Dania z wołowiny

dania z wołowiny

Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs na świecie. To bardzo cenne źródło białka, które konieczne jest każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. W wołowinie znajduje się też wiele składników mineralnych, m.in. fosfor i żelazo. Mięso pochodzi z dorosłego bydła i wyróżnia się jasnoczerwonym kolorem, a także surowiczym smakiem. Wśród znanych na świecie rodzajów wołowiny znajduje się np. antrykot, mostek, rostbef polędwica czy łopatka.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z wołowiny

Przepisy w temacie dania z wołowiny

Dania z wołowiny – przepisy na dania na bazie mięsa wołowego

Wołowina to popularne mięso, które pochodzi z dorosłych byków. Ten rodzaj mięsa uznawany jest powszechnie za jeden z najzdrowszych na świecie, ponieważ wołowina zawiera mnóstwo cennego białka, fosforu i żelaza, a także witamin. Jakie są szybkie, proste i smaczne dania z wołowiny? Dlaczego uważa się, że wołowina jest zdrowsza niż wieprzowina? Co zrobić z tego mięsa na pożywny, treściwy i pyszny obiad? Dowiedz się więcej na temat wołowiny, jej właściwości oraz sposobach wyboru jej najlepszego rodzaju.

Przepisy na dania z wołowiny. Sprawdź, które potrawy są szybkie i proste!

Co warto wiedzieć na temat właściwości zdrowotnych wołowiny?

Wołowina uznawana jest za jedno z najlepszych źródeł białka, jeśli chodzi o różnego rodzaju mięso na świecie. Wypada ona najlepiej na tle wielu innych rodzajów mięs, ponieważ na jej wartość odżywczą składa się białko, którego wołowina ma nawet 23%. W wołowinie znajduje się dużo fosforu i żelaza – znacznie więcej niż w przypadku innych mięs pochodzących ze zwierząt rzeźnych. Wołowina zawiera również sporo witamin m.in. A, witaminy z grupy B, D oraz E. Do najbardziej popularnych rodzajów wołowiny zaliczyć można:

  • rostbef,
  • mostek,
  • szponder,
  • karkówkę,
  • polędwicę,
  • antrykot.

Czy wołowina jest wobec tego zdrowym mięsem? W przeciwieństwie do innych czerwonych mięs mięso wołowe zawiera bardzo mało tłuszczu (maksymalnie do 5%). Mimo wszystko, tłuszcz ten nie jest specjalnie polecany ludziom do spożycia, gdyż znajdują się w nim niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone. Osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego nie powinny wobec tego spożywać wołowiny. A co w przypadku dzieci? Czy mogą jeść mięso wołowe? Tak, można podawać im wołowinę, jednak wyłącznie najbardziej chude kawałki i tylko sporadycznie.

Ważne informacje na temat wołowiny – wszystko, co trzeba o niej wiedzieć

Przy wyborze dobrej jakości wołowiny ważna będzie jej ocena wizualna. Zwrócić trzeba zatem uwagę na kolor mięsa – powinien być jasnoczerwony oraz wyrazisty. Wołowina nie może się odkształcać, gdy się jej dotyka, a więc powinna być jak najbardziej sprężysta pod palcami. Bardzo ważne jest też dokładne spojrzenie na datę ważności wołowiny i sposób jej pakowania – uszkodzone opakowanie równać się będzie zepsutemu mięsu. Gdzie najlepiej kupować wołowinę? W sprawdzonych i rekomendowanych sklepach mięsnych, gdzie sprzedawane są świeże i dobre jakościowo kawałki mięsa.

Wiele osób zastanawia się, co jest lepsze – mięso wołowe czy wieprzowe. Na obiad zdecydowanie lepiej wybrać będzie wołowinę, gdyż ma więcej witaminy B12 niż wieprzowina. Jest też bogatsza w cynk, żelazo i fosfor. Jak często powinno się jadać mięso wołowe? Dietetycy uważają, że maksymalnie do 0,5 kg tygodniowo – jak każde inne czerwone mięso. Jeśli będzie się jadło wołowinę od czasu do czasu, nie powinno odbić się to na zdrowiu człowieka spożywającego mięso. Warto pamiętać jednak, że podczas przyrządzania wołowiny najlepiej wybrać bezpieczną i delikatną formę obróbki (np. pieczenie). Będzie to łagodniejsza forma przygotowywania wołowiny, dzięki czemu będzie ona lżejsza. Smażone danie może i będzie smaczne, jednak już nie tak pożywne, jak pieczone, gotowane albo duszone.

Co zrobić z wołowiny? Proste i pożywne przepisy na dania z wołowiny

Ciekawostki na temat wołowiny. Zobacz, czego nie wiesz o mięsie wołowym!

  1. Wołowina jest jednym z najbardziej popularnych dań w Stanach Zjednoczonych. W Ameryce bardzo dba się o to, aby mięso miało wysoką jakość.
  2. W Argentynie w ciągu jednego tylko roku zjada się przeciętnie ok. 70 kg wołowiny na osobę. W Polsce jest to z kolei niecałe 5 kg na jednego Polaka!
  3. W naszym kraju zdecydowana większość mięsa pochodzi od mlecznych krów, których mięso nie jest najlepszej jakości. Właśnie dlatego wołowinę ściągamy często zza granicy. Jest ona jednak bardzo droga, więc w Polsce w dalszym ciągu najwięcej kupujemy wieprzowiny.
  4. Warto pamiętać, że niedojrzała wołowina będzie ciężkostrawna i gumowata. Dla przykładu wołowina, która przeznaczona ma zostać na stek, powinna dojrzewać nawet przez… miesiąc.
  5. Wbrew pozorom, wołowina ma zapach i jest on nieco kwaskowaty. Właśnie taki zapach świadczy o dojrzałości mięsa.
  6. Najlepszą częścią wołowiny do duszenia jest karkówka.

Popularne, proste i pyszne potrawy z wołowiny

Z wołowiny przyrządzić można wiele smacznych dań, które zachwycą domowników lubiących spożywać mięso. Wśród nich warto wymienić najbardziej znane potrawy, cieszące się powodzeniem w najlepszych kuchniach świata.

  • Boeuf Stroganow – danie swoją nazwę przyjęło od rosyjskiego generała Stroganowa. W Polsce mylnie mówi się o nim „strogonow” – mimo wszystko, właśnie ta mylna nazwa jest powszechna w gastronomii. Potrawa to smażone mięso wołowe z sosem. Polędwicę kroi się w paski, a następnie smaży ją z pieczarkami i cebulą.
  • Stek z polędwicy wołowej – mięso przyrządza się na grillu. Najważniejsze jednak, że można uzyskać w przypadku tego dania kilka stopni wysmażenia. W restauracjach gościom proponuje się zazwyczaj cztery stopnie – stek krwisty, średnio krwisty, średnio wysmażony, dobrze wysmażony.
  • Arabska kefta – są to szaszłyki przygotowywane z mielonej wołowiny, które podaje się z ryżem i posiekaną cebulką oraz jajkiem. Przyprawy, jakie używa się w przypadku dania, to curry, kminek oraz gałka muszkatołowa.
  • Carpaccio – to potrawa z surowej wołowiny, którą powinno się pokroić w poprzek w bardzo cienkie plastry. Następnie wołowinę smaruje się oliwą i podaje w towarzystwie parmezanu, sosu winegret i soli z pieprzem. Carpaccio znakomicie smakuje również ze skrojoną w piórka lub drobno posiekaną szalotką.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto