Dania z wołowiny
-
Boeuf strogonow
Polędwica wołowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na boeuf strogonow, który …
20 + 40 min łatwy 4 138 kcal -
Zrazy wołowe zawijane
Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane …
30 + 90 min średni 4 250 kcal -
Milanesa
Milanesa to danie tradycyjnej kuchni włoskiej. Mimo iż kuchnia włoska kojarzy nam się jedynie z pizzą i makaronami jest ona …
10 + 10 min łatwy 2 1012 kcal
Dania z wołowiny - przepisy
-
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo …
60 + 40 min łatwy 8 383 kcal -
Tatar wołowy
Tatar wołowy inaczej nazywany befsztykiem tatarskim jest daniem znanym na całym świecie. Przystawka ta składa się z surowego mięsa wołowego …
40 min średni 4 337 kcal -
Mięso na burgery
Mięso na burgery to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Domowe burgery są dobre do podania podczas spotkań z rodziną …
20 + 10 min łatwy 5 500 kcal -
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową …
20 + 90 min łatwy 10 387 kcal -
Pręga wołowa
Pręga wołowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso duszone w sosie z warzywami świetnie …
20 + 160 min łatwy 5 204 kcal
-
Szponder wołowy
Pieczony w sosie własnym szponder wołowy z kością to dobry pomysł na pyszny obiad. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką. …
10 + 120 min łatwy 4 443 kcal -
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice …
20 + 40 min łatwy 5 262 kcal -
Szarpana wolowina
Pyszna szarpana wołowina z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 300 min łatwy 7 333 kcal -
Carpaccio wołowe
Carpaccio wołowe to wspaniała przystawka, która doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. …
15 min łatwy 4 146 kcal -
Wołowina po chińsku
Wołowina po chińsku z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wołowina z woka świetnie sprawdzi się jako dodatek …
25 + 20 min łatwy 4 261 kcal
-
Antrykot wołowy
Antrykot wołowy to doskonała opcja na przepyszne i delikatne mięso, które wspaniale sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad. To wołowina …
45 + 20 min łatwy 1 1401 kcal -
Flaki po zamojsku
Flaki po zamojsku to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę z flaczków cielęcych. Sprawdzony przepis na flaki z wołowiną pozwala …
10 + 40 min łatwy 6 163 kcal -
Mostek wołowy
Mostek wołowy to wspaniała opcja na pyszny posiłek. Mięso tak przygotowane jest niezwykle miękkie, ze względu na naprawdę długą obróbkę …
20 + 180 min łatwy 6 569 kcal -
Sloppy joe
Sloppy joe to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek podczas wielu różnych okazji. Wołowina z sosem pomidorowym w świeżej bułce …
10 + 20 min łatwy 4 719 kcal -
Bryzol wołowy
Cienki, soczysty kotlet mielony z siekanej wołowiny (bryzol wołowy) podany z cebulką oraz pieczarkami, a do tego ziemniaki – skusisz …
25 + 10 min - 5 382 kcal -
Kotlety wołowe
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
20 + 15 min łatwy 12 218 kcal
-
Makaron z wołowiną
Makaron z wołowiną to danie, które zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i ciekawą fakturą. Jest pełne aromatycznych przypraw, które wspaniale współgrają …
20 + 40 min łatwy 2 762 kcal -
Pulpety wołowe
Co dobrego możesz zrobić na obiad z mięsa mielonego? Pulpety wołowe w pysznym, kremowym sosie pieczarkowym są doskonałym pomysłem na …
30 + 20 min łatwy 6 359 kcal -
Duszona wołowina
Duszona wołowina to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna wołowina z warzywami sprawdzi się podana z …
10 + 150 min łatwy 5 473 kcal -
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal -
Sznycel wołowy
Sznycel wołowy to dobra alternatywa dla tego na bazie mięsa wieprzowego, które zdecydowanie częściej gości w menu, więc może się …
20 + 20 min łatwy 4
-
Pierogi gruzińskie
Pierogi gruzińskie, czyli tradycyjne chinkali to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
30 + 10 min łatwy 25 94 kcal -
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się …
15 + 60 min łatwy 5 596 kcal -
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. …
15 + 105 min łatwy 6 479 kcal -
Wołowina po tajsku
Wołowina po tajsku to jedna z azjatyckich propozycji na szybkie danie z użyciem mięsa. Danie jest szybkie i łatwe w …
70 + 45 min łatwy 4 214 kcal -
Polędwica cygańska
Polędwica cygańska to zarówno nazwa kawałka mięsa oraz dania. Polędwica cygańska to rzadko spotykana część wołowiny. Uzyskuje się ją z …
10 + 20 min łatwy 12 83 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal
-
Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze …
20 + 60 min średni 4 579 kcal -
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal -
Matambre
Matambre to danie podawane najczęściej w Argentynie i Urugwaju. Jest to grillowany stek wołowy z nietypowego kawałka tuszy, jakim jest …
20 + 40 min łatwy 4 871 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Sanduiche de carne
