Przepis na bulgogi krok po kroku
- Polędwica wołowa 600 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Por 200 g
- Groszek cukrowy 300 g
- Olej sezamowy 50 ml
- Sezam nasiona 50 g
- Szczypiorek 20 g
Wołowinę pokrój w cienkie paski i umieść w misce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.
Obierz marchew ze skórki i posiekaj w paski.
Pora pokrój w paski.
Papryczkę chilli posiekaj drobno wraz z pestkami.
Groszek cukrowy pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieść w misce.
Dodaj sos sojowy i ocet winny.
Wsyp cukier i wlej olej sezamowy.
Odstaw na około 2 godziny.
W woku rozgrzej olej sezamowy, dodaj składniki.
Smaż przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Dodaj nasiona sezamu i posiekany szczypior.
Podawaj z dodatkiem ryżu w głębokim talerzu.

(liczba kalorii)
Bulgogi - cechy przepisu
Więcej o bulgogi
Bulgogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z kuchni koreańskiej danie podawać można podczas wielu różnych okazji. Tradycyjne danie świetnie sprawdzi się podane z ryżem lub makaronem ryżowym. Przepis na bulgogi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, cebula, marchewka, por, papryczka chilli, szczypior, groszek cukrowy, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, ocet winny, nasiona sezamu, sól, pieprz.
Jak zrobić bulgogi? Wołowinę pokrój w cienkie paski i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra. Obierz marchew ze skórki i posiekaj w paski. Papryczkę chilli posiekaj drobno wraz z pestkami. Groszek cukrowy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj sos sojowy i ocet winny. Wsyp cukier i wlej olej sezamowy. Odstaw na około 2 godziny. W woku rozgrzej olej sezamowy, dodaj składniki. Smaż przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj nasiona sezamu i posiekany szczypior. Podawaj z dodatkiem ryżu w głębokim talerzu.
Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. Wołowina jest mięsem zawierający dużą ilość białka. Jest bogate także w żelazo, witaminy z grupy B oraz potas.
Podsumowując tradycyjne danie kuchni koreańskiej sprawdzi się idealnie na obiad dla Twojej rodziny. Najlepsze danie z wołowiny jest bardzo smaczne i aromatyczne. Wołowina smażona w woku jest bardzo delikatna. Danie kuchni koreańskiej możesz przygotować w domu. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Pyszne danie można przygotować także z mięsa kurczaka lub polędwicy wieprzowej.
Wartości odżywcze bulgogi
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w bulgogi
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na bulgogi
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na bulgogi
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bulgogi
Lista alergenów dla bulgogi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na bulgogi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny