -
Tradycyjny gulasz wołowy
Tradycyjny gulasz wołowy to bardzo dobry pomysł na wspaniały obiad dla całej rodziny. Wołowy gulasz to świetne danie jednogarnkowe łączące …
25 + 120 min łatwy 5 -
Rozbratel wołowy
Rozbratel wołowy to smaczne, delikatnie mięso, które możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie smakuje do puree ziemniaczanego lub klusek śląskich. …
15 + 15 min łatwy 4
Dania z wołowiny – przepisy na dania na bazie mięsa wołowego
Wołowina to popularne mięso, które pochodzi z dorosłych byków. Ten rodzaj mięsa uznawany jest powszechnie za jeden z najzdrowszych na świecie, ponieważ wołowina zawiera mnóstwo cennego białka, fosforu i żelaza, a także witamin. Jakie są szybkie, proste i smaczne dania z wołowiny? Dlaczego uważa się, że wołowina jest zdrowsza niż wieprzowina? Co zrobić z tego mięsa na pożywny, treściwy i pyszny obiad? Dowiedz się więcej na temat wołowiny, jej właściwości oraz sposobach wyboru jej najlepszego rodzaju.
Przepisy na dania z wołowiny. Sprawdź, które potrawy są szybkie i proste!
Co warto wiedzieć na temat właściwości zdrowotnych wołowiny?
Wołowina uznawana jest za jedno z najlepszych źródeł białka, jeśli chodzi o różnego rodzaju mięso na świecie. Wypada ona najlepiej na tle wielu innych rodzajów mięs, ponieważ na jej wartość odżywczą składa się białko, którego wołowina ma nawet 23%. W wołowinie znajduje się dużo fosforu i żelaza – znacznie więcej niż w przypadku innych mięs pochodzących ze zwierząt rzeźnych. Wołowina zawiera również sporo witamin m.in. A, witaminy z grupy B, D oraz E. Do najbardziej popularnych rodzajów wołowiny zaliczyć można:
- rostbef,
- mostek,
- szponder,
- karkówkę,
- polędwicę,
- antrykot.
Czy wołowina jest wobec tego zdrowym mięsem? W przeciwieństwie do innych czerwonych mięs mięso wołowe zawiera bardzo mało tłuszczu (maksymalnie do 5%). Mimo wszystko, tłuszcz ten nie jest specjalnie polecany ludziom do spożycia, gdyż znajdują się w nim niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone. Osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego nie powinny wobec tego spożywać wołowiny. A co w przypadku dzieci? Czy mogą jeść mięso wołowe? Tak, można podawać im wołowinę, jednak wyłącznie najbardziej chude kawałki i tylko sporadycznie.
Ważne informacje na temat wołowiny – wszystko, co trzeba o niej wiedzieć
Przy wyborze dobrej jakości wołowiny ważna będzie jej ocena wizualna. Zwrócić trzeba zatem uwagę na kolor mięsa – powinien być jasnoczerwony oraz wyrazisty. Wołowina nie może się odkształcać, gdy się jej dotyka, a więc powinna być jak najbardziej sprężysta pod palcami. Bardzo ważne jest też dokładne spojrzenie na datę ważności wołowiny i sposób jej pakowania – uszkodzone opakowanie równać się będzie zepsutemu mięsu. Gdzie najlepiej kupować wołowinę? W sprawdzonych i rekomendowanych sklepach mięsnych, gdzie sprzedawane są świeże i dobre jakościowo kawałki mięsa.
Wiele osób zastanawia się, co jest lepsze – mięso wołowe czy wieprzowe. Na obiad zdecydowanie lepiej wybrać będzie wołowinę, gdyż ma więcej witaminy B12 niż wieprzowina. Jest też bogatsza w cynk, żelazo i fosfor. Jak często powinno się jadać mięso wołowe? Dietetycy uważają, że maksymalnie do 0,5 kg tygodniowo – jak każde inne czerwone mięso. Jeśli będzie się jadło wołowinę od czasu do czasu, nie powinno odbić się to na zdrowiu człowieka spożywającego mięso. Warto pamiętać jednak, że podczas przyrządzania wołowiny najlepiej wybrać bezpieczną i delikatną formę obróbki (np. pieczenie). Będzie to łagodniejsza forma przygotowywania wołowiny, dzięki czemu będzie ona lżejsza. Smażone danie może i będzie smaczne, jednak już nie tak pożywne, jak pieczone, gotowane albo duszone.
Co zrobić z wołowiny? Proste i pożywne przepisy na dania z wołowiny
Ciekawostki na temat wołowiny. Zobacz, czego nie wiesz o mięsie wołowym!
- Wołowina jest jednym z najbardziej popularnych dań w Stanach Zjednoczonych. W Ameryce bardzo dba się o to, aby mięso miało wysoką jakość.
- W Argentynie w ciągu jednego tylko roku zjada się przeciętnie ok. 70 kg wołowiny na osobę. W Polsce jest to z kolei niecałe 5 kg na jednego Polaka!
- W naszym kraju zdecydowana większość mięsa pochodzi od mlecznych krów, których mięso nie jest najlepszej jakości. Właśnie dlatego wołowinę ściągamy często zza granicy. Jest ona jednak bardzo droga, więc w Polsce w dalszym ciągu najwięcej kupujemy wieprzowiny.
- Warto pamiętać, że niedojrzała wołowina będzie ciężkostrawna i gumowata. Dla przykładu wołowina, która przeznaczona ma zostać na stek, powinna dojrzewać nawet przez… miesiąc.
- Wbrew pozorom, wołowina ma zapach i jest on nieco kwaskowaty. Właśnie taki zapach świadczy o dojrzałości mięsa.
- Najlepszą częścią wołowiny do duszenia jest karkówka.
Popularne, proste i pyszne potrawy z wołowiny
Z wołowiny przyrządzić można wiele smacznych dań, które zachwycą domowników lubiących spożywać mięso. Wśród nich warto wymienić najbardziej znane potrawy, cieszące się powodzeniem w najlepszych kuchniach świata.
- Boeuf Stroganow – danie swoją
nazwę przyjęło od rosyjskiego generała Stroganowa. W Polsce mylnie mówi się o
nim „strogonow” – mimo wszystko, właśnie ta mylna nazwa jest powszechna w
gastronomii. Potrawa to smażone mięso wołowe z sosem. Polędwicę kroi się w
paski, a następnie smaży ją z pieczarkami i cebulą.
-
Stek z polędwicy wołowej – mięso
przyrządza się na grillu. Najważniejsze jednak, że można uzyskać w przypadku
tego dania kilka stopni wysmażenia. W restauracjach gościom proponuje się
zazwyczaj cztery stopnie – stek krwisty, średnio krwisty, średnio wysmażony,
dobrze wysmażony.
-
Arabska kefta – są to szaszłyki
przygotowywane z mielonej wołowiny, które podaje się z ryżem i posiekaną
cebulką oraz jajkiem. Przyprawy, jakie używa się w przypadku dania, to curry,
kminek oraz gałka muszkatołowa.
- Carpaccio – to potrawa z surowej wołowiny, którą powinno się pokroić w poprzek w bardzo cienkie plastry. Następnie wołowinę smaruje się oliwą i podaje w towarzystwie parmezanu, sosu winegret i soli z pieprzem. Carpaccio znakomicie smakuje również ze skrojoną w piórka lub drobno posiekaną szalotką.