Boeuf strogonow

Opublikowano: 07.10.2022 r., 13:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
boeuf strogonow
Boeuf strogonow
Boeuf strogonow niezwykle popularne danie, które już teraz jesteś w stanie przygotować w swoi domu. Koniecznie poznaj mój przepis na to pyszne i pożywne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
138 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Pieczarki (250 g)
  • Ogórki kiszone 4 sztuki (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (20 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na boeuf strogonow krok po kroku

Masło rozgrzej a patelni, dodaj pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.

Dodaj koncentrat i dopraw do smaku. Po chwili wrzuć pokrojone pieczarki.

Wlej bulion, gotuj 10 minut, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj.

Dodaj ogórki starte na tarce.

Danie podawaj z pieczywem lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na boeuf strogonow
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat boeuf strogonow

Polędwica wołowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na boeuf strogonow, który możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Boeuf strogonow powstanie z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować tylko bulion, cebulę, czosnek, pieczarki, ogórki kiszone, koncentrat, masło klarowane i śmietanę gęstą.

Zatem, jak zrobić boeuf strogonow?

W pierwszej kolejności masło rozgrzej a patelni, dodaj pokrojoną cebulę i krótko zeszklij. Dodaj oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Następnie dodaj koncentrat i dopraw do smaku. Po chwili wrzuć pokrojone pieczarki. Wlej bulion, gotuj 10 minut, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj ogórki starte na tarce. Nasz strogonow jest dobry do podania. Danie podawaj z pieczywem lub ryżem.

Ryż biały pamiętaj tylko, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.

Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Śmiało możesz też postawić na kupny bulion dobrej jakości. Nie używaj tak zwanych kostek rosołowych. Postaw raczej na bulion zamknięty w szklanym słoiczku.

Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.

Będzie to idealny pomysł na pyszny posiłek dla całej Twojej rodziny. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj smaczny boeuf strogonow na obiad.

Alergeny w boeuf strogonow

Lista alergenów dla boeuf strogonow przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze boeuf strogonow

na 100g gotowej potrawy

Danie możesz podawać z ryżem lub pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
69.45
138.90
Białko (g)
6.24
12.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.01
4.02
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
3.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.06
8.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
4.93
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
3.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
2.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.51
Cholesterol (mg)
27.56
55.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
19.26
38.53
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.75
Witamina C (mg)
1.29
2.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.13
0.27
Retinol (µg (mcg))
12.95
25.90
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Niacyna (mg)
3.02
6.04
Foliany (µg (mcg))
7.75
15.51
Beta karoten (µg (mcg))
59.21
118.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
318.06
636.11
Potas (mg)
173.30
346.61
Wapń (mg)
8.99
17.98
Fosfor (mg)
80.53
161.06
Magnez (mg)
10.51
21.02
Żelazo (mg)
0.43
0.86
Cynk (mg)
0.85
1.69
Miedź (mg)
0.10
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny boeuf strogonow 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boeuf strogonow

Koszt składników
103.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ogórki kiszone
300 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
103.70