Sanduiche de carne to pyszne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Burger doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze …
20 + 20 min łatwy 4 748 kcal -
Stek
Stek to doskonała propozycja na pyszny kawałek mięsa. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. Najlepsza na stek jest …
5 + 15 min średni 2 304 kcal -
Flaki wołowe
Flaki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe …
20 + 45 min łatwy 10 210 kcal -
Flaczki wołowe
Flaczki wołowe to świetny pomysł na obiad. Flaczki są syte i mogą stanowić główne danie dla całej rodziny. Flaki wołowe …
15 + 40 min łatwy 10 243 kcal -
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 645 kcal -
Rolady wołowe
Pyszne rolady wołowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 209 kcal -
Rolada śląska
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 400 kcal -
Bulgogi
Bulgogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z kuchni koreańskiej danie podawać można podczas wielu …
20 + 20 min łatwy 6 352 kcal -
Cevapcici
Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest cevapcici według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako …
720 + 30 min łatwy 10 243 kcal -
Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej to doskonała propozycja na pyszny obiad dla mięsożerców. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. …
5 + 10 min średni 2 691 kcal -
Bibimbap
Bibimbap to danie koreańskie. Ryż z warzywami, mięsem oraz jajkiem sadzonym stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony …
30 + 60 min łatwy 4 861 kcal -
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to fajna mięsa propozycja na pyszny obiad lub sycącą kolacje. Przepis na wołowinę po burgundzku nie należy …
30 + 180 min średni 10 387 kcal -
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 584 kcal -
Czulent
Czulent to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej. Duszone przez kilka godzin mięso z dodatkiem warzyw przygotowywane było niegdyś w …
20 + 600 min łatwy 10 391 kcal -
Chateaubriand
Chateaubriand to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej. Oznacza befsztyk wołowy podawany najczęściej z sosem berneńskim. Przepis na to …
35 min średni 3 516 kcal -
Filet mignon
Filet mignon stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet mignon warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz …
25 min łatwy 2 406 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4 231 kcal
Dania w wołowiny - co to jest?
Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs na świecie. To bardzo cenne źródło białka, które konieczne jest każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. W wołowinie znajduje się też wiele składników mineralnych, m.in. fosfor i żelazo. Mięso pochodzi z dorosłego bydła i wyróżnia się jasnoczerwonym kolorem, a także surowiczym smakiem. Wśród znanych na świecie rodzajów wołowiny znajduje się np. antrykot, mostek, rostbef polędwica czy łopatka.
Dania z wołowiny – przepisy na dania na bazie mięsa wołowego
Wołowina to popularne mięso, które pochodzi z dorosłych byków. Ten rodzaj mięsa uznawany jest powszechnie za jeden z najzdrowszych na świecie, ponieważ wołowina zawiera mnóstwo cennego białka, fosforu i żelaza, a także witamin. Jakie są szybkie, proste i smaczne dania z wołowiny? Dlaczego uważa się, że wołowina jest zdrowsza niż wieprzowina? Co zrobić z tego mięsa na pożywny, treściwy i pyszny obiad? Dowiedz się więcej na temat wołowiny, jej właściwości oraz sposobach wyboru jej najlepszego rodzaju.
Przepisy na dania z wołowiny. Sprawdź, które potrawy są szybkie i proste!
Co warto wiedzieć na temat właściwości zdrowotnych wołowiny?
Wołowina uznawana jest za jedno z najlepszych źródeł białka, jeśli chodzi o różnego rodzaju mięso na świecie. Wypada ona najlepiej na tle wielu innych rodzajów mięs, ponieważ na jej wartość odżywczą składa się białko, którego wołowina ma nawet 23%. W wołowinie znajduje się dużo fosforu i żelaza – znacznie więcej niż w przypadku innych mięs pochodzących ze zwierząt rzeźnych. Wołowina zawiera również sporo witamin m.in. A, witaminy z grupy B, D oraz E. Do najbardziej popularnych rodzajów wołowiny zaliczyć można:
- rostbef,
- mostek,
- szponder,
- karkówkę,
- polędwicę,
- antrykot.
Czy wołowina jest wobec tego zdrowym mięsem? W przeciwieństwie do innych czerwonych mięs mięso wołowe zawiera bardzo mało tłuszczu (maksymalnie do 5%). Mimo wszystko, tłuszcz ten nie jest specjalnie polecany ludziom do spożycia, gdyż znajdują się w nim niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone. Osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego nie powinny wobec tego spożywać wołowiny. A co w przypadku dzieci? Czy mogą jeść mięso wołowe? Tak, można podawać im wołowinę, jednak wyłącznie najbardziej chude kawałki i tylko sporadycznie.
Ważne informacje na temat wołowiny – wszystko, co trzeba o niej wiedzieć
Przy wyborze dobrej jakości wołowiny ważna będzie jej ocena wizualna. Zwrócić trzeba zatem uwagę na kolor mięsa – powinien być jasnoczerwony oraz wyrazisty. Wołowina nie może się odkształcać, gdy się jej dotyka, a więc powinna być jak najbardziej sprężysta pod palcami. Bardzo ważne jest też dokładne spojrzenie na datę ważności wołowiny i sposób jej pakowania – uszkodzone opakowanie równać się będzie zepsutemu mięsu. Gdzie najlepiej kupować wołowinę? W sprawdzonych i rekomendowanych sklepach mięsnych, gdzie sprzedawane są świeże i dobre jakościowo kawałki mięsa.
Wiele osób zastanawia się, co jest lepsze – mięso wołowe czy wieprzowe. Na obiad zdecydowanie lepiej wybrać będzie wołowinę, gdyż ma więcej witaminy B12 niż wieprzowina. Jest też bogatsza w cynk, żelazo i fosfor. Jak często powinno się jadać mięso wołowe? Dietetycy uważają, że maksymalnie do 0,5 kg tygodniowo – jak każde inne czerwone mięso. Jeśli będzie się jadło wołowinę od czasu do czasu, nie powinno odbić się to na zdrowiu człowieka spożywającego mięso. Warto pamiętać jednak, że podczas przyrządzania wołowiny najlepiej wybrać bezpieczną i delikatną formę obróbki (np. pieczenie). Będzie to łagodniejsza forma przygotowywania wołowiny, dzięki czemu będzie ona lżejsza. Smażone danie może i będzie smaczne, jednak już nie tak pożywne, jak pieczone, gotowane albo duszone.
Co zrobić z wołowiny? Proste i pożywne przepisy na dania z wołowiny
Ciekawostki na temat wołowiny. Zobacz, czego nie wiesz o mięsie wołowym!
- Wołowina jest jednym z najbardziej popularnych dań w Stanach Zjednoczonych. W Ameryce bardzo dba się o to, aby mięso miało wysoką jakość.
- W Argentynie w ciągu jednego tylko roku zjada się przeciętnie ok. 70 kg wołowiny na osobę. W Polsce jest to z kolei niecałe 5 kg na jednego Polaka!
- W naszym kraju zdecydowana większość mięsa pochodzi od mlecznych krów, których mięso nie jest najlepszej jakości. Właśnie dlatego wołowinę ściągamy często zza granicy. Jest ona jednak bardzo droga, więc w Polsce w dalszym ciągu najwięcej kupujemy wieprzowiny.
- Warto pamiętać, że niedojrzała wołowina będzie ciężkostrawna i gumowata. Dla przykładu wołowina, która przeznaczona ma zostać na stek, powinna dojrzewać nawet przez… miesiąc.
- Wbrew pozorom, wołowina ma zapach i jest on nieco kwaskowaty. Właśnie taki zapach świadczy o dojrzałości mięsa.
- Najlepszą częścią wołowiny do duszenia jest karkówka.
Popularne, proste i pyszne potrawy z wołowiny
Z wołowiny przyrządzić można wiele smacznych dań, które zachwycą domowników lubiących spożywać mięso. Wśród nich warto wymienić najbardziej znane potrawy, cieszące się powodzeniem w najlepszych kuchniach świata.
- Boeuf Stroganow – danie swoją
nazwę przyjęło od rosyjskiego generała Stroganowa. W Polsce mylnie mówi się o
nim „strogonow” – mimo wszystko, właśnie ta mylna nazwa jest powszechna w
gastronomii. Potrawa to smażone mięso wołowe z sosem. Polędwicę kroi się w
paski, a następnie smaży ją z pieczarkami i cebulą.
-
Stek z polędwicy wołowej – mięso
przyrządza się na grillu. Najważniejsze jednak, że można uzyskać w przypadku
tego dania kilka stopni wysmażenia. W restauracjach gościom proponuje się
zazwyczaj cztery stopnie – stek krwisty, średnio krwisty, średnio wysmażony,
dobrze wysmażony.
-
Arabska kefta – są to szaszłyki
przygotowywane z mielonej wołowiny, które podaje się z ryżem i posiekaną
cebulką oraz jajkiem. Przyprawy, jakie używa się w przypadku dania, to curry,
kminek oraz gałka muszkatołowa.
- Carpaccio – to potrawa z surowej wołowiny, którą powinno się pokroić w poprzek w bardzo cienkie plastry. Następnie wołowinę smaruje się oliwą i podaje w towarzystwie parmezanu, sosu winegret i soli z pieprzem. Carpaccio znakomicie smakuje również ze skrojoną w piórka lub drobno posiekaną szalotką